ARAD. Multe semnale de alarmă au venit în ultimele săptămâni din sectorul construcțiilor. Atât la nivel național, cât și dacă e să analizăm situația județului Arad, există un declin evident în acest sector. Mai mult, analiștii economici vorbesc chiar de o criză a construcțiilor ce a început deja și începe să se resimtă tot mai puternic. Practic, datele statistice confirmă că există probleme în construcții, probleme cu lichiditățile și cu fluxul de bani.
Cum arată de fapt situația în Arad? Potrivit Direcției de Statistică a Județului Arad, în primul trimestru din acest an au fost terminate 92 de locuințe în întreg județul. Și nu doar atât, dar locuințele din mediul rural care au fost finalizate sunt de două ori mai multe decât cele din mediul urban! Situația este una extrem de rar întâlnită, de cele mai multe ori numărul locuințelor finalizate din orașe fiind considerabil mai mare decât cel al locuințelor din sate și comune. Din 2020 până în prezent, doar în trimestrul al III-lea din 2020 a mai fost o situație simlară: atunci, din cele 220 de locuințe terminate, 132 erau în mediul rural.
Revenind la 2023, datele statice arată că în primul trimestru au fost finaliate 92 de locuințe, asta după ce în 2022 – același interval de raportare, erau finalizate 277 de locuințe. Mai mult, a urmat un trimestru al doilea din 2022 care prevestea o revenire a construcțiilor, fiind finalizate 310 locuințe. Nici următoarea jumătate de an din 2022 nu a fost una care să ridice semne de întrebare majore. În trimestrul al III – lea au fost finalizate 207 locuințe, iar în ultimele trei luni ale anului trecut s-au finalizat 154 de loicuințe. În toată această perioadă locuințele finalizate din mediul urban au fost de ordinul sutelor, apogeul fiind în perioada aprilie – iunie 2022 cu un total de 281 de locuințe. Așadar, nimic nu pare să fi prevestit prăbușirea din primele trei luni ale acestui an. Comparativ, vorbim de un volum atât de mic al locuințelor finalizate precum cel din primul trimestru din 2020, adică exact perioada declanșării pandemiei COVID-19.
Public versus privat
Potrivit INS, la nivel național, repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în trimestrul I 2023, faţă de trimestrul I 2022, numărul locuinţelor terminate a scăzut din fondurile private cu 856 locuinţe, dar a crescut din fondurile publice cu 278 locuinţe. La nivel național, pe medii de rezidenţă, în trimestrul I 2023, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (61,5 %).
Ce sunt locuințele terminate?
Locuinţele terminate sunt locuinţele ridicate în cursul perioadei de referinţă, ale căror elemente, inclusiv fundaţia, s-au construit pentru prima dată şi la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi au fost recepţionate de beneficiar
Pe minus și la nivel național
Potrivit INS, în luna iunie 2023 s-au eliberat 3018 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidențiale (-12,5% față de luna mai 2023). Din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 68,8% sunt pentru zona rurală.
„În luna iunie 2023 se evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu luna precedentă (-431 autorizaţii). În profil teritorial, această scădere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-124 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-98), Nord-Vest (-57), Sud-Est (-43), Vest (-39), Sud-Muntenia (-35), Bucureşti-Ilfov (-25) şi Centru (-10)”, se arată în documentele INS.
Per total, în semestrul I 2023 s-au eliberat 17140 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 24,5% faţă de perioada semestru I 2022.
Trimite articolul
XFain titlu…. dai panică pentru niște informații statistice.
Cu șmecheria asta măcar ați avut cititorii scontați? Să se merite, nu de alta….
Si iar un titlu de toata jena 🤮
unde se prabusesc se fac moluri si stranduri noi…
Statistica e foarte mișto.Exemplu: Tu ai tăiat 4 porci că ești avut ,de la tara,eu de la bloc,pe chirie n-am tăiat nici unul și de-abia îmi duc traiul cu familia.Dar după statistica fiecare am tăiat cate doi porci și nivelul de trai a crescut atât de mult încât nu se mai vede !
statisticile astea sint pe hîrtie nu si in REALITATE . Aveți DOVEZI ?
-
Realitatea e guvernarea pesede+penele.
Nu mai au bani si trebuie sa stoarca de la oamenii de rand.
Stati acasa si salvati vieti…acum vine scadenta…
clickbait…. oricum problemele de abia incep…
daca mai vine un cutremur s-ar putea sa se prabuseasca