Deşi sunt voci care susţin desfiinţarea Centrului de refugiaţi de la Horia, conducerea unităţii susţine că acest lucru este imposibil. Motivul? În ţară sunt doar două centre închise, la Bucureşti şi la Horia, în unitatea de aici deservind Banatul, Crişana şi Transilvania. Pe de altă parte, investiţia a fost realizată din fonduri europene, banii fiind acordaţi tocmai pentru cazarea refugiaţilor care au regim închis. „Din 2003, de când centrul a fost dat efectiv în folosinţă şi până în momentul de faţă, aici au stat 475 de persoane. Făcând o statistică, am constatat că numărul a crescut de la an la an, cu o treime. Capacitatea centrului este de 50 de locuri, unitatea fiind ocupată integral în anumite perioade de timp. Deşi în momentul de faţă avem doar 10 refugiaţi, pot să vă spun că numai în trimestrul III al anului 2008, aici au fost cazate 50 de persoane”, ne-a declarat comisarul-şef Ştefan Dâmb, directorul centrului.
Fără violenţe
În condiţiile în care unitatea oferă condiţii decente de viaţă pentru „clieţii” ei, iar refugiaţii sunt în permanenţă consiliaţi de către angajaţi, Ştefan Dâmb susţine că nu au fost niciodată acte de violenţă. „Au fost situaţii când aveam concomitent, persoane din state aflate în conflict armat sau aparţinând unor etnii sau religii aflate în război permanent. De menţionat că, în perioada 2003-2005, nişte refugiaţi din Iran, Irak şi Transnistria au stat în centru peste doi ani. Acum, după schimbările de ordin legislativ survenite, această perioadă s-a redus mult. Cert este însă că niciodată centrul nu a fost gol”, mai spune Dâmb.
Refugiaţii cazaţi la Horia invocă fel de fel de motive pentru a nu fi returnaţi în ţările de origine. Mulţi spun că acasă sunt persecuţaţi, sau că riscă să fie ucişi. „Chiar acum avem un afgan, un bărbat cu şcoală, care povesteşte că a fost traducător pentru trupele americane din Afganistan, de unde a fugit de teamă să nu fie omorât de talibani. În anumite cazuri s-au făcut demersuri pe lângă Amnesty International, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi sau Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi pentru obţinerea unei forme de protecţie”, a încheiat Dâmb.
Străini şi străini
În centrul cu regim închis de la Horia pot fi cazaţi străinii declaraţi indezirabili pe teritoriul României, care au desfăşurat, desfăşoară sau există informaţii că întreprind acţiuni împotriva siguranţei statului; cei împotriva cărora, printr-o hotărâre judecătorească s-a dispus măsura expulzării după ce şi-au ispăşit o pedeapsă cu închisoarea; străinii care stau ilegal în ţară şi cei care trec ilegal frontiera de stat.
L.S.
Trimite articolul
Xacasa ii asteapta moartrea!!sa ne gindim cum a fost si la noi inainte de 89