„Achiziția lucrărilor este necesară pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice, reducerea riscurilor de accidente, respectarea cerinţelor stabilite prin <Standardul de performanţă ANRE> referitoare la continuitate în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. Aceste aspecte au o influenţă directă asupra pierderilor din reţea precum şi asupra consumului individual la nivelul locuinţelor şi prin urmare vor conduce la o amprentă locală mai scăzută de dioxid de carbon. Se propune modernizarea instalaţiilor depăşite tehnic, cu instalaţii noi, performante. Obiectivul general îl reprezintă efectuarea de investiţii în infrastructura energetică la nivelul judeţului Arad pentru modernizarea şi extinderea capacităţii de livrare a energiei, pentru zona de medie şi joasă tensiune din reţeaua de distribuţie din localitatea Nădlac. Zona de proiect a fost delimitată de zona de serviciu a tuturor consumatorilor din unitatea teritoriala a localității Nădlac, unde se vor executa lucrări de cablare la reţeaua de distribuție aeriană de medie tensiune şi modernizare atât la rețea de distribuție aeriană de joasă tensiune, cât si a branșamentelor existente. Amplasamentul obiectivului de investiții se află in intravilanul localității Nădlac, pe terenuri aparținând domeniului public sau privat. Liniile modernizate, de tip LES 20 kV, proiectate, se vor poza pe trasee cuprinse între stația de transformare Semlac și între posturile de transformare incluse pe traseele celor două linii. Canalizarea subterană reprezintă suprafețe ocupate temporar, iar după astuparea șanțului se pot amenaja deasupra cablurilor, după caz, zone verzi, trotuare, etc. Toate pavajele afectate de pozarea cablurilor se vor aduce la starea inițială. Posturile de transformare incluse în zona de aplicabilitate a proiectului, amplasate pe raza localității Nădlac și care fac obiectul prezentei documentații sunt posturi aeriene, turn, în clădire independentă, înglobate în construcție zidită, supraterană, sau în anvelopă de beton, majoritatea echipamentelor având durata de viață depășită de mult timp, respectiv au peste 40 de ani de funcționare”, spun cei de la Reţele Electrice.
Reprezentanţii societăţii de furnizare a energiei electrice detaliază, în caietul de sarcini, situaţia actuală a liniilor care alimentează Nădlacul cu curent:
„În prezent, rețeaua de distribuție a energiei electrice din zona de aplicabilitate a proiectului este compusă din următoarele categorii de instalații: LEA 20 kV Petrol 1 din stația 110/20 kV Semlac alimentează orașul Nădlac și are o lungime totală de 39,07 kilometri, din care 35,07 kilometri linie aeriană și 4 kilometri linie subterană. Pe LEA 20 kV Petrol 1 sunt racordate 24 de posturi de transformare ce deservesc un număr total de 1.976 de clienți pe joasă tensiune și 4 clienți pe medie tensiune. LEA 20 kV Petrol 2 din stația 110/20 kV Semlac alimentează orașul Nădlac și are o lungime totala de 46,22 kilometri, din care 38,29 kilometri linie aeriană și 7,93 kilometri linie subterană. Pe LEA 20 kV Petrol 2 sunt racordate 42 de posturi de transformare ce deservesc un număr total de 2.688 de clienți pe joasă tensiune și 11 clienți pe medie tensiune. O bună parte din instalațiile de distribuție a energiei electrice aparținând Reţele Electrice Banat au fost construite în perioada cuprinsă între anii 1960 – 1985. Majoritatea echipamentelor au o vechime de peste 40 de ani, având performanțe modeste și uzură fizică și morală avansată. Pe parcursul exploatării au rezultat o serie de disfuncționalități, care au condus la cheltuieli ridicate și performanțe scăzute din punct de vedere tehnic. Uzura tehnică și morală se referă la echipamente, la concepția de ansamblu a instalațiilor, precum și la: imposibilitatea depanării echipamentelor datorită faptului că pe piață nu mai există componente din generația acestora; timpii de eliminare a defectelor sunt ridicați; siguranță redusă la declanșare; datele obținute de sistemele de înregistrare și semnalizare, în cazul avariilor și incidentelor, sunt insuficiente și nu permit stabilirea cu exactitate a fenomenelor produse; volumul de informații pus la dispoziția operatorilor este insuficient pentru realizarea conducerii și monitorizării instalației la parametrii calitativi ridicați. Toate deficienţele analizate mai sus conduc la necesitatea găsirii unei soluții care să permită modernizarea rețelelor electrice, în vederea îmbunătățirii din punct de vedere operativ și al managementului rețelei de distribuție, cu impact în creșterea calității serviciului de distribuție”.
„Rețeaua aeriană de joasă tensiune alimentată din cele 18 posturi de transformare se va moderniza prin înlocuirea conductoarelor neizolate cu conductor izolat torsadat, pe o lungime de 140 de kilometri. În zona centrală a localității Nădlac, linia electrică aeriană de joasă tensiune se va transforma în linie electrică subterană de joasă tensiune, pe o lungime de 16,68 kilometri, pe care se vor înseria firide de distribuție pentru branșamentele din zona respectivă”, transmit cei de la Reţele Electrice Banat.
Totodată, vor fi înlocuite toate punctele de transformare cu unele moderne, iar întreaga reţelistică aferentă sistemului de furnizare a energiei electrice va fi una la standarde europene, care va transmite în timp real toate informaţiile referitoare la starea reţelei. Totodată, defecţiunile de pe reţea vor fi evidenţiate clar, prin acest nou sistem, urmând ca echipele de intervenţie să identifice exact problemele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!