Reprezentanţii Tribunalului Arad au prezentat, luni, activitatea instituţiei pe primele nouă luni ale acestui an. Potrivit acestora, dintr-un total de 9.628 de dosare, Tribunalului a soluţionat 5.600. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când numărul total al dosarelor însuma 12.399 (9.031 fiind soluţionate), activitatea instituţiei, aşa cum subliniează şi preşedintele Tribunalului Arad, s-a redus.
„În primele nouă luni ale anului 2015 activitatea la Tribunalul Arad s-a desfăşurat în parametri optimi. Şi când spun asta mă refer la volumul de activitate efectiv sub aspect cantitativ şi la ceea ce se reuşeşte sub aspect calitativ. De ce spun asta? Pentru că, de un an de zile, cantitativ volumul de activitate s-a redus, a reintrat în parametri normali, ceea ce permite ca sub aspect calitativ indicatorii să crească şi mă refer aici la gradul de atacabilitate a hotărârilor judecătoreşti şi la ceea ce se rezolvă în căile de atac sub aspectul menţinerii hotărârilor pronunţate de instanţele arădene”, a precizat Silvia Nădăban, preşedintele Tribunalului Arad.
Dosare
În ceea ce priveşte volumul de activitate pe secţii, Secţia a II – a Civilă a soluţionat, în primele nouă luni ale acestui an, 1.130 de dosare din cele 2.963, în timp ce Secţia I Civilă, din cele 2.827 de dosare a soluţionat 1.834. La Secţia Penală, din cele 1.153 de dosare au fost soluţionate 1.014. La Secţia Contencios-Administrativ şi Fiscal, din cele 2.685 de dosare, au fost soluţionate 1.622. Dosarele aflate pe rolul Secţiei Penală au avut ca obiect infracţiuni ca omor, corupţie, crimă organizată, trafic de persoane, trafic de droguri şi evaziune fiscală. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, infracţiunile de crimă organizată au înregistrat o creştere de la 2 dosare la 4; dosarele de corupţie au crescut de la 8 la 9, iar cele de trafic de droguri au înregistrat o creştere de la 11 dosare la 17. În schimb, dosarele care au avut ca obiect infracţiunea de trafic de persoane au scăzut de la 5 în 2014 la 3 în 2015.
289 per judecător
Scăderi au fost înregistrate şi la încărcătura pe judecători la Tribunalul Arad. În medie, încărcătura pe judecător în primele nouă luni ale acestui an este de 289 de dosare. Cu mult mai puţin decât în 2014, când un judecător la Secția de Contencios-Administrativ a avut, în medie, o încărcătură de 1.096 dosare, iar un judecător de la Secţia Penală a avut o încărcătură de 433 de dosare.
Judecătoria “bate” Tribunalul
În ceea ce priveşte indicatorii de performanţă, Judecătoria Arad se situează pe locul patru între instanţele reşedinţă de judeţ, în timp ce referitor la Tribunalul Arad, deşi nu a „prins” un loc fruntaş, reprezentanţii instituţiei precizează că nu se află nici pe un loc codaş. Însă indicii de performanţă ai Tribunalului Arad „vor vorbi” la sfârşitul anului, când se va efectua o nouă statistică. „Ca şi indicatori de performanţă, dacă ne raportăm la ceea ce s-a probat în ultimul timp la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, instanţele arădene se situează pe locuri bune, am spune noi. Judecătoria Arad ocupă un loc patru între instanţele reşedinţă de judeţ. Tribunalul Arad nu se situează pe un astfel de loc, dar nici nu este codaş. De ce nu avem cifre foarte bune în ce priveşte parametri de eficienţă? Şi mă refer aici la volumul de soluţionare – pentru că Tribunalul Arad este o instanţă la care ritmul de soluţionare este bun şi neavând un stoc mare de dosare din anii precedenţi, se încadrează doar la un indice de 90/100 la sută, iar pentru o performanţă de <<foarte eficient>> avem nevoie de un indicator de 105 la sută. O linie în ce priveşte această cifră o vom putea trage mai bine definit spre sfârşitul anului, când se va încheia perioada de activitate şi se va putea concluziona şi în acest sens”, a punctat preşedintele Tribunalului Arad, Silvia Nădăban.
Interesaţi de programul Tribunalului
În cursul lunii noiembrie, Tribunalul Arad a fost vizitat de o delegaţie de judecători europeni din ţări precum Germania, Austria, Belgia şi Polonia, în cadrul programului de formare judiciară, iar aceştia au fost impresionaţi şi interesaţi de modul în care, la nivelul instanţelor din Arad, se folosesc aplicaţiile electronice de comunicare a actelor de procedură şi vizualizare a dosarelor. „Au rămas surprinşi pentru că ei de vreo 7-8 ani se străduiesc să implementeze aceste proceduri, aceste programe informatice, şi nu reuşesc. Această modalitate de lucru este agreată de Ministerul de Justiţie pe varianta de instanţă pilot, nu numai noi, ci toată Curtea de Apel Timişoara, pentru că s-a extins acest program la nivelul instanţelor din raza Curţii de Apel Timişoara”, a spus preşedintele Tribunalului Arad.
Programul informatic al Tribunalului Arad – Info Dosar – prin care se trimit comunicări, citații, informații despre dosare prin e-mail, a avut din martie 2014, de când funcţionează, până la această dată, 1.742.085 de accesări. Info Dosar poate fi găsit pe pagina de internet a Tribunalului: www.tribunalularad.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!