Aveţi concesionate locuri de veci în cimitirele Eternitatea, Gai, Pomenirea și Mureșel? Sunteţi la zi cu plata taxelor? Dacă nu, ar fi timpul să vă grăbiţi. Gospodărirea Comunală – societatea care administrează cele patru cimitire din municipiu – avertizează că, în cazul neplăţii taxelor, va aplica legea. Adică va retrage dreptul de folosinţă a locurilor de înhumare.
În prezent, există 4.855 de locuri de veci concesionate și expirate în cimitirul Pomenirea, 50 locuri de veci concesionate și expirate în cimitirul Mureșel, 3.200 de locuri de veci concesionate și expirate în cimitirul Eternitatea și 480 de locuri de veci concesionate și expirate în cimitirul Gai.
„În conformitate cu regulamentul privind organizarea și funcționarea cimitirelor, îi rugăm pe deținătorii locurilor de înhumare cărora le-a expirat concesiunea să se prezinte la Administrația Cimitirelor pentru achitarea taxei și clarificarea situației concesionării locului de veci” – spune Tiberiu Nicolae Ciul, director al Gospodăririi Comunale Arad.
Pentru Cimitirele Eternitatea şi Gai, arădenii trebuie să se adreseze Serviciului Administrare Cimitire situat pe strada Poetului nr.1, iar pentru Cimitirele Pomenirea şi Mureșel – pe Calea Bodrogului nr.1. Programul este de luni până vineri, între orele 8.00-15.00. Informaţii suplimentare se pot obţine telefonic, la unul din numerele: 0257-272117 sau 0257-281161.
La sediul Administraţiei Cimitirelor, se face preschimbarea actelor de dare în folosință, actelor/contractelor de concesiune și se achită taxele de închiriere a locurilor de veci pe 7, respectiv 25 ani. Potrivit directorului Gospodăririi Comunale, taxele sunt neschimbate de câţiva ani, cuantumul acestora fiind stabilit diferenţiat pentru pensionari şi pentru persoane active. Astfel, pentru reînnoirea contractelor de concesiune, pensionarii au de plătit 144 de lei/ 7 ani/ un loc de veci sau 480 de lei/ 25 de ani/ un loc de veci. Pentru persoanele active, taxele sunt ceva mai mari: 210 lei/ 7 ani/ un loc de veci sau 624 de lei/ 25 de ani/ un loc de veci.
„Taxa de concesionare pentru locurile de veci se achită de către beneficiarii contractelor de concesiune a locurilor de veci. Plata se efectuează prezentând actul de identitate (original), contractul de concesiune (original) și ultima chitanță privind achitarea taxei. Persoanele care nu dețin ultima chitanță trebuie să prezinte o dovadă privind achitarea taxei obținută de la prestatorul de servicii din cadrul cimitirului respectiv” – precizează Tiberiu Nicolae Ciul.
În cazul neachitării taxelor, conducerea Gospodăririi Comunale va aplica Legea 102/2014 care, la art.19, prevede: „Administratorul cimitirului retrage dreptul de folosinţă a locurilor de înhumare şi îi înştiinţează în scris pe titularii dreptului de folosinţă în următoarele cazuri: a) titularului i se atribuie un alt loc de înhumare; b)părăsirea sau menţinerea în stare de neîngrijire pe o perioadă mai mare de 2 ani a locurilor de înhumare şi a lucrărilor funerare, după o notificare prealabilă; c)neplata taxelor în condiţiile prevăzute de contract.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!