ARAD. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și parchetele din județ funcționează în sistem de avarie. La Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Arad, pe schema completă de personal sunt trecuți 18 procurori, pentru că de atât are nevoie instituția să funcționeze la parametri normali, însă, în realitate, la PT Arad sunt doar 10 procurori! Așadar, Parchetul funcţionează aproape la jumătate.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Arad situația este cu mult mai bună. Din schema completă de personal de 15 procurori, PJ Arad duce lipsă doar de un procuror. Situația este puțin mai gravă la parchetele din județ. În afară de Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș, singurul care are schema de personal completă, celelalte parchete funcționează doar cu procurori delegați de la alte parchete. Pentru a acoperi lipsa de procurori de la parchetele din județ, sunt delegați procurori de la alte parchete, cu mențiunea că la fiecare parchet din județ schema de personal este de câte trei procurori.La Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu sunt delegați doi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, la PJ Lipova sunt delegați 2 procurori, la PJ Gurahonț există un procuror definitiv și un altul delegat. Și la PT Arad și PJ Arad există câte un procuror delegat. PT Arad a primit un procuror delegat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, iar PJ Arad a primit un procuror de la PT Arad.
O posibilă explicație pentru lipsa procurorilor ar fi putut fi creată de pensionări, însă în urma unei solicitări pe care am adresat-o PT Arad, reprezentanții instituției ne-au transmis că, în acest an, în luna martie și luna august, la PT Arad s-au pensionat doi procurori, iar la PJ Arad s-a pensionat un singur procuror – în luna septembrie. Acestea au fost singurele pensionări din acest an. În anul 2021 nu au fost pensionări, în timp ce în 2020 doi procurori de la PT Arad au ieșit la pensie.Sute de dosare de soluționatÎn aceste condiții, a lipsei procurorilor, cei rămași au mult mai multe dosare de soluționat, iar durata de ducere la capăt a unui dosar crește. De precizat este faptul că, în anul 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au avut de soluționat 642 de dosare, din care 90 rechizitorii și patru acorduri de recunoaștere a vinovăției. De departe, cele mai multe dosare au fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad: 5.240, din care 571 de rechizitorii și șapte acorduri de recunoaștere. La parchetele din județul, situația se prezintă astfel: PJ Chișineu-Criș – 934 de dosare (din care 134 rechizitorii şi 5 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei); PJ Ineu – 674 de dosare (din care 127 rechizitorii şi 0 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei); PJ Lipova – 590 de dosare (din care 129 rechizitorii şi 2 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei); PJ Gurahonț – 549 de dosare (din care 79 rechizitorii şi 5 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei).
Trimite articolul
XPentru ca nenorocirea vine din absurditatea legilor in a falimenta tot ce muncește omul.
Aloooooooooooo este o nenorocire sa vina cineva sa lucreze in casa proprie.?????????????
Pur si simpluuuu umilitorrrrrr