Valul patru al pandemiei a venit cu o criză a paturilor de anestezie și terapie intensivă la nivel național și local. La Arad, toate cele 27 de locuri sunt ocupate din data de 21 septembrie, orice loc eliberat fiind luat de alți bolnavi cu forme grave care așteaptă, de multe ori, în Unitatea de Primire Urgențe. Pentru acești pacienți nu există nici șansa transferului în alte județe, pentru că paturi libere nu există mai nicăieri.
În aceste condiții, autoritățile sanitare au luat în calcul, în cadrul Comandamentului de Criză al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, mutarea secției de ATI 2 într-o altă locație, demers în urma căruