ARAD. Povestea folosirii în exces a sedativelor (morfină, fentanyl, diazepam) la pacienții Covid internați pe anumite secții de terapie intensivă ale Spitalului Covid din Grădiște, a revenit în actualitate în urma informațiilor pe surse prezentate la începutul săptămânii trecute, de către Sorin Ghilea, în emisiunea Ghilea Show de la TV Arad.
Ulterior, informații similare au ajuns și în posesia noastră și suntem în măsură să vă prezentăm și câteva cifre. Cifre mai mult decât grăitoare, mai ales dacă privim din punct de vedere al diferențelor existente pe secțiile de Terapie Intensivă când vine vorba despre numărul dozelor de morfină folosite.
Triplu la ATI IV
Astfel, potrivit informațiilor noastre, în intervalul 1 aprilie 2020-1 mai 2021, pe trei secții de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență, destinate pacienților infectați cu virusul SARS-C0V-2, s-au folosit aproape 11.000 de doze de morfină. Nimic straniu până aici, însă semnele de întrebare devin tot mai mari în momentul în care ne uităm la repartizarea acestora pe secții. La ATI I – secție cu 27 de paturi – s-au folosit, în intervalul mai sus menționat, aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II – secție cu 15 de paturi – s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină, în timp ce pe secția ATI IV – o secție cu doar 12 paturi – s-ar fi folosit, în același interval, peste 6.000 de doze de morfină – adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II, de exemplu.
Morfina se administrează, de regulă, în combinație cu diazepam și potrivit acelorași surse, descărcările din farmacie ridică și aici semne de întrebare, pentru că există informații cum că s-ar fi descărcat, în zile consecutive, în jur de 30 de doze de diazepam/pacient.
Un alt analgezic opioid, fentanylul, a fost și el folosit din greu pe secțiile ATI Covid de la Județean: astfel, la ATI I s-au folosit circa 5.000 doze, la ATI II – 100 de doze, iar la ATI IV – în jur de 1.500 de doze.
Câtă morfină e prea multă?
Sigur că cifrele prezentate mai sus nu spun prea multe fără a cunoaște exact rulajul pacienților pe secții sau fără o analiză a fișelor de observație. Însă diferența de utilizare a morfinei între secțiile aceluiași spital ridică, fără doar și poate, semne de întrebare, dacă ne raportăm și la acuzele aduse de mai mulți aparținători care au avut rude internate la Spitalul Covid din Grădiște, acuze care se refereau, printre altele, și la sedarea excesivă a pacienților.
Potrivit reglementărilor naționale cuprinse în registrul național al stupefiantelor, morfina se administrează în doze de câte 20 de mililitri, la 4 ore. Acesta este dozajul recomandat și înseamnă un maximum de 6 fiole per pacient în 24 de ore. Morfina se administrează cu ajutorul injectomatelor, de obicei în combinație cu diazepam.
Or, aceleași surse certifică faptul că sunt cazuri în care ar fi fost depășită cu mult limita maximă acceptată. De exemplu, un pacient care a stat internat timp de trei săptămâni pe secția ATI IV ar fi primit peste 250 de doze de morfină. Ceea ce, dacă facem un calcul matematic simplu, ar însemna administrarea a 12 doze de morfină pe zi, adică dublul admis pentru 24 de ore.
Anchetă la Județean
Având în vedere că astfel de informații circulă deja de o săptămână în spațiul public, am solicitat și un punct de vedere din partea conducerii SCJU:
„Am cerut diferite rapoarte pentru perioada aprilie 2020-mai 2021 referitoare la consumul de morfină la nivelul secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul spitalului, care au tratat pacienți infectați cu virusul SARS CoV-2. Situațiile primite sunt analizate de către medici specialiști care, la final, ne vor înainta concluziile acestei analize”, a declarat dr. Lenuta Timiș, director medical interimar SCJU Arad.
Administrate sau...
Pentru că subiectul este unul foarte delicat ne abținem de la a da verdicte sau de la a face speculații. Nu putem, însă, să nu remarcăm cele două direcții în care se îndreaptă acest caz: pe de o parte, am putea vorbi despre supra-sedarea pacienților, iar pe de altă parte sunt și voci care spun că analgezicele opioide n-au ajuns, de fapt, la pacienți…
Trimite articolul
XMama voastră-n gura de criminali ordinari ce sunteți !! O sa raspundeti toti pt ce ati facut si cum ati omorat si chinuit sufletele dragi noua in fata lui Dumnezeu fiecare dintre voi!!! Criminalilor din prima linie!!
Pacienții hipoxici se agită, ca și cum te îneci, deci nevoia de sedare, la fel și pentru modurile de ventilație, nu poți fi ventilat mecanic treaz, e cam logic…plus că nu merge o doza și gata, trebuie administrare continuă ca să-și păstreze efectul
-
Adica sa fii siguri c a moare!
Logic ar fi sa se lase cu niste destituiri si dosare penale…
Procurori, judecatori , cei de la DSP și colegiul medicilor sint bine? Natia voastră de mizeri umane care lucrați împreună 🤮la sabotarea statului.
Daca unuia ii dai a zecea parte dintr-o fiola ( de orice medicament ) restul il arunci …nu il poti pastra ca sa il dai altora daca au nevoien alt moment. Pentru fiecare pacient se deschide o fiola…asa este logic, igienic si de aia se consuma mult. Si nu-i valabil doar pentru morfina. Dar, vad ca …mereu se cauta galceava.
-
Sunt stupefiante. Fiolele consumate trebuie sa iasa la numaratoare, cam ca gloantele la militarul de garda. Nu sunt ca ambalajele de vitamine.
Sa caute morfina la USR PLUS LGBTQ, ca astia au tras-o pe nas in lipsa unor droguri adevarate!!!
-
Ei n-au bani sa le cumpere de la hoti ca nu ei ti-au furat parintii cu Caritas, Eximbank, CEC si alte tepe asemanatoare in ultimii 30 de ani.
Da’ tu injura linistit in continuare…
-
ce face usr ul cu pdl e tradare si subminarea romaniei
-
Pai acum 2 ani cand a fost data in gat o asistenta ca a furat, a fost “cercetata” (spitalul nu a depus plangere deci doar intern), i s-a retras 10% din salar si si-a continuat treaba.
Cand cei ce fura stiu ca nu patesc nimic, ce credeti ca se intampla? Cand cei ce vad daca-si deschid gura stiu ca isi fac doar probleme si tot nu rezolva nimic, ce credeti ca se intampla?
ghilea un elefant plin cu rahat o dejectie
Duminică la piata obor.Poate le găsiți pe acolo
De aici legătura LASER SYSTEM.. Politică
-
Bani,nu politica,foarte multi bani!
NU MAI SUNT NICI DROGURIILE CE AU FOST + CA SE INJECTEAZA SI DOCTORII + ASISTENTI, CAI SA FIE MAI CALMI :)))))
Nivelul de pregătire al personalului medic (aici ma refer de la portari, infiermieri pana la medici) este foarte scăzut, ca să nu mai zic despre caracterul acestor oameni. Și știu asta ca lucrez cu ei.
Dar, sa nu uitam ca cei angajați sunt arădeni, nu extratereștrii, și va pot spune ca lipsa de profesionalism și proasta educație e ceva obișnuit în acest oraș, puteți sa va supără pe ce scriu.
Habar nu avem sa conducem, nu știm sa stam la coada, prin tot orașul lumea se poarta ca la piață, urlam, înjuram, aruncam aiurea gunoiul.
E exact ca în România, politicienii, medicii, pompierii, politia sunt cetățeni ai aceste tari, la fel de buni ca populația acestei tari.
P.S. Da, scjua este un spital prost condus și mai prost.
-
Ai dreptate,budos olay!
NUMAI VA DROGATZ
!!!
Intr-O tara sigura unde oamenii de afaceri sunt aruncați in aer la propriu, problema unor fiole cu morfina este una absolut neglijabila.
Josef Mengele sa întors in mormânt
Morfina,ca si alte substante din categoria ei,sunt monitorizate(sau ar trebui…)lunar de factorii de decizie ai SCJU Arad.Cine e responsabilul verificarii consumurilor,al eliberarilor acestor substante ? In mod obligatoriu,exista o persoana sau o comisie care trebuie sa verifice lunar stocurile,si sa prezinte conducerii situatia.S-a facut asa ceva ?