Nu cred că a fost vreun părinte, un bunic care să nu se fi cutremurat la gândul că în locul acelor tineri din clubul „Colectiv” putea fi copilul sau nepotul lor. Nu cred că a fost vreun tânăr care să fi auzit de tragedie și să nu se fi gândit măcar o fracțiune de secundă că acolo putea fi și el. De aici s-a declanșat isteria generală.
Cât de sigure sunt locurile în care merg copii noștri, cât de apărați sunt în caz că un incendiu se declanșează acolo unde își petrec zilnic ore în șir? Adică la școală sau la grădiniță. Cât de sigure sunt aceste clădiri în cazul unui incendiu? Am intrat în posesia unui raport al situațiilor avizelor și autorizațiilor PSI la nivelul clădirilor cu destinația învățământ din județul Arad. La o primă citire, situația pare dezastruoasă. Foarte multe clădiri ale școlilor sau grădinițelor nu au nici un aviz PSI și nici o autorizație. Motivele sunt din cele mai diverse, de la lipsa banilor, la vechimea clădirilor sau dimpotrivă, la lipsa unei recepții a unor lucrări noi și în foarte puține cazuri la nereguli ale instalației electrice.
Întrebarea pe care ne-am pus-o a fost una firească: cât de sigure sunt aceste clădiri în cazul unui incendiu? Lipsa unui aviz PSI presupune un grad ridicat de nesiguranță? Școli mari, colegii naționale, cu mii de elevi, nu au în acest moment aviz PSI sau autorizație. E momentul să ne panicăm sau procentele nu reflectă realitatea? Sunt doar 200 de clădiri care dețin în acest moment aviz sau autorizație PSI din cele peste 1.000 cu destinația învățământ, fie că este vorba despre școli, cantine sau internate.
Cât de gravă este situația? Am întrebat la ISU Arad, la cei care pot da autorizații sau avize, la cei care pot spune dacă aceste clădiri sunt sigure în cazul declanșării unui incendiu?
George Pleșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Arad, a explicat situația în ceea ce privește unitățile de învățământ. „Lipsa unui aviz PSI sau a unei autorizații nu înseamnă că acele clădiri nu sunt sigure. Este vorba despre lipsa unei legislații în acest domeniu. Abia prin 1997 pentru unele școli mai mari și din 2012 pentru toate clădirile cu destinația învățământ a devenit obligatorie obținerea vizelor PSI și ulterior a autorizațiilor PSI”, a punctat George Pleșca.
Aviz, apoi autorizație
Tot ceea ce s-a construit înainte de anul 1997 nu necesita obținerea unor avize. „Acest lucru nu înseamnă însă că în acele unități de învățământ nu se respectă normele de reglementare PSI”, ne asigură reprezentantul ISU Arad. Clădiri istorice nu dețin avize PSI pentru că la momentul construcției nu exista nici o reglementare care să le oblige să-l solicite. Avizul se solicită pe baza planurilor de construcție sau reabilitare, înainte de începerea lucrărilor iar autorizația este obținută după o verificare la fața locului de către un reprezentant al ISU. Clădirile vechi au ajuns să obțină o asemenea autorizație sau aviz doar dacă, la un moment dat, au fost efectuate lucrări de reabilitare sau li s-au adus modificări. În aceste cazuri au avut nevoie de autorizații de construcție sau de amenajare spațiu de la primărie, care, pentru a fi acordate, au avut nevoie de avizul PSI și, la finalul lucrărilor, se solicită autorizația PSI. Acestea, odată obținute, nu mai trebuie reînnoite în fiecare an, decât dacă se mai aduc modificări clădirii sau își schimbă destinația.
Clădiri prea vechi
Cele mai multe clădiri de școli sunt mult prea vechi pentru a fi intrat sub incidența noilor legi. Avem unități școlare care funcționează în clădiri din anul 1921 (cum e cazul grădiniței din Iratoșu), 1925, 1935 (Liceul din Gurahonț), 1936 sau ceva mai noi din 1973. În toate aceste cazuri nu s-a pus niciodată problema obținerii unui aviz. O situație specială o au școlile care sunt în clădiri care nu aparțin autorităților locale, ci unor proprietari persoane fizice sau culte religioase. În acest cazuri, aceste formalități pentru obținerea avizelor pot fi făcute doar de către respectivii proprietari.
Nu au bani
Unul dintre colegiile arădene („Dimitrie Țichindeal”) explică absența avizului PSI prin lipsa banilor de la autoritatea locală, respectiv Primăria Arad. Care este costul intrării în legalitate? Totul depinde de suma pe care firma specializată o cere. Pentru că pentru a fi în regulă o clădire din acest punct de vedere și a primi la final autorizația PSI este nevoie de respectarea mai multor indicatori, de existența unui anumit număr de extinctoare, de un hidrant etc. Toate acestea trebuie cumpărate. Cei care pun banii la bătaie sunt proprietarii clădirilor, adică în cazul școlilor, primăriile.
Ceea ce contează cu adevărat în situații de criză nu sunt nici autorizațiile, nici hârtiile care atestă că cei care le dețin s-au descurcat să le obțină, ci existența a suficiente căi de evacuare, a unui număr suficient de extinctoare funcționale și în cele din urmă a prezenței de spirit a celor care trebuie să gestioneze o situație de criză.
Luate la puricat
Tot ce se poate ca în următoarea perioadă școlile să fie luate la verificat de către inspectorii ISU. Și nu vedea pentru a verifica dacă există documentele necesare cât dacă, la o verificare pe teren, școlile sunt sigure iar elevii, chiar și în cazul unui incendiu, pot fi protejați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!