ARAD. Au avut loc mai puține accidente rutiere grave și au fost, implicit, și mai puține persoane decedate și rănite grav pe șoselele din județul Arad în 2020. Poate acest fapt s-a datorat pandemiei pentru că s-a circulat mai puțin din cauza restricțiilor de deplasare, poate conducătorii auto au fost mai atenți la volan sau poate Poliția a fost mult mai prezentă pe șosele. Cert este că cifrele pe anul trecut, în ceea ce privește accidentele rutiere, persoanele decedate și cele rănite grav, sunt în scădere.
Bilanțurile din anii trecuți au arătat același trend descrescător la capitolul accidente rutiere. Ca exemplu, în anul 2010, în județul Arad, 76 de persoane au decedat în accidente rutiere, iar în 2020, numărul acestora era de 37. De menționat ar fi faptul că, în anul 2010, Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv general reducerea cu 50 la sută, până în anul 2020, a numărului de persoane decedate în accidente pe șoselele Europei. Inspectoratul de Poliție Județean Arad s-a încadrat în obiectiv, însă anul 2021 este departe de a se fi încheiat, iar până în acest moment, pe drumurile din județ au avut loc deja accidente rutiere soldate cu pierderi de vieți omenești. Ca atare, rămâne de văzut ce vor indica cifrele pe acest an.
Potrivit bilanțului Inspectoratului de Poliție Județean Arad, în anul 2020, pe raza judeţului au avut loc 117 accidente grave soldate cu 37 de persoane decedate și 94 de persoane rănite grav, faţă de 139 de accidente grave din care au rezultat 43 de persoane decedate și 119 persoane rănite grav, comise în anul anterior. Față de 2019, trendul este unul descendent, fiind înregistrare mai puțin cu 22 accidente grave, mai puțin cu 6 persoane decedate, mai puțin cu 25 persoane rănite grav.
„În contextul în care Comisia Europeană a stabilit în anul 2010, ca obiectiv general – reducerea cu 50 la sută până în anul 2020, a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe șoselele Europei, analizând evoluția numărului de persoane decedate în județul Arad, în urma producerii accidentelor rutiere, se observă că numărul acestora a scăzut de la 76 – în 2010 – la 37 – în anul 2020 -, ceea ce reprezintă o scădere de 51,31 la sută”, se mai arată în bilanțul Poliției Arad pe anul trecut.
Potrivit analizei instituției, principalele cinci cauze generatoare a accidentelor grave de circulaţie, în județul Arad sunt: viteza neadaptată la condițiile de drum, abaterile pietoni, alte preocupări de natură să distragă atenția, neacordare de prioritate pietonilor și conducere sub influența alcoolului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!