După lichidarea societăţii Continental Vest, lichidare în urma căreia Consiliul Judeţean Arad a pierdut terenul de la Sala Polivalentă, o altă societate în care CJA este acţionar este vândută pe bucăţi. De această dată, vorbim despre SC Aqua Trans Mureş SA, firmă înfiinţată în parteneriat de către Consiliul Judeţean Arad şi Consiliul Judeţean Bekes, din Ungaria. Această societate urma să administreze vânzarea apei potabile de către judeţul nostru spre judeţul vecin din Ungaria. Primele discuţii referitoare la comerţul cu apa potabilă au avut loc în anul 2004. De atunci şi până în anul 2011 au tot fost purtate discuţii şi negocieri. Într-un final, în anul 2011 a fost înfiinţată firma şi au fost semnate documentele prin care Aradul se angaja să livreze apă potabilă. Ulterior, au început lucrările de realizare a instalaţiei, fiind vorba despre o conductă de 33 de kilometri care urma să transporte apa spre 60 de localităţi din judeţul Bekes. Întreaga lucrare, în valoare de zece milioane de euro, urma să fie susţinută financiar de vecinii din Ungaria. Potrivit informaţiilor noastre, marea majoritate a conductei a fost introdusă în subsol, reţeaua fiind aproape finalizată până la frontieră. În anul 2016, actualul preşedinte al CJA, Iustin Cionca, a avut mai multe întâlniri cu autorităţile din Ungaria, atunci anunţându-se faptul că, până la data de 31 decembrie 2016, instalaţia urma să devină funcţională.
Aşteptând acordul
Nici lucrările nu au avansat cum au crezut autorităţile, nici discuţiile dintre Guvernele României şi Ungariei nu s-au concretizat. Pentru că, trebuie precizat, o astfel de tranzcaţie trebuia aprobată de cele două Executive. „Atât partea română, cât şi partea maghiară au capacitatea finalizării la termen a contractului, dar livrarea efectivă a apei este condiţionată de acordul inter-guvernamental”, anunţau în iulie 2016 reprezentanţii CJA. Şi, de atunci, se tot aşteaptă acordul. S-a aşteptat atât de mult, încât partea maghiară a anunţat că renunţă la planurile avute în ceea ce priveşte cumpărarea de apă potabilă din Arad.
Şi, drept urmare, proiectul a ajuns „pe butuci”. Investiţiile realizate deja vor fi abandonate (vorbim de kilometri întregi de conducte), firma a intrat în insolvenţă, iar bunurile pe care societatea Aqua Trans Mureş le mai are vor fi vândute la licitaţie de un lichidator judiciar.
Vând conducte
Drept urmare, marţi, 28 aprilie, lichidatorul judiciar a anunţat organizarea unei licitaţii pentru vânzarea bunurilor aflate în proprietatea firmei Aqua Trans Vest. Nu sunt foarte multe lucruri care vor fi scoase la licitaţie. Vor fi vânduţi 1.500 de metri de ţeavă de fontă ductilă DM 600, cu preţul de pornire de 769.618 lei, fără TVA. Totodată, mai sunt scoase la licitaţie şapte vane DM 600 la preţul de 8.496 de leu bucata, fără TVA. Practic, vor fi vândute materialele care nu au fost introduse deja în pământ, în reţeaua care urma să alimenteze judeţul Bekes cu apă din Arad. Prima licitaţie va avea loc în data de 13 mai, iar, dacă nu vor fi vândute toate bunurile, va fi organizată o a doua licitaţie în 20 mai.
Trimite articolul
XPai nu vine DNA sa vada care ii treaba? Adica astia au cumparat teava si au si bagat-o in pamant fara sa aiba un acord? Au cheltuit o caruta de bani fara sa aiba tot ce era necesar?
Acesta e motivul pentru care se spune: Statul e cel mai prost administrator! Eu cred ca trebuia inceput cu acordul inter-guvernamental, apoi ne apucam de lucrari, dar cine sa gandeasca? De la salariile prea mari s-au atrofiat creierele la CJA.
Si acum incepe furtul conductelor abandonate in pamant! Fain la noi….
Daca tot sau cheltuit bani si conducta exista as propune folosirea pentru irigarea zonelor limitrofe conductei,ca tot se plange guvernul ca nu va fi productie agricola din cauza secetei.Dar tebuie folositi putin neuronii conducerii CJA,nu doar pentru politica.