Arad – Refuzul băncilor de a mai acroda credite a dus la un adevărat colaps al pieţei imobiliare, Aradul nefăcând excepţie. Dacă în urmă cu câteva luni un aprtament cu două camere, mobilat, situat într-o zonă bună se vindea cu 50-55 de mii de euro, în ultima lună preţul unei astfel de locuinţe a scăzut chiar şi cu zece mii de euro.
Primele afectate de aceste schimbări sunt firmele din sectorul imobiliar care resimt recesiunea economică. „Sigur că interesul pentru cumărarea de locuinţe încă există, doar că nu mai există potenţial financiar ca acum câteva luni”, punctează Monica Platon, director al unei agenţii imobiliare.
Refuzul băncilor
Principalul motiv pentru care arădenii se văd nevoiţi să amâne cumpărarea de apartamente în această perioadă, este politica de creditare a băncilor. „Am avut chair şase – şapte clienţi care îndeplineau toate cerinţele băncilor, însă când a venit vorba de credite, respectivele instituţii le-au recomandat clienţilor să mai aştepte o lună-două, refunzând să le acorde împrumuturile. În aceste condiţii este normal ca şi tranzacţiile noastre să scadă, iar piaţa să stagneze. Dacă ar fi să facem o estimare, putem spune fără să greşim foarte mult că atât în cazul nostru, al agenţiilor mai mici sau mai mari din domeniu, cât şi în cazul marilor dezvoltatori imobiliari, preţurile de vânzare au scăzut cu 15 până la 20 de procente”, precizează şi Ştefan Boda, angajat în cadrul unei alte companii din domeniul imobiliar din Arad.
Scad vânzările
În ceea ce priveşte vânzările din sectorul locuinţelor, acestea au scăzut în mod drastic. Monica Palton ne mai spune: „Chiar dacă există oferte pe piaţă nu se cumpără nimic, nici măcar în aşa-numitele zone bune ale Aradului cum ar fi Malul Mureşului şi Zona 300 din Micălaca”.
Preţul corect
O companie din domeniul imobiliarelor din Arad a realizat în perioada 15-30 octombrie un studiu de piaţă privind preţurile de vânzare a locuinţelor din municipiu. Ovidiu Bodea, asistent manager în cadrul companiei a declarat că: „Am realizat acest studiu pornind de la informaţiile ofrite de colegii de la departamentele de vânzare şi închiriere. Putem spune în mod clar că au scăzut vânzările în tot sectorul imobiliar, lumea fiind în aşteptare. Cât despre preţuri, în Zona 300 – Micălaca, predomină apartamentele cu două şi trei camere comfort 1, preţul acestora fiind între 55.000 şi 65.000 euro”.
Pe de altă parte, atât Monica Platon cât şi Ştefan Boda sunt de părere că preţul real al unui apartament cu două camere se situează între 30 şi 35 de mii de euro.
Se termină criza?
Când vine vorba despre durata crizei, agenţii imobiliari arădeni sunt unanim de acord că piaţa locuinţelor are nevoie de cel puţin un an pentru a-şi reveni. „Declinul a existat încă de acum şase-şapte luni, însă de două luni piaţa imobiliară putem spune că s-a prăbuşit. Ne-ar trebui cam un an pentru a putea reveni la un oarecare echilibru. Cât despre criza financiară cred că este mai mult creată decât existentă. În aceste momente cei care au avut bani „la ciorap” vin şi cumpără. Însă, este vorba despre proiectele imobiliare mari, de anvergură, iar cei interesaţi să cumpere sunt cu precădere străini” – Ştefan Boda.
Ce preferă arădenii
În timp ce unii dezvoltatori imobiliari susţin că arădenii se îndreaptă mai mult înspre locuinţele noi, agenţii imobiliari declară că acest trend este influenţat şi de situaţia financiară a cumpărătorilor. „Clienţii cu venituri peste medie sunt interesaţi şi de apartamentele noi pentru că în urmă cu câteva luni preţurile unui apartament vechi în stare bună cu trei-patru camere era aproape cât cel al unui nou. Însă avem şi clienţi care nu dispun de o sumă de bani foarte mare şi care se îndrepată spre apartamentele vechi”, susţine Ştefan Boda. Directorul unei alte agenţii din domeniu spune că arădenii nu sunt foarte încrezătorii în apartamentele noi şi le preferă pe cele vechi care sunt ami solide, chiar dacă trebuie să le îmbunătăţească.
A.P.
Trimite articolul
XVreti apartamente noi la pret real??????Str Oituz 208-210!!!!!!
halllloooo….redactia…!!!
ce se intampla cu ziarul in format pdf ca nu se poate descarca de cateva zile…
iarasi dormiti???
