ARAD. Direcția Generală Anticorupție a scos la concurs funcția de șef serviciu din cadrul Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Arad, iar prima „probă” va avea loc în 13 decembrie. Este vorba despre evaluarea psihologică. Concursul în sine urmează să se desfășoare în 20 decembrie și va consta într-o probă scrisă și un interviu. Potrivit Direcției Generale Anticorupție, trei persoane s-au înscris pentru ocuparea funcției de șef serviciu SJA Arad. Numele nu au fost făcute publice, însă din informațiile pe care le deținem, parte dintre candidați ar fi din rândul unor șefi de servicii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad.
După pensionarea longevivului șef, Vitia Mereanu, pe funcție a fost împuternicit comisarul șef Cosmin Florin Canavea, venit tocmai de la IPJ Timiș. Împuternicirea a fost făcută în luna septembrie a anului trecut. Scoaterea funcției de șef serviciu în cadrul SJA Arad pare a fi primul pas spre normalitate în ceea ce privește acest serviciu, având în vedere că, în ultima perioadă, Serviciul Județean Anticorupție Arad a suferit mult la capitolul imagine ca urmare a unor acțiuni nesăbuite întreprinse de unii angajați. De altfel, nici la capitolul dosare SJA Arad nu a avut acțiuni – și prin urmare nici rezultate – strălucite.
Așadar, Serviciul Județean Anticorupție Arad este un serviciu care nu prea a avut rezultate notabile, ci mai degrabă s-a remarcat prin acțiunile unor angajați, care au pus instituția într-o lumină negativă. Unul dintre exemple este cel al unui ofițer – S.P. – care, în seara de 18 spre septembrie 2021, a fost depistat după ce a ieșit din localitatea Zădăreni, conducând un autoturism marca VW, sub influența alcoolului. A fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0,82 mg/l în aerul expirat, iar apoi a fost transportat la Unitatea de Primire Urgențe unde i-au fost recoltate două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Până în acest moment, Direcția Generală Anticorupție nu a remis un comunicat de presă în care să explice situația creată de ofițerul de la Arad și nici ce măsuri au fost luate în cazul său.
2008: beat la volan
În 9 februarie 2008, același ofițer a fost oprit în trafic, pe raza municipiului, de polițiștii rutieri. Bărbatul se afla la volanul unei mașini, iar după ce a oprit la semnalele oamenilor legii și a vorbit cu ei, a plecat, polițiștii pornind în urmărirea lui. A fost interceptat la intersecția străzii Pădurii cu Calea Bodrogului. De aici, polițiștii l-au condus la spital pentru recoltarea de probe biologice, având suspiciunea că acesta a consumat băuturi alcoolice. Din informațiile noastre, lucrătorul SJA Arad a refuzat să i se recolteze sânge pentru a se stabili dacă a consumat alcool – și cât – sau nu, astfel că pe numele său a fost întocmit un dosar de cercetare penală. Ofițerul a fost absolvit de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru că „fapta nu prezintă pericol social”, fiind achitat. Astfel, ofițerul s-a putut întoarce la serviciu.
Audiat la DIICOT
S.P. a mai avut probleme cu legea în 2016, când a fost condus la sediul DIICOT Timișoara, unde a fost audiat într-un dosar de trafic de migranți. Ofițerul a plecat după ce a dat declarații, fără a fi pus sub acuzație. Se pare că acesta închiriase o casă unei persoane, membră a rețelei, în care adăpostea migranți până când aceștia erau scoși din țară. Ceilalți polițiști din dosar au fost cercetați penal, fiind plasați sub măsura preventivă a controlului judiciar.
2019: alt angajat SJA Arad
În luna noiembrie 2019, Serviciul Județean Anticorupție Arad „a ieșit” în evidență, când T.G. -un angajat al serviciului a suferit o criză de nervi în curtea IPJ Arad, după ce ar fi aflat că împotriva sa a fost luată măsura controlului judiciar într-un dosar. Scena a fost filmată, iar vizavi de subiect, reprezentanții IPJ Arad au venit, la acel moment, cu următoarele precizări: „Polițistul în cauză este încadrat la IPJ Arad din data de 24 octombrie, fiind mutat la cerere de la Serviciul Județean Anticorupție. În această dimineață, pe fondul unor afecțiuni cronice cardiace, a suferit un șoc emoțional manifestat printr-o criză de nervozitate. Imediat a fost preluat de medicul și de psihologul unității, fiind administrată medicație pentru afecțiunea cardiacă și s-a asigurat asistența psihologică în situații de criză. După ședința de asistență psihologică, agentul s-a echilibrat emoțional, a plecat la medicul de familie pentru măsuri medicale specifice”.
Șantaj
În fapt, ofițerul SJA Arad fusese cercetat într-un dosar pentru infracțiunile de șantaj și fals în declarații în formă continuată. T.G. ar fi solicitat 500 de euro, de la un prieten de-al său pe care îl ajutase să obțină un contract ce consta într-o lucrare de tâmplărie PVC ce urma să fie realizată la un imobil deținut de socrul ofițerului. Banii au fost dați în cele din urmă, însă nu a mai fost vorba de 500 de euro, ci de 1.000 de lei. Banii au fost înmânați soției lucrătorului SJA Arad, cea care era în fapt fiica celui care urma să beneficieze de lucrare, însă care era străin de „negocierile” pe care ginerele și fiica lui le duceau, potrivit dosarului. Dosarul a fost clasat.
Renunțarea la urmărirea penală
De asemenea, pe numele aceluiași ofițer s-a dispus renunțarea la urmărirea penală – care a fost confirmată și de instanța de judecată – pentru infracțiunea de fals în declarații în formă continuată după ce a luat împrumut, în anul 2017, 5.900 de lei – sumă pe care nu a trecut-o în declarația de avere – de la Pălincaș Eduard. Lucrătorul anticorupție nu a menționat în declarația de avere faptul că luase un împrumut. Având în vedere că banii împrumutați erau de la un traficant de droguri condamnat, este lesne de înțeles de ce nu a fost completată declarația de avere, unde trebuia trecut și numele persoanei de la care au fost luați banii.
Trimite articolul
XTitlul acestui ‘articol’ este destul sa stii ca este o comendie.
(‘Unde ? Pe marte?’)
Criterii de baza pentru concurs😜Somnoros(adormit), indiferent, mereu ocupat, prieten de catarama cu spagari din sistemul MAI. Sa dus naibi credibilitatea in DGA.
In concluzie, se cauta un om uns cu toate ” alifiile “, dacă se poate fost polițist .
Problema este ca mai toti pot fi sefi la Coruptie……sef la Anticoruptie, cam greu de gasit!
Altă instituție inutilă.
Numitio pe Tuduce ca se pricepe la toate si ii plac functiile si gradele.
S.P. , un adevărat profesionist!