Tribunalul Arad a decis marţi, 19 iulie, primul termen de judecată în dosarul celor doi poliţişti de la Biroul Rutier acuzaţi că ar fi luat şpagă câte 200 de lei fiecare pentru că nu au suspendat carnetul unui şofer implicat într-o tamponare pe o stradă din municipiul Arad, aşa zisa faptă având loc la sfârşitul lunii septembrie 2015. Înainte ca dosarul să fie trimis spre judecată, apărătorii celor doi poliţişti au contestat înregistrările ambientale depuse la dosar. Astfel, instanţa a decis să le înlăture. Parchetul de pe lângă Arad a atacat decizia luată, însă fără sorţi de izbândă. O altă „surpriză” în acest dosar a venit tot înaintea trimiterii poliţiştilor în judecată: cel care a oferit mită poliţiştilor şi-a recunoscut vinovăţia, mai exact a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul, în 29 ianuarie 2016. „Inculpatul I.I.A. a fost de acord cu aplicarea faţă de el a unei pedepse de doi ani şi şase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită”, s-a arătat într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad remis la acea dată. Totuşi, într-un final, după nenumărate modificări şi adăugiri la rechizitoriul întocmit de procurori, judecătorii au decis şi primul termen al procesului: 7 septembrie 2016.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad „în data de 28.09.2015, în jurul orelor 13:00, inculpaţii Hotăran Gheorghe şi Daniel Claudiu Răzvan, ambii (agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Arad – Biroul Rutier) aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, s-au deplasat pentru a constata existenţa unei coliziuni între două autovehicule, coliziune produsă pe raza municipiului Arad, soldată exclusiv cu pagube materiale; la faţa locului inculpaţii au pretins şi primit de la inculpatul Iakob Ioan Alexandru şi de la martorul P.I. – persoane implicate în evenimentul rutier cercetat – suma de 400 lei, respectiv de câte 200 lei fiecare, pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, mai precis, să nu constate faptele contravenţionale, să nu întocmească proces-verbal de contravenţie şi să nu aplice sancţiunile legale corespunzătoare (amendă şi suspendarea dreptului de a conduce)”. Cei doi poliţişti au fost puşi sub acuzare după ce ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie au participat la întocmirea dosarului, documentând luarea de mită de care sunt acuzaţi oamenii legii.
Împotriva celor doi poliţişti s-a luat măsura controlului judiciar, măsură ce a fost prelungită marţi, 19 iulie, pentru încă 60 de zile, până pe 16 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!