E adevarat ca bancile nu mai prea vor sa dea credite. E adevarat si ca numarul de vanzari a scazut. Dar sa afirmi ca pretul real al unui apartament cu doua camere este intre 30 si 35 de mii de euro da dovada de incompetenta! Situat unde? La ce suprafata? Nou sau vechi? Finisat, mobilat sau gol?
Banuiam eu ca agentii imobiliari din Arad sunt niste habarnisti care au facut bani fara sa stie de ce dar nici chiar asa! N-ar fi rau sa fie asemenea preturi numai ca ele vor fi doar in mintea unora ca Platon si Boda. Pai ma, la asa preturi ar trebui sa luati comision si de la notari ca sa va saturati. Hai ca ies sa nu-mi ceara si mie comision 3% pentru primul paragraf si 3% pentru al doilea…
un apartament de bloc cu 2 camere indiferent de zona nu face mai mult de 15 mii de euro, cu 45 de mii de euro va puteti cumpara apartamente in Germania unde cresterea economica este o constanta nu o variabila ca in Romania unde variaza functie de ploi, canicule, inundatii, salarii, etc.
si vor mai scadea preturile intrucit firmele ce intermediaza vanzarile vor fi nevoiti sa-si reduca si ei comisionul pentru a supravetui
Tare mi-as dori sa dea faliment cat mai multi hoti din tagma asta a imobiliarelor. Pe la inceputul anului am dat la ziar ca vand apartamentul din centru si bune-nteles ca au inceput sa ma caute vulturii de la firmele de imobiliare cu tot felul de oferte “favorabile” si atractive. Marele meu noroc a fost ca am obiceiul sa citest toata paragrafele din orice contract, altfel as fi fost nevoit sa le dau sacalilor astia aprox 5000 euro chiar daca as fi vandut parartamentul fratelui meu, vara nici cea mai mica implicare a firmei respective.
pentru AB se vede de la o posta ca lucrezi la o agentie imobiliara mai precis D…….
Sincer eu am cumparat apartament prin agentie imobiliara si am fost foarte multumit de serviciile oferite. Nu contest ca sunt si agentii care poate nu isi merita banii pe care ii iau pentru o tranzactie, dar sa faci o afirmatie de genul: “sa moara toti hoti”i sau cum am mai vazut pe alte site-uri :”moarte hotilor din imobiliare” e totusi deplasata. Sunt totusi si oameni cu caracter. Nu doriti la nimeni raul caci se poate intoarce impotriva voastra. Si inca un aspect: 90% din tranzactiile imobiliare din Timisoara si din Bucuresti(doar 2 exemple) au loc prin agentii imobiliare, doar Aradul si jud Huneadoara sunt sub 70%. Stiti de ce?
Proasta informare si proasta impresie pe care au lasat-o in trecut unele agentii din aceste judete. Dar va spun eu, lucrurile s-au schimbat, insa lumea a ramas cu aceeasi mentalitate. Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu acest comentariu si chiar vreau sa precizez ca nu lucrez sau nu sunt in domeniul imobiliar(ca sa nu credeti ca fac lobby pentru agentiile din Arad) dar am prieteni care lucreaza si cunosc unele detalii. Cu respect, Bogy
P.S. Oare din cauza invidei sunt oamenii asa rai?
Bogy oameni nu sunt rai doar realisti.
Asa stau lucrurile si in domeniul imobiliar in Arad..sunt cativa cei care stiu (cum mi se pare a fi si AB), care vin cu date concrete si corecte, si restul care isi dau cu parerea ca la fotbal…poti sa-ti fundamentezi afirmatiile doar cu argumente sau studii, nu cu un curs de agent imobiliar pe care poate sa-l faca absolut oricine…cum la fel de bine absolut oricine poate sa-si deschida agentie imobiliara si iar absolut oricine poate sa se auto proclame “guru” in imobiliare..pretul unui apartament e dat de calitatea lui, de amplasament, de materialele folosite, de suprafata, etc, stimabila doamna Platon….AB are perfecta dreptate!!!
Pretul unui bloc nou este data de valoarea terenului achizitionat, costul de constructie (proiect, avize, finantari, materiale de constructii, salarii etc).
si profitul constructorului (70% – 100%)! Daca dezvoltatorii s-ar multumi cu un procent de 25% sau mai mic, am avea preturi decente.
Astfel valoarea pe mp a unei constructii noi in Arad cu finisari incluse (functie de CUT – coeficientul de utilizare al terenului) este intre 850 si 1100 euro/mp… (in loc de 500 – 600 euro/mp cat ar fi un pret decent).
Din cate am observat dezvoltatorii din Arad au si ei probleme asa ca ma astept la reduceri de pret (O reducere mascata a aparut deja: laptopuri sau bucatarii mobilate si utilate).
La blocurile vechi, in mod firesc, ne asteptam la un pret mai mic, chiar daca acestea au o locatie mai buna (scoli, mijloace de transport etc).
Pretul de piata este dat de raportul cerere-oferta, raport care, la momentul actual, impune scaderea pretului, si se va ajunge in curand la sumele preconizate in articol.
Piata imobiliara a fost bulversata de dezvoltatori (mai ales cei din Bucuresti); acestia au ridicat artificial pretul… au facut campanii mediatice ca sa-si atinga scopul… au fost “ajutati” chiar de institutii de stat!
Acum, in criza, cumparatorii “fac” pretul!
Ar mai fi multe de spus…
valoarea unei agenţii este dată de REZULTATE. în rest pace vouă. motivarile de criză , etc…sunt abureli.
vanzarile de până acum au fost şmenuri date bancilor ca in America.
Pretul real al unui apartament este dat de valoarea medie a chiriei pentru o perioada de 7-12 ani plus valoarea terenului
Cine dracu cumpara blocuri facute de moldoveni cu 2 lei,maine-poimaine nici bani de mancare nu va mai fi.Figurile se vor termina in curand(in Eu a inceput deja!)
D-LOR PRETURILE SUNT INCA FOATRE MARI,NU SUNT REALE . VOR SCADEA CA SI BURSA!!! CAND O SA INCEAPA NU O SA SE MAI OPREASCA. APARTAMENTELE CU 3 CAMERE O SA AJUNGA SA COSTE 25000-30000 DE EURO!!!
———– tv-online.worldofseth.com —————- Posturi TV GRATIS—- toate meciurile din Champions League le vezi numai pe tv-online.worldofseth.com
De cand astept aceasta stire!!! Sper ca preturile sa ajunga la valoarea reala!
Adica la 6000 euro o garsoniera confort 1.
de ce?de aia.
am incercat si eu sa vad si uite prin ce am trecut. o agentie din plin centtru imi spunea dupa ce am vizitat un apart. sa ma hotarasc pana diseara ca ea nu are timp si bani de pierdut (?!) adica cum? nu asta e rostul ei sa imi arate apartam.? alta agentie zicea sa vin cu masina mea ca a lor nu e disponibila !! zau? dupa ce ca va lua comision gras sa mai merg eu cu masina sau cu taxiul?
alta agentie tot centrala m-a dus la un apart. in zona garii si cand a iesit proprietarul ne-a luat cu “matura” cand a auzit de agentie spunand ca el nu a dat nici un anunt decat la ziar. Ce parere aveti dragi sustinatori ai acestor “agentii”?? e bun comisionul dupa ce iei adresa din ziar? O alta agentie m-a dus la un apart. si in timp ce tratam suma cu proprietarul aratandu-i unele neajunsuri totusi , agentul ii tinea isonul spunanad ca e formidabila locuinta. si pretul este mic. asa ca omul nu a mai vrut sa lase nimic din pret.
sa nu mai aud de agentii imobiliare. mai bine ncaut adrese sau dau anunt in presa. asa nu am decat de castigat si eu si proprietarul zic eu. ca in fond in afara de faptul ca imi arata o adresa agentul nu face absolut nimic ( redactari de acte sau CF sau alte alea. NIMIC ! si atunci? pt ce mii de euro?? dar in fond fiecare e liber sa faca ce vrea cu banul sau. eu unul stiu ca nu mai apelez la astfel de firme sa fie clar.
Poate se termina o data cu aceste “firme” de ciubucari….
cica specialisti…
“CASA POPORULUI” expresi de la usa cortului de atfel la ora la care a fost transmis mesajul probabil erati beti.
Eu construiesc, domnilor si va pot spune ca o constructie va costa mai mult de 500 euro/m2 la cheie (ptr case) si cu parcela aferenta de pamant. Iata am de vanzare o casa pe 2 nivele, centrala de 100 m2, 3 camere, 2 bai terasa veluxuri , dragutza care vreau sa o dau cu 75000. Credeti ca aceasta constructie a costat putini bani sa o faci? Sa o dau la 65 000 ar insemna sa fiu nebun asa ca doar idiotii si-ar da casele sau apartamentele pa bani putini, sub valoarea lor. La 75000 va ofer ceva dragut la pret de apt.
Nr meu este 0747 157292.
CASA POPORULUI POATE CA AM MINCAT UN “I” DAR TU NU TOT ANONIM ESTI
Nu sînt Bancile responsabile de prabusires preturilor speculante! Pîna acum bancile dateau cledite fara sa tina cont de valoarea economica a imobilelor si posibilitatea re plata a credittelor. Dar bum bancile au facur credite fara sa aiba bani în casa pe baza speculatiei pe terenuti si imobile care nu corespund la minimul European. Bancile au descoperit ca toate aceste imobile sînt supra valutate cu 50% prea scumpe iar terenurile de 10 ori prea scumpe. Speculatia a ajuns la capat, multumita crisei care au creato ei însasi. Furînd zilnic din pahar astazi e gol, Bancile nu mai au de unde umpla paharul. Preturile au sa scada peste 50%.