ARAD. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, s-a aflat marți la Arad, unde a făcut un tur de forță, însoțit de europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele ADR Vest, Sorin Maxim, deputatul Sergiu Bîlcea, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și viceprimarul Aradului, Lazăr Faur.
Printre obiectivele vizitate s-au numărat: investiția privată a celor de la Arsat Industrie, care s-a dezvoltat și prin accesarea de fonduri europene, Cetatea Aradului, unde se caută soluții de finanțare și Compania de Apă care are în desfășurare un proiect important de gestionare a apelor uzate. De asemenea, reprezentanții Consiliului Județean au vorbit despre liniile de finanțare accesate cu accent pe infrastructură rutieră și partea de sănătate, după care ministrul s-a întâlnit cu primarii din mai multe localități ale județului, cu care a avut discuții punctuale.
Boloș a declarat, în conferința de presă, că este impresionat de ceea ce a văzut la Arad, atât în mediul privat, cât și pe partea de administrație locală și județeană:
„Am fost plăcut impresionat de tot ce am văzut aici, semn că acolo unde există voință, dar și viziune, se pot face pași importanți în absorbția de fonduri europene. În acest moment, România trebuie să profite de toți acești bani care vin înspre noi prin diferite programe și direcții de dezvoltare, pentru că putem beneficia cu toții de milioanele de euro disponibile prin programele de finanțare. Iar Aradul se numără printre județele de top în ceea ce privește depunerea și obținerea de finanțări. ”
Potrivit europarlamentarului Gheorghe Falcă, provocarea viitorului este mare, pentru că România poate accesa până în 2027 aproape 90 de miliarde de euro.
Cetatea Aradului, din nou pe tapet
Despre vizita în Cetatea Aradului, un obiectiv pentru care se așteaptă soluții de ani de zile, a vorbit în conferința de presă Lazăr Faur, viceprimarul Aradului:
„Am continuat astăzi încercările noastre de a găsi o soluție de finanțare pentru Cetatea Aradului, profitând de vizita ministrului Marcel Boloș în municipiul nostru. Am făcut o prezentare și o vizită în Cetate, încercând să găsim o soluție pentru această investiție deosebit de importantă, dar în același timp foarte substanțială pentru Arad, ținând cont că acolo este nevoie de o investiție de aproximativ 200 de milioane de euro pentru a reabilita și a reda circuitului civil și turistic acest obiectiv. Soluția care se întrevede este o colaborare cu mai multe posibilități de finanțare și mă refer aici la programele naționale, cum este PNRR, la Programul Operațional Regional, de aceea am fost și cu Sorin Maxim de la ADR Vest la fața locului. Vom constitui un grup de lucru în următoarele zile care să găsească o soluție de colaborare în vederea asigurării finanțării a acestor programe și autorități de management, ca la final să avem toate componentele rezolvate.”
Mutare sau coabitare
Potrivit viceprimarului, se discută în continuare două posibilități în ceea ce privește Cetatea: o variantă este cea a mutării unității militare, care însă ar presupune construirea și practic reabilitarea unității militare din Gai, din nou o investiție costisitoare pentru municipalitate, sau varianta unei coabitări.
„Încă nu am ajuns la o concluzie astăzi, în funcție de cum ne vom organiza noi în ceea ce privește finanțarea și în funcție de studiile tehnice care se vor face acolo în următoarea perioadă, vom alege și una din aceste variante pentru armată. Din punct de vedere juridic situația s-a clarificat prin trecerea Cetății Aradului în proprietatea municipiului, inclusiv a înscrierii în Cartea Funciară, o problemă veche care în sfârșit s-a rezolvat”, a mai spus Lazăr Faur.
Reabilitare pe bucăți
Practic, dacă vor fi identificate fondurile necesare, Cetatea Aradului ar putea fi reabilitată pe bucăți, în funcție de finanțările care vor putea fi accesate. De exemplu, renovarea Pavilionului I și a Bisericii ar putea să fie un prim pas, dacă se va reuși accesarea de fonduri. De departe, cea mai plauzibilă variantă este cea a coabitării cu armata și deschiderea pentru public a unei părți din Cetate, pentru început, pentru că este greu de crezut că administrația locală va găsi banii necesari reabilitării unității militare din Gai, estimată la 10 milioane de euro.
Trimite articolul
Xfalkao forever!!!
Cetatea aceea le-o trebuie si ungurilor pentru ca e parte din istoria lor. S-ar putea accesa fonduri comunitare in parteneriat si mai invatati si voi ceva de la ei cum se pune in valoare un monument istoric.
Io zic sa mutati cetatea in Oradea, sunt sigur ca acolo, in maxim un an, este reabilitata si pusa in circuitul turistic la standardele cele mai inalte. In Arad vor mai trece 100 de ani pana se va face ceva cu cetatea, daca nu se imburda de nepasare pana atunci
-
Iar e rost de făcut bani
Iubesc PNL Arad precum iubesc MOARTEA!!!
Pozele astea sunt afișe ale filmului -Niște Gunoaie – ?