ARAD. Atenţie, viitori şoferi! Legea care stabileşte modalitatea obţinerii permisului de conducere ar urma să fie modificată substanţial. Pe rolul Senatului se află în dezbatere un proiect de lege care vizează Codul rutier actual, dar numai în ceea ce priveşte modalitatea de obţinere a permisului de conducere. Potrivit modificărilor propuse, se urmăreşte posibilitatea ca susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere să se facă la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, nu doar la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința, așa cum specifică legea acum. Totodată, eliberarea permisului de conducere va fi făcută de instituţiile din judeţul în care se dă examenul, nu neapărat de judeţul de reşedinţă.
Conducerea, după examen
O altă modificare importantă a legii vizează ordinea desfăşurării etapelor necesare pentru obţinerea unui permis de conducere. În prezent, cei care doresc un permis trebuie să efectueze atât pregătirea teoretică, cât şi pe cea practică, după care se pot înscrie la examenul de teorie. Dacă la acest examen se primeşte nota de trecere, urmează programarea la proba practică.
Potrivit noii legi, se propune ca, imediat după finalizarea pregătirii teoretice, să poată fi susţinut examenul teoretic, numit popular „sala”, şi de abia după obţinerea punctajului suficient pentru admitere să se treacă la pregătirea practică, adică la condus. În acest fel, susţin iniţiatorii legii, pregătirea practică va fi făcută mult mai aproape, ca şi timp, de examenul practic. Imediat după finalizarea acestei pregătiri practice, elevii se vor putea înscrie la examenul final, respectiv la traseu.
Cu instructorul
A treia mare modificare a legii privind obţinerea permisului de conducere se referă la persoanele care pot fi prezente în maşină în momentul examenului. Actuala legislaţie spune că la examen participă candidatul, care conduce autoturismul, poliţistul examinator şi un martor, ales de fiecare dată dintre ceilalţi candidaţi care îşi doresc să obţină carnetul de conducere. Noua lege propune ca, în autoturism, să „îşi facă loc” şi instructorul candidatului care susţine examenul practic. Şi asta pentru că prezenţa acestuia ar putea reprezenta un sprijin de ordin psihologic pentru candidat. În plus, instructorul va putea evalua comportamentul candidatului său la examen şi, în cazul în care acesta este respins, va putea lucra mai mult pe punctele slabe ale celui care îşi doreşte să obţină permisul de conducere.
În proceduri
După cum am precizat deja, acest proiect de lege se află în dezbatere în Senat. Dacă va fi adoptat aici, se va muta în Camera Deputaţilor, care este for decizional, urmând ca, doar dacă și aici va fi adoptat, să meargă la promulgat la preşedintele ţării.
Trimite articolul
XDaca rezolvati si partea cu spaga…
-
Vrei imposibilul ?
-
😀😀😀😀😀
-
Spaga este PRINCIPALA RESURSA !
Camere de filmat examinarea si a politistului in timpul examinarii…
-
Spaga se ia dupa,de la instructor, dupa ce isi ia si el partea. nu rezolvi nimic cu camerele.
-
Se poate rezolva foarte multe , camere atat in interiorul autoturismului , camionului , cat si camera de bord care sa filmeze tot traseul de examen , iar filmarile sa ajunga direct la Bucale ,
Daca candidatul e admis examinata filmarea ca sa nu mai existe dubii a unei posibile spagi ….nu ca nu s ar putea aranja si asa examenul , insa putin mai greu si cu o raspundere mai mare din partea examinatorului
-
1. Scoateți așanumitele ”trasee de examen”, care sunt o tâmpenie.
2. Reintroduceți poligonul, cel care dovedește capacitatea de manevrare a autovehicului.
3. Reintroduceți conducerea de noapte.
4. Examinarea practică să fie făcută în altă localitate decât cea în care s-a facut pregătirea practică. (vezi pct.1)
5. În primul an după obținerea permisului, începătorul să nu aibă voie să conducă autovehicule cu o putere mai mare de…90 de CP. (neînsoțit de un posesor de permis cu o vechime de minim 2 ani, să zicem).
-
Propuneri foarte bune!
-
Tu chiar vrei să nu mai obțină nimeni permisul de conducere?! Sper că ai prins ironia….
Vreti soferi”ca afara”…? Atunci corectati nesimitrea, indolenta, analfabetismul functional, “smecheria”, atat a viitorilor soferi, cat si a celor actuali si scoateti militienii pe strada sa presteze munca pentru care sunt platiti, adica sa urmareasca respectarea legii, NU FAVORIZAREA contraveninetului/infractorului pe baza de SPAGA!!!!
Incercati sa NU PIERDETI VREMEA cu legi noi, APLICATI legile existente
Exemplu elcocvent:
Hanul de la Rascrusce, limitare viteza 50Km/h, cat timp echipajiul militienesc e prezent toti soferii aproape respecta indicatoarele (chiar daca militienii stau doar in masina si tasteaza pe tel mobile), imediat ce dispare echipajul…greu gasesti pe cineva sub 90 Km/h, aventual daca intra la han…:)
Titlul stirii este eronat,in sensul ca nu s-a modificat procedura obtinerii permisului,ci exisata un proiect de modificare a acestei proceduri,ceea ce este cu totul altceva. Asta desigur daca se urmareste infoemarea corecta a cicitorului…
Poligonul ar trebui reintrodus obligatoriu.
Cand vezi pisicile de soferite cu nu stiu sa parcheze decat cu fata…
Sa nu mai vorbim de telefonul la volan.
Like, share si live
Asta e de peste 30 de ani in Germania. Mereu când e ceva bun și nou și senzație in România înseamnă ca de cel puțin 30 de ani este deja in Germania !!!
Asta va fi cea mai mare greșeală. Legea modificării obținerii permisului de conducere ar trebui realizata astfel:
– proba teoretica ;
– proba practica de poligon;
– proba practica de vigilenta prin jaloane;
– apoi proba pe oras;
În autoturism sa aibe dreptul doar doi martori și agentul examinator fără instructor.
Cei mai prosti soferi ies din scolile de soferi romanesti