ARAD. Un contract de închiriere de câteva mii de euro pe lună pentru sediul Direcţiei de Sănătate Publică a iscat un scandal la nivel local, dar şi naţional, cu acuze dintre cele mai dure. Practic, ministrul Liviu Pop s-a întâlnit, ieri, cu directorul DSP Arad, Gabriela Ţârle, şi a fost informat că instituţia condusă de Ţârle trebuie să achite lunar aproximativ 2.700 de euro pentru plata chiriei sediului. Ministrul s-a arătat revoltat de suma dată de DSP pe chirie şi a solicitat chiar intervenţia organelor statului pentru „a se găsi vinovaţii”.
Situaţia cunoscută de Pop
„În decembrie 2011, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad a închiriat un spaţiu pe strada Florilor nr. 1, unde se plăteşte chirie 120 milioane lei vechi pe lună, adică aproximativ 36 mii euro pe an. Sunt enorm de mulţi bani în condiţiile în care s-au tăiat toate sporurile angajaţilor de la laborator, s-a închis un punct teritorial, au fost daţi afară 40 de oameni, iar acest contract s-a încheiat nu se ştie când, cum şi în ce condiţii. Am rugat-o pe doamna director să facă toate procedurile legale pentru că nu sunt bani de la buget. E inadmisibil ca din banii locuitorilor, ai celor care trec pe la DSP să se plătească pe lună această sumă extraordinară. Aceşti bani erau arhisuficienţi ca acel sediu al SANEVIT să fie renovat. Sper ca organele statului să îşi facă repede datoria şi cei vinovaţi să plătească. E un jaf făcut de DSP anul trecut când a semnat acest contract”, a spus Liviu Pop.
Practic, Liviu Pop a spus că se va încerca o colaborare cu Savenitul şi că ar fi de preferat ca DSP-ul să îşi găsească un sediu gratuit, fără chirie. În ceea ce priveşte impactul chiriei asupra bugetului DSP, Pop a punctat: „Pentru a putea fi plătită această chirie au fost tăiate: sporul de la laboratorul de microbiologie la 11 persoane cu 50% şi la 2 persoane cu 80%, fără a fi anunţat ITM, salariaţii sau sindicatul. S-a desfiinţat centrul de la Sebiş. Totul se putea evita dacă DSP-ul ar fi rămas în clădirea din cadrul Spitalului Judeţean Arad, clădire unde avea spaţiul concesionat pe 99 de ani, dar de unde a fost nevoită să se mute în decembrie 2010. Astfel, a ajuns ca în acest moment DSP să plătească chirii exorbitante. Cei care au furat să plătească!”.
Istoricul mutării
Declaraţiile ministrului Liviu Pop în legătură cu sediul DSP Arad sunt cel puţin interesante. Măcar pentru atâta, merită să fie verificate. Demers pe care Jurnal arădean şi l-a asumat. Cu ce rezultat, aflaţi în rândurile de mai jos.
DSP a fost dată afară, practic, din incinta Spitalului Judeţean în toamna anului 2010, după ce spitalul a fost preluat de Consiliul Judeţean, în spaţiul eliberat urmând să funcţioneze o secţie de Cardiologie intervenţională. Angajaţii DSP care îşi desfăşurau activitatea în incinta spitalului s-au mutat la sediul instituţiei de pe strada Vasile Goldiş. Nici aici, însă, nu au putut sta prea mult deoarece clădirea fusese retrocedată vechiului proprietar şi trebuia eliberată la 1 noiembrie 2011.
S-au căutat soluţii cât mai rapide. Una dintre ele o reprezenta Sanevit. Conducerea DSP de la acea vreme a sperat să se poată muta într-un spaţiu al fabricii de seringi, fără a plăti vreo chirie, dat fiind că în acea perioadă Sanevit aparţinea Ministerului Sănătăţii (în proporţie de 85%), iar DSP nu era decât reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu. Nu s-a întâmplat însă aşa, conducerea Sanevit solicitând o chirie de 2.908 euro/lună (conform adresei 656/14.10.2011).
DSP a primit şi alte oferte care au fost discutate în cadrul Comitetului Director. Nu a fost organizată licitaţie pentru că OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, arată la art.13 că „prezenta OUG nu se aplică pentru atribuirea contractului de servicii care are ca obiect cumpărarea sau închirierea, prin orice mijloace financiare, de terenuri, clădiri existente, alte bunuri imobile ori a drepturilor asupra acestora. Atribuirea contractelor de servicii financiare care se încheie, indiferent de formă, în legătură cu contractul de cumpărare sau de închiriere respectiv, se supune prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.” În plus, directorul DSP de la acea vreme (dr. Ionel Drăgănescu) primise aprobarea ministrului Sănătăţii „pentru mutarea sediului instituţiei în condiţiile suportării chiriei imobilului din veniturile proprii realizate în condiţiile legii de către DSP Arad” (aşa cum rezultă din adresa MS 12722/9 decembrie 2010).
În urma analizării ofertelor primite, membrii Comitetului Director au ales varianta cea mai avantajoasă, adică cea care propunea cea mai mică chirie: puţin peste 2.700 de euro. Chiria este plătită din veniturile proprii ale DSP, nu din bani de la bugetul de stat.
Alte… poveşti
În ceea ce priveşte spusele ministrului Liviu Pop conform cărora pentru a putea fi plătită chiria, „s-au tăiat toate sporurile angajaţilor de la laborator, s-a închis un punct teritorial, au fost daţi afară 40 de oameni”, se cuvin a fi făcute câteva precizări.
Sporurile angajaţilor nu au fost tăiate la sfârşitul anului 2011, când DSP s-a mutat în sediul de pe strada Florilor, ci cu doi ani mai devreme. Şi asta pentru că aşa s-a stabilit prin OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale. În ceea ce priveşte „desfiinţarea centrului de la Sebiş”, trebuie precizat că, de fapt, nimeni nu a fost dat afară, personalul de acolo fiind transferat la Arad în baza dispoziţiei 220/31.08.2010 (deci cu un an mai devreme de momentul mutării DSP în noul sediu). Cât priveşte cei 40 de angajaţi care ar fi fost daţi afară pentru a se putea plăti chiria, numărul lor ar putea fi real dacă ne raportăm la ultimii zece ani…
Comparaţii
Pentru a compara „chiria exorbitantă” de 2.700 euro/lună plătită de DSP pentru sediul său, precizăm că Primăria Arad plăteşte o chirie de 10.000 de euro/lună pentru un corp de clădire în care îşi desfăşoară activitatea Şcoala Generală „Mihai Eminescu” (str. Episcopiei) şi alţi 8.000 de euro/lună pentru Şcoala Generală Nr.2 (str. Paul Chinezu)
Prefectura confirma conflictul de la DSP
JA-A.P.-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!