ARAD. Ba se fură, ba nu se fură. Ba familia Colţeu respectă legea, ba lipsesc cantităţi uriaşe de lemn din pădurea Nadăşului. Ba se face un control în acte, ba se face un control pe teren. Cei de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Oradea (ITRSV), dar şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad, se contrazic în rapoarte de la o lună la alta. Declaraţiile sunt ba în favoarea familiei Colţeu, ba în defavoarea lor. În urmă cu cinci zile scriam despre faptul că din pădurea Nadăşului lipsesc cantităţi uriaşe de lemn: sute de copaci au fost tăiaţi ilegal, fără a fi marcaţi. Cei traşi la răspundere în acest caz sunt pădurarii de acolo. Lipsa a sute, poate mii de metri cubi de lemn, a fost confirmată de către Direcţia Silvică Arad, prin vocea purtătorului de cuvânt Gelu Zdrenghea. Acesta spunea că, într-adevăr, au fost tăiaţi ilegal arbori, iar vinovaţii sunt pădurarii pentru că ei au în pază bucata lor de pădure.
Cu toate acestea, un control al ITRSV, care a avut loc cu numai 5 luni înainte, indică faptul că tăierile sunt legale.
Un control al ITRSV, care a avut loc în urmă cu numai 5 luni, indica atunci faptul că tăierile sunt legale. În urma unor materiale apărute în presă, materiale care prezentau camioane pline cu lemne care luau drumul Ungariei, inspectorii de la ITRSV au demarat un control din proprie iniţiativă la Ocolul Silvic Privat Nadăş. Imediat după acel control, şeful ITRSV Oradea, Daniel Coraş, anunţa că absolut tot ce se întâmplă în pădurea Nadăşului este legal. „Tăierile din zona Ocolului Silvic Nadăș sunt făcute conform amenajamentului în vigoare. Nu a fost depășită limita anuală de tăiere”, susţinea, în urmă cu 5 luni de zile, şeful pădurilor. Mai mult, acesta le lua apărarea celor din familia Colţeu, anunţând că s-a tăiat chiar mai puţin decât limita stabilită. Mai precis, pentru anul 2013, din pădurea Nadăşului puteau fi tăiaţi 16.145 de metri cubi de lemn, iar în luna noiembrie erau tăiaţi doar 11.200 de metri cubi, cu aproximativ 30 la sută mai puţin faţă de limita impusă.
Intervenţia DNA
Ciudat cum, după descinderile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au demarat în luna februarie o anchetă ce vizează retrocedarea Nadăşului către familia Colţeu, ITRSV şi Direcţia Silvică Arad şi-au schimbat total poziţia faţă de hoţia din pădurea Nadăşului, trecând dintr-o extremă în alta. Poate că procurorii vor avea un răspuns şi pentru această schimbare de atitudine. Pentru că este imposibil ca pagubele care se ridică la sute de mii de lei, pagube confirmate de Direcţia Silvică Arad, să fi fost realizate în numai 5 luni de zile, cât a trecut între cele două controale efectuate de ITRSV.
Vor pădurea înapoi
În tot acest timp, familia Colţeu cere în instanţă anularea actului care suspendă activitatea Ocolului Silvic Privat Nadăş. După descinderile DNA, ITRSV Oradea, din proprie iniţiativă sau nu, a emis un act ce suspendă activitatea desfăşurată în ocolul silvic. Mai precis, este interzisă cu desăvârşirea tăierea copacilor şi comercializarea acestora. Pentru că au rămas fără principala „maşină de făcut bani”, respectiv pădurea, cei din familia Colţeu au deschis un nou proces la Tribunalul Arad, proces în care cere suspendarea documentului emis de ITRSV. Mai concret, familia Colţeu vrea să reînceapă defrişarea pădurii Nadăşului şi vinderea lemnului. Procesul nu a primit încă termen, aflându-se în faza de regularizare.
CITESTE SI:
Ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Lucia Varga ..
Citiți principiile noastre de moderare aici!