SOCODOR. Începând cu data de 18 ianuarie 2021, la Socodor se dă starul programului de colectare selectivă a gunoiului, sub sloganul „Plătești cât arunci”.
Potrivit informării distribuite pe pagina de socializare a comunei, separarea se va face după cum urmează: deșeurile menajere se vor colecta în saci de culoarea neagră; plasticul și metalul în saci de culoare galbenă, hârtia și cartonul în saci de culoare albastră, iar sticla în saci de culoare verde.
Pentru început, fiecare gospodărie va primi, în mod gratuit, câte un compostor compact, unde se vor depozita resturile vegetale (iarbă, frunze), resturi ale fructelor/legumelor, resturi alimentare, în vederea realizării de compost, care prin fermentare va deveni îngrășământ natural. Acestea nu se vor colecta, ci ele pot fi folosite în gospodărie.
Sacii de culori diferite, în care se va face colectarea deșeurilor, vor putea fi achiziționați de la sediul Primărie comunei Socodor, birou impozite și taxe locale, la următoarele tarife: saci de culoare neagră: 20 lei/ bucată, saci de culoare galbenă, albastră și verde la 3 lei /bucata.
“Sacii achiziționați sunt personalizați cu logo-ul „SOC” și tipul de deșeu, iar firma de salubritate va colecta doar saci personalizați, achiziționați de la sediul Primăriei, conform graficului de colectare. Orice alt tip de sac sau tomberon cu deșeuri nu va mai fi ridicat”, se arată în comunicarea primăriei.
Grafic de colectare
Potrivit graficului de colectare, deșeurile menajere vor fi colectate săptămânal, în fiecare luni,în timp ce metalul și plasticul va fi ridicat de două ori pe lună, în a doua și a patra săptămână a fiecărei luni, în ziua de vineri. Sacii de culoare albastră, folosiți pentru colectarea hârtiei și a cartonului vor fi ridicați, tot în ziua de vineri, în a treia săptămână a fiecărei luni. Sticla colectată va fi ridicată de către firma de salubritate o dată pe trimestru, în prima zi de vineri a lunilor martie, iunie, septembrie și decembrie.
Potrivit primarului Ioan Jura, „prin aplicarea principiului <Plătești cât arunci> se estimează o reducere a cantității de gunoi menajer cu până la 50% și implicit diminuarea costurilor cu colectarea, depozitarea și a celorlalte taxe aplicate conform prevederilor legale. Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor. De asemenea, se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile, dar și consumul de energie.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!