ARAD. Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact „Orizont 2020”, împreună cu Centrul de Dezvoltare Arad – CDA, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi cu susţinerea Primăriei municipiului Arad, organizează marți, 25 martie, începând cu ora 9.30, în Campusul Universitar „Vasile Goldiș” (str. Liviu Rebreanu, rr. 86, Corpul C, et. I, C25 – Aula „Nicolae Titulescu”), promovarea programului de finanţare al Uniunii Europene – „Orizont 2020”.
Despre acest eveniment ne-au informat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, prof. univ dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Nicolae Groșan și Simona Hăprian de la Centrul de Dezvoltare Arad – CDA.
„Prezentarea noului Program de finanţare – a spus prof. univ dr. Aurel Ardelean – va fi făcută de experţi din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, care vor vorbi despre domeniile programului „Orizont 2020” : Cadrul european de referinţă, domenii de interes, mod de abordare; Aspecte financiare; Importanţa criteriilor de evaluare în scrierea unei propuneri de succes; Formarea de parteneriate europene; Inovarea în Orizont 2020; IMM-urile scheme de finanţare; Finanţarea de risc”.
Am mai aflat că Programul, cu un buget de 80 miliarde EURO, se adresează în egală măsură Centrelor de cercetare, Universităţilor, IMM-urilor, administraţiilor locale, firmelor de utilităţi publice, firmelor de transport şi de producţie care doresc introducerea de noi tehnologii, inovatoare pentru îmbunătăţirea proceselor de producţie.
Domeniile pentru care se poate obţine finanţare sunt: sisteme şi procese de producţie avansate, acces la finanţarea de risc, inovarea în IMM-uri cu susţinerea internaţionalizării, sănătate, industrie alimentară, energie ecologică, transport inteligent şi ecologic, oraşe şi regiuni inteligente.
Cu această ocazie, va fi organizat şi un important Seminar de parteneriat pentru scrierea de Proiecte şi Sesiuni interactive paralele de prezentare a oportunităţilor europene în domeniul cercetării pe domeniile: sănătate/energie/alimentaţie.
Context „Orizont 2020”
Orizont 2020 este cel mai amplu program cadru de cercetare şi dezvoltare de până acum şi are alocat un buget de aproape 80 de miliarde EUR care se etalează pe şapte ani. Majoritatea finanţărilor pentru cercetare ale UE sunt alocate pe baza cererilor competitive, dar bugetul pentru Orizont 2020 include finanţări inclusiv pentru Centrul Comun de Cercetare, Institutul European de Inovare şi Tehnologie şi pentru activitatea de cercetare.
Orizont 2020 este instrumentul financiar de punere în aplicare a Uniunii inovării, o Europă 2020, care este o iniţiativă emblematică cu scopul asigurării competitivităţii globale a Europei.
Văzută ca un mijloc de a stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, Orizont 2020 are sprijinul Comisiei europene, a liderilor politici europeni şi al membrilor Parlamentului European.
Programul-cadru al UE pentru cercetare şi inovare va fi completat de măsuri suplimentare pentru a finaliza şi dezvolta în continuare Spaţiul European de Cercetare. Aceste măsuri vor avea ca scop înlăturarea barierelor pentru a crea o adevărată piaţă unică pentru cunoaştere, cercetare şi inovare.
În 2014, bugetul total alocat cercetării, inclusiv cheltuielile administrative, va fi de 9,3 miliarde EUR, iar în 2015 va creşte până la 9,9 miliarde EUR.
De asemenea, există fonduri pentru stimularea în continuare a dezbaterilor privind rolul ştiinţei în societate. În plus, există noi reguli pentru a transforma „accesul liber” într-o cerinţă a programului Orizont 2020, astfel încât rezultatele privind proiectele să fie accesibile în mod liber publicului larg.
Cercetătorii vor putea să acceseze finanţări prin Consiliul European pentru Cercetare, iar tinerii cercetători vor putea obţine burse. Fondurile destinate sectorului industrial vor sprijini domenii, precum tehnologiile informaţiilor şi comunicaţiilor, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricaţie, robotică, biotehnologiile şi cercetarea spaţială.
Sănătatea, agricultura, energia şi transporturile vor putea beneficia, de asemenea, de finanţare prin bugetul alocat provocărilor societale.Programul de desfăşurare
Promovarea programului
Marți, 25, martie, la Universitatea de Vest „ Vasile Goldiş”, în Campusul Universitar Confecţii, Corpul C, et.I, C25 – Aula „Nicolae Titulescu”,
• 9.30 – 10.00 Inregistrare participanţi
• 10.00 – 10.10 Deschidere
• 10.10 – 12.00 Prezentare ORIZONT 2020:
– Cadrul european de referinta, domenii de interes, mod de abordare.
Ioana Ispas Cum aplicam la Orizont 2020 ( platforma Portalul Participantilor ) –tutorial Alina Fazekas – IFA
– Aspecte financiare – comparatie cu PC7. Cristina Anania ( videoconferinta)
– Importanta criteriilor de evaluare in scrierea unei propuneri de succes – Adriana Abraham Barna, NCP Actiuni Marie Sklodovska Curie.
– Formarea de parteneriate europene –Aurel Badiu , NCP Agricultura
Inovarea in Orizont 2020. Viorel Ioanas , NCP Energie MEN
– IMM-urile scheme de finantare .Adrian Pascu , NCP IMM-uri
– Finantarea de risc Doru Zafiu , NCP Finantare de risc( videoconferinta)
• 12.00 – 12.30 Pauză de cafea
• 12.30 – 16.00 Sesiuni interactive paralele de prezentare a oportunitatilor europene in domeniul cercetarii pe domeniile: sănătate /energie /alimentaţie (prezentari detaliate oferte Orizont 2020, Initiative Tehnologice Comune, Initiative de Programare Comuna, ERA NET/IMM-uri. Ioana Ispas NCP Sanatate/ AurelBadiu NCP Agricultura/ ViorelIoanas NCP Energie.
Brokeraj /Matchmaking întâlniri bilaterale faţă în faţă cu potenţiali parteneri de proiecte sau firme de consultanta
Întâlniri cu NCPuri( Puncte de Naţionale ContactOrizont 2020) – pot fi discutate idei de proiecte, finanţari, căutare de parteneriate ş.a.
• 16.00 Închiderea Conferinţei
Citiți principiile noastre de moderare aici!