A fost suficient să ningă, din nou, câteva zile aproape neîncetat. Pentru ca peste 100 de locuitori din Obârşia să rămână izolaţi. Nu e pentru prima oară şi, probabil, nici ultima. Dar, Irina Onescu, primarul comunei Petriş, a ţinut să tragă un (nou) semnal de alarmă…
„Un TAF și un buldoexcavator cu lamă, încolonate. De aceste două utilaje a fost nevoie pentru a deszăpezi Drumul Județean 707, pe tronsonul Roșia Nouă – Obârșia. Nu este nici prima și sunt convinsă că nici ultima oară când Primăria Petriș intervine pentru degajarea drumului. Vreo 36 km dus-întors. Autobuzul CTP Arad, care face zilnic cursa Obârșia-Săvârșin și retur, cu aproape 20 de elevi de liceu la bord, a trebuit să fie tractat până la stația din Obârșia. De ce? Pentru că autospeciala INTECO Holding, firma responsabilă de deszăpezirea drumurilor județene, nu a vrut (și probabil nici nu ar fi putut cu utilajul din dotare) să intervină în satul Obârșia, acolo unde drumul nu este asfaltat. Culmea, de teamă să nu rămână înzăpeziți sau să nu își tocească cauciucul de la lamă. Și nu doar autobuzul CTP a rămas împotmolit, atât microbuzul școlar local cât și mașina de la salubrizare au întâmpinat probleme în a parcurge drumul în urma ninsorilor, cea din urmă având nevoie de asistența localnicilor pentru a fi repusă pe traseu” – spune Irina Onescu, primarul comunei Petriş.
Viitor sumbru
Optimistă din fire, mereu dispusă la provocări noi pentru a scoate comuna din anonimat, Irina Onescu aşteaptă intervenţia autorităţilor şi asfaltarea celor 4,5 km de drum. Pentru a opri depopularea satelor.
„Peste 100 de locuitori din Obârșia sunt practic izolați la fiecare cădere de zăpadă, iar Primăria Petriș este singura care întreține și curăță drumul județean în această localitate, fapt care întârzie și îngreunează intervenția noastră pe drumurile comunale, străzile și ulițele unde avem obligația administrativă de a interveni. Vreo 70 km puși cap la cap (tur-retur) din șase sate, în caz că vă întrebați. Cât despre DJ707 Roșia-Obârșia, da, aici începe “Drumul Regelui”, cel care atrage turiști din toată țara, mai ales pe pasionații de ciclism montan și pe amatorii de tradiții românești. Dar potențialul zonei este, în continuare, știrbit de lipsa investițiilor în infrastructură, iar cei 4,5 km de macadam județean încă așteaptă ziua în care vor fi modernizați. Între timp lumea pleacă de aici, pleacă și nu mai privește înapoi, pierzându-și speranța că se va mai schimba ceva, că autoritățile își vor îndrepta privirea și către ei” – a încheiat Irina Onescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!