Debutul sezonului estival la Ghioroc va aduce noutăți pe care arădenii le așteptau de mulți ani. Pe lângă investiții în infrastructură, plaja lacului a fost reamenajată și îi va lua prin surprindere pe mulți vizitatori, iar planurile autorităților locale sunt foarte mari pentru următorii ani. Oficial, sezonul va fi deschis duminică, odată cu lansarea ediției VII a ”Ghioroc Summer Fest”, la care invitat special este DJ ANDI. Cei prezenți vor putea participa la concursuri și vor primi diverse cadouri, iar organizatorii promit că va fi cea mai bună ediție a manifestării, care se va încheia în 10 septembrie.
Parcare, balize și salvamari
Pentru prima dată, plaja aflată în administrarea Primăriei Ghioroc, va avea o parcare asfaltată. Lucrările au fost încheiate miercuri, iar parcarea are o suprafață de 4.200 de metri pătrați și o capacitate de 200 de locuri. Va fi extinsă anul viitor, iar până atunci se poate parca și pe terenul rămas încă neamenajat, în zilele în care este aglomerație. Această investiție nu va mări taxa de parcare de 5 lei pe zi, conform autorităților locale.
Una dintre măsurile așteptate de turiști este cea privind siguranța celor care se scaldă în lac. Începând cu acest sezon, dar din 10 – 15 iulie, vor exista salvamari și balize.
Primarul comunei, Corneliu Popi-Morodan, ne-a declarat că de aceste facilități nu vor beneficia vizitatorii începând de duminică, pentru că nu au ajuns echipamentele comandate. „Sunt pe drum balizele, la curier și le vom instala în câteva zile. Noi le-am comandat din timp, însă trebuiau marcate cu adâncimea apei, pentru că vom avea două zone de siguranță în lac, una pentru copii, cu adâncime de până la 0,7 metri, și una pentru adulți, cu adâncime de până la 1,5 metri. Nici pentru salvamari nu au ajuns deocamdată echipamentele, respectiv barca motorizată, stegulețele, trusele de prim-ajutor și panourile de informare. Toate vor fi pe la jumătatea lunii iulie”, spune primarul.
Ca la Mamaia?
Plaja primește un aspect exotic datorită palmierilor care au fost aduși. Este vorba de 24 palmieri de până la trei metri. Până acum au ajuns 12 din cei comandați, iar prețul fiecăruia a fost cuprins între 500 și 1.000 de lei, în funcție de dimensiune. Iarna, palmierii, care rezistă până la minus 10 grade Celsius, vor fi păstrați în clădiri administrative ale Primăriei Ghioroc.
„Va exista o zonă specială în care vizitatorii se pot fotografia, cu un panou mare pe care scrie «Plaja Ghioroc» și palmieri în jur, iar în spate se vede lacul. Există la Mamaia așa ceva, de unde ne-am inspirat. De fapt, putem spune că plaja întreagă va fi o mică Mamaia”, spune primarul.
În plus, plaja nu va mai fi învăluită în beznă noaptea, pentru că vor fi instalate ghirlande cu becuri colorate.
Camping lângă lac
Primăria a făcut și alte investiții, cumpărând o mașină care curăță nisipul plajei de mucuri sau pietre, lăsând în urmă un nisip fin. Au fost instalate noi coșuri de gunoi și ghivece cu flori.
„Sunt cele mai mari investiții realizate vreodată pe această plajă și sperăm că vor fi apreciate de vizitatori. Totul este posibil cu un ajutor substanțial primit de la Consiliul Județean, care ne-a alocat suma de 810.000 de lei pentru a pregăti comuna în vederea obținerii titlului de stațiune de interes local”, spune primarul.
În acest an, va fi realizat și un camping cu 13 căsuțe de câte patru locuri, care va avea și o clădire administrativă.
Drumul va fi asfaltat
Cu ajutorul unor fonduri europene obținute, drumul de aproximativ un kilometru de la pasajul rutier și până la plajă va fi asfaltat. Licitația este în proceduri, iar firma câștigătoare ar putea fi anunțată săptămâna viitoare. Dacă nu vor exista contestații, lucrările vor începe imediat, fiind estimate la 150.000 de euro.
Zeci de mii de turiști
Lacul Ghioroc are o suprafață de aproape 60 de hectare și o plajă de 10.000 de metri pătrați, de la un an la altul devenind o atracție tot mai mare. Anul trecut, în cele câteva luni de sezon, zeci de mii de persoane au frecventat această plajă. Din estimările organizatorilor de evenimente, în fiecare weekend au fost cel puțin zece mii de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!