Modificări importante îi așteaptă pe pensionari în perioada următoare. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat modificarea Legii pensiilor, admițând și un amendament al UDMR, inițial respins de Comisia de muncă. Proiectul a fost votat cu 193 de voturi „pentru”, unul ”împotrivă” și 14 abțineri, în timp ce patru deputați nu au participat la vot.
Una dintre cele mai importante modificări aduse Legii Pensiilor îi vizează pe cei cu pensii de invaliditate. Astfel, pensionarii pentru a putea fi încadrați cu grad de handicap trebuie să aibă cotizare de minim 15 ani. De asemenea, de această pensie de invaliditate vor beneficia doar cei care şi-au pierdut total sau cel puţin pe jumătate capacitatea de muncă. În această categorie se încadrează și accidentele de muncă şi bolile profesionale, precum și alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.
O altă modificare importantă adusă de noua lege, prevede ca în cazul reducerii vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii să se ia în calcul și copiii adoptați, nu doar cei biologici. Noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare din septembrie 2019, tot de atunci urmând să fie majorat și punctul de pensie. Etapizat, până în 2021, punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.875 lei.
Pentru cei care vor dori să își cumpere vechime în muncă pentru a ieși la pensie, o vor putea face în următoarele condiții: „Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”.
Opoziția a considerat noua lege a pensiilor ca fiind neconstituțională. USR a subliniat că va atăcat la Curtea Constituțională Legea pensiilor, considerând că printre problemele esențiale ale legii se numără și păstrarea pensiilor speciale.
Printre parlamentarii arădeni care au votat Legea pensiilor se numără și deputatul PSD Florin Tripa, care a transmis: „Am votat astăzi cu multă convingere Legea pensiilor, proiect de lege care privește nu doar peste 5 milioane de pensionari dar și generațiile următoare. În forma actuală se elimină o serie de inechităţi din sistem, principiul de bază al legii fiind contributivitatea. PNL a demonstrat şi de această că nu este altceva decât un PDL travestit, în condiţiile în care parlamentarii partidului au refuzat să voteze legea, invocând pretexte copilăreşti. De fapt nu este altceva decât dispreţul celor care au tăiat cu cinism pensiile şi salariile românilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!