Nu vor fi tăiaţi copaci valoroşi, seculari, ci numai salcâmii pitici, o specie invazivă care a pus stăpânire pe sute de hectare de teren. Iar pentru a realiza această curăţare, parcul a achiziţionat, în cadrul unui proiect european, un tractor de 130 CP, o freză forestieră, un scarificator, un plug, un disc, o semănătoare şi o cositoare mecanică, preţul acestor utilaje fiind de 121.000 Euro plus TVA.
„În Parcul Natural Lunca Mureşului, specia invazivă Amorpha fruticosa (salcâmul pitic) ocupă cele mai întinse suprafeţe (câteva sute de hectare), motiv pentru care administraţia ariei protejate a elaborat un proiect pentru stoparea extinderii acestei specii. Spre deosebire de alte arii protejate de pe continent, unde se folosesc inclusiv substanţe chimice pentru combatere, în Lunca Mureşului se va folosi strict metoda mecanică”, spune Paul Hac, directorul Luncii Mureşului. Ce se va întâmpla cu lemnul rezultat? „Tulpinile mai groase de amorfă vor fi oferite gratuit comunităţilor locale pentru confecţionarea de araci şi pentru suplinirea nevoilor de lemn, iar restul tulpinilor vor fi tocate cu ajutorul utilajelor achiziţionate prin proiect”, a mai spus Hac.
Totodată, acolo unde terenul va permite, vor fi scoase şi rădăcinile de salcâm pitic şi vor fi semănate şi plantate alte plante, totul pentru a scăpa de specia invazivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!