Nici vorbă să se finalizeze megaproiectul european privind deşeurile întregului judeţ până la finele anului. Iar chestiunea e cât se poate de serioasă şi de dureroasă pentru că este posibil ca autoritatea contractantă – Consiliul Judeţean Arad – să piardă banii europeni primiţi pe acest proiect. De ce facem aceste afirmaţii? Pentru că după ce, în urmă cu o săptămână, vă anunţam faptul că una dintre licitaţiile lansate de CJA prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţului Arad a fost suspendată până la soluţionarea fondului problemei (contestaţia depusă de o firmă), acum alte două licitaţii pe staţiile de transfer din judeţ au fost şi ele suspendate. Iar termenul limită pentru finalizarea întregului proiect care presupune şi semnarea contractelor pentru staţiile de transfer, dar şi pentru staţiile de operare (a căror licitaţii nici nu au fost lansate) a fost stabilit – după mai multe amânări – la finalul anului. Ceea ce…
Cel mai probabil, aşa cum scriam deja în materialul anterior, în care anunţam prima veste tristă pentru CJA (suspendarea licitaţiei pe staţiile de transfer Bârzava, Sebiş şi Chişineu Criş), nu va fi aşa cum visau mai marii Consiliului Județean Arad (CJA) şi cei ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţului Arad (ADI). Dorinţa de atribuire a unei mega afaceri de sute de milioane de euro prin licitaţii fără contestaţii s-a ruinat definitiv. Toate licitaţiile lansate de CJA de curând au fost contestate şi toate au fost suspendate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Pentru că firmele au decis să poarte un război pe viaţă şi moarte pentru gunoiul de milioane al arădenilor.
Licitaţiile suspendate
În urmă cu o săptămână, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a blocat procedura de achiziţie demarată de ADI Deşeuri pentru staţiile de transfer deşeuri Bârzava, Sebiş şi Chişineu Criş („Delegarea prin concesiune a gestiunii activităţilor componente ale serviciului de operare al staţiilor de transfer din Bârzava, Chişineu-Criş şi Sebiş, inclusiv activităţile de transport ale deşeurilor reziduale la depozitul conform din Arad, judeţul Arad). Decizia a fost dată de instituţie pe 19.09.2016. Consiliul a admis cererea de suspendare a procedurilor de achiziţie formulate de SC Retim Ecologic Service SA, în contradictoriu cu ADI, până la soluţionarea pe fond. Termenul de deschidere a dosarelor depuse la această licitaţie era stabilit pentru 10.10.2016.
Acum, din informaţiile pe care le deţinem, alte două licitaţii au fost şi ele suspendate. Este vorba, mai întâi, de liciaţia pentru „delegare prin concesiune a serviciilor de operare a Staţiei complexe Ineu-Mocrea de compostare, sortare şi transfer, inclusiv pentru transportul de la această staţie la depozitul conform existent, din judeţul Arad”. Dosarele urmau să fie deschise pe 7.10.2016.
A doua licitaţie suspendată este cea de „delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de compostare a deşeurilor bio-degradabile, respectiv operarea Staţiei de compostare în Tunel judeţul Arad şi transportul reziduurilor rezultate către depozitul conform”. Termenul de deschidere a dosarelor aici era 7.10.2016.
Valori foarte mari
Dacă amintim că doar la prima licitaţie valoarea estimată a contractului este de 15.764.795 de lei, ne putem da seama despre ce sume era vorba per global şi de ce bătălia este şi va fi pe mai departe atât de aprigă. Soluţionarea contesaţiilor durează minimum 20 de zile, aşa că mai e cale lungă până la atribuirea contractelor pe staţiile de transfer. În cazul în care nu se ajunge cumva în justiţie. Iar CJA trebuie să dea drumul apoi licitaţiilor pentru operatori (în număr de cinci, pentru că judeţul a fost împărţit în cinci zone aici). Alte acte, altă distracţie şi, cu siguranţă, alţi contestatari. Iar finele anului pare mult prea aproape.
15 octombrie, prea aproape
Procedurile pe acest proiect au început de cinci ani, moment la care a demarat master planul de deşeuri. Înainte de cele trei contestaţii şi de suspendarea procedurilor pe cele trei licitaţii, mai marii CJA sperau ca până la data de 15 octombrie să scoată la licitaţie şi colectarea şi transportul deşeurilor pentru toate cele cinci loturi în care va fi împărţit judeţul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!