Parlamentarii din Camera Deputaților au votat modificarea cadrului legal privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră – prin înfiinţarea Gărzii de Coastă şi desfiinţarea Poliţiei de Frontieră, ne-a informat deputatul arădean Marius Gӧndӧr.
„Prin acest act legislativ, România intră într-o stare de normalitate, la nivelul Uniunii Europene, din 27 de state componente, un număr de 24 au zonă de coastă/frontieră maritimă, iar, din cele 24, un număr de 20 de ţări au Gardă de Coastă. După cum știm, Uniunea Europeană este amenințată continuu de migraţia ilegală, traficul cu fiinţe umane, contrabanda, traficul de droguri, pirateria, terorismul, pescuitul ilegal şi poluarea generată de către nave sau sinistre navale, iar toate aceste pericole necesită un control eficient exercitat printr-un management integrat al spaţiilor maritime”, a declarat deputatul arădean Marius Gӧndӧr.
În ceea ce priveşte structura organizatorică a Poliţiei de Frontieră, modificările au fost făcute în sensul că inspectoratele judeţene vor fi desfiinţate, urmând să existe un singur serviciu teritorial al Poliţiei de frontieră pentru relaţia cu fiecare stat. Modificările vor intra în vigoare în momentul aderării României la spaţiul Schengen.
„Trebuie să spunem foarte clar că în urma reorganizării inspectoratelor poliţiei de frontieră, poliţiştii de frontieră nu vor fi disponibilizaţi. Cei care care nu se vor mai regăsi în noile organigrame vor fi transferaţi la Poliţia Naţională şi relocaţi la secţiile de poliţie rurale din zona de frontieră”, a mai spus Gӧndӧr. Cert este că pentru relaţia cu Ungaria, serviciul teritorial va fi la Oradea, iar pentru relaţia cu sârbii serviciul va funcţiona la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!