150 de lei este valoarea celui mai mic împrumut solicitat Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Arad. Ce-ar putea să facă un vârstnic cu aceşti bani? Să-şi plătească impozitele sau restanţele la întreţinere ori, mai trist, să-şi cumpere medicamentele de care nu se poate lipsi pentru a supravieţui. Sunt şi situaţii când pensionarii se-mprumută pentru a cumpăra materialele necesare unor intervenţii chirurgicale la care sunt supuşi membrii familiei… E multă durere în viaţa oamenilor şi, din dorinţa de a depăşi cât mai decent momentele grele, împrumutul la CARP pare soluţia salvatoare.
Iar CARP are grijă de membrii săi oferindu-le dobânzi avantajoase, din care se subvenţionează o multitudine de alte servicii venite tot în sprijinul pensionarilor. Casa acordă în mod constant ajutoare nerambursabile pentru cei aflaţi în situaţii desosebite. A deschis un cabinet stomatologic unde membrii CARP beneficiază de tratamente la tarife simbolice. Preţuri de producător şi adaos comercial minim sunt principalele avantaje ale celor trei magazine economat deţinute de CARP în municipiu, de unde se poate cumpăra (aproape) orice produs. Nu e de lepădat nici oferta culinară a Casei: şase lei pentru o masă caldă, cu trei feluri de mâncare. Iar cine are nevoie de tratament fizioterapeutic sau, pur şi simplu, de relaxare, poate da o fugă la Băile „Bidi”, unde intrarea costă doar 2 lei pentru membrii CARP.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) le oferă membrilor săi o serie de facilităţi şi servicii. În topul celor mai solicitate se află împrumuturile. Majoritatea celor care vin la sediul Casei sunt cei care doresc să se împrumute.
„Zilnic, acordăm împrumuturi de 1.200-1.500 de lei/persoană, în funcţie de disponibilităţile pe care le avem. Onorăm, în medie, câte 400-500 de cereri pe lună şi avem un rulaj de 650.000-700.000 de lei (în bani vechi, 7 miliarde)” – precizează Lidia Dan, preşedinte al CARP Arad.
De la 150 la 8.000 lei
Care e valoarea împrumuturilor solicitate de pensionari? „Chiar astăzi am dat un împrumut de 150 de lei! Nevoile oamenilor sunt mari… Media împrumuturilor este de 1.500 de lei, ţinând cont că avem şi cereri de 7.000-8.000 de lei. Dobânda pe care o percepem este cuprinsă între 12% şi 14%, în funcţie de sumă. Dar, din acest procent, se reţine 3% la Oficiul de pensii. Propriu-zis, dobânda este de 11% (pentru împrumuturi de peste 1.000 de lei) şi 9% (pentru împrumuturi de până la 1.000 de lei)” – explică Lidia Dan.
Valoarea maximă a împrumutului depinde de fondul pe care solicitantul îl are la CARP („de cinci ori trebuie să aibă fondul”) şi de valoarea pensiei („rata reţinută de CARP, prin Oficiul de pensii, să nu depăşească jumătate din pensie”).
Unde se duc banii?
Pentru ce se împrumută oamenii? „În ultimul timp, au fost solicitări pentru plata impozitelor, pentru aprovizionările de iarnă, pentru plata restanţelor la întreţinere sau chirie. Dar, este dureros să spun, sunt mulţi care au venit pentru medicamente sau pentru membri ai familiei care sunt internaţi în spitale, pentru intervenţii chirurgicale, căci absolut totul trebuie plătit. Bunicii vin şi iau pentru şcoală sau facultate la nepoţi…” – ne spune preşedinta CARP.
La împrumuturi au acces doar membrii Casei, membrii familiilor lor şi copiii aflaţi în întreţinere. Din dobânda încasată de la împrumuturi se subvenţionează majoritatea serviciilor oferite de CARP membrilor săi.
AJUTOARE NERAMBURSABILE
În situaţii speciale (pensii foarte mici, probleme de sănătate), CARP îşi sprijină membrii acordându-le ajutoare nerambursabile. Valoarea acestora variază între 20 şi 150 lei, în funcţie de gravitatea situaţiei cu care se confruntă. Ajutorul se acordă o singură dată pe an. O altă categorie de beneficiari o constituie cei care îşi fac proteze mobile sau ochelari şi cei care se duc la tratament în staţiune, ei primind ajutoare de 60-80 lei. Celor care au suferit operaţie de cristalin li se acordă un ajutor de 200 lei (dar să nu depăşească fondul cotizaţiei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!