ARAD. Arădenii care au fost sancţionaţi de diverse instituţii nu stau cu mâinile în sân ci recurg la căile legale pentru a-şi căuta dreptatea şi a-şi demonstra nevinovăţia. Iar numărul lor nu este unul deloc mic. Peste 170 de dosare au fost înregistrare doar în acest an la Judecătoria Arad privind contestarea unor procese verbale de contravenţie.
Deşi numărul instituţiilor care sunt chemate în faţa judecătorilor să dea explicaţii cu privire la sancţiunile aplicate unor persoane fizice sau juridice este mare, arădenii contestă de cele mai multe ori procesele verbale încheiate de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Motivul? Fie ei pietoni sau şoferi, concitadinii prinşi în afara legii şi sancţionaţi de către organul de control consideră că li s-a făcut o nedreptate şi că, în fapt, nu au săvârşit nicio ilegalitate. Astfel se ajunge ca dintre cele 171 de dosare deschise la Judecătoria Arad peste 100 să facă referire strict la conflicte cu IPJ.
Tot pe motive de nerespectare a unor legi de ordine publică au ajuns să fie sancţionaţi contravenţional şi câţiva zeci de arădeni, de către Jandarmerie şi Poliţia Locală. Nici transportatorii nu au scăpat de sancţiuni contravenţionale. Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier este parte a nu mai puţin de 13 dosare în instanţă, iar în aceste cazuri se pare că amenzile pe care le contestă arădenii sunt unele de ordinul a zeci de mii de lei.
Printre celelalte instituţii chemate în faţa judecătorilor să susţină aplicarea sancţiunilor se numără: Primăria Municipiului Arad, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Teritorial pentru Muncă Arad, dar şi Direcţia Regională de Metrologie.
Implicaţi cu renume
Dacă în cazul Poliţiei sau Jandarmeriei, cele mai multe procese verbale sunt contestate de către persoane fizice, nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia Inspectoratului pentru Protecţia Consumatorului. Acesta are două procese cu greutate deschise în acest an la Judecătorie, ambele având ca obiect anularea unei contravenţii stabilite de inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Într-un prim caz societatea sancţionată este unul dintre cei mai mari retaileri de electronice şi electrocasnice de pe plan naţional, iar în cea de a doua situaţie dosarul implică o instituţie bancară. Rămâne de văzut dacă contravenţiile aplicate de Protecţia Consumatorului vor rămâne în vigoare şi după finalizarea cu decizii irevocabile şi definitive ale instanţelor.
Recursuri la Tribunal
Dacă la Judecătorie arădenii nu reuşesc să îşi dovedească dreptatea, aceştia nu se dau bătuţi şi merg mai departe pe calea legală, în Tribunal. În această instanţă se judecă de cele mai multe ori recursurile, fie că sunt deschise de către persoane fizice sau de companii sancţionate de instituţiile de control.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!