Cele aproape 650 de monede din argint găsite pe un câmp de la marginea oraşului Sântana nu au fost încă evaluate. Comoara a ajuns la Complexul Muzeal Arad, însă aici nu avem experţi pe monede. Reprezentanţii instituţiei spun că se poartă discuţii cu specialişti de la alte muzee din ţară, pentru a prelua sarcina realizării unei expertize complete.
De altfel, Complexul Muzeal Arad ar putea cerceta perimetrul în care au fost găsite monedele, care a fost împrejmiuit de Primăria Sântana, după ce aici au mai fost găsite şi elemente din vase ceramice. Primarul oraşului, Daniel Tomuţa, ne-a declarat că după descoperirea monedelor a verificat terenul agricol respectiv, pe care era cultivată rapiţă, şi a găsit mai multe bucăţi din vase vechi.
“Elementele din ceramică pe care le-am găsit le-am dus la Primărie pentru a le păstra în cazul în care specialiştii doresc să le analizeze. Terenul a fost împrejmuit şi aşteptăm ca reprezentanţii Muzeului din Arad să vină să facă cercetări suplimentare, poate va fi deschis un nou sit arheologic în zona noastră, unde avem deja un sit la Cetatea Sântana. Cred că şi acest teren agricol, pe care au fost găsite monedele din argint, păstrează urme ale unei vechi aşezări umane”, a spus primarul.
Oraşul are deja un sit arheologic la Cetatea Sântana, unde se fac cercetări în fiecare an, dar acum se ia în calcul şi studierea noului perimetru. Înainte de o decizie, se ateaptă concluziile unei expertize asupra monedelor.
Vă amintim că, la începutul lunii octombrie, câţiva tineri au găsit aproximativ 650 de monede din argint pe un câmp de la marginea oraşului Sântana, fiind preluate de reprezentanţii Primăriei, care le-au predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad. Ulterior, acestea au fost duse la Complexul Muzeal Arad. Comoara a fost găsită la vest de localitate, la o distanţă de doi kilometri de oraş, pe câmp cu rapiţă.
Tinerii au spus că s-au documentat pe internet şi cred că monedele ar fi vechi de circa o mie de ani, însă niciun specialist nu a dorit să comenteze această presupunere.
Primăria Sântana intenţionează să recupereze monedele după ce evaluarea va fi făcută de către experţi, pentru a fi expuse în muzeul local.
Trimite articolul
Xne pare rau, aici avem doar experti medicali
Le fac baietii pierdute si gasitorul va primi ce o ramas din Vilma.
-
Exact asa am patit eu, am gasit in anii 80,pe matca unei vai, o coada de topor (rupta),facuta din piatra slefuita,cel mai probabil din Epoca pietrei , am predat-o directorului scolii,cu promisiunea ca va fi pastrata la muzeul scolii,iar dupa Revolutie, am cerut sa o vad ,insa…nu mai era acolo!! Prin anii 2000 , m-am interesat de ea la Muzeul Arad, voiam doar sa o revad, sa stiu ca nu s-a ratacit,insa nu era nici la Arad!! Concluzia o trageti singuri…
Dacă îmi dă și mie 150, le fac eu expertiza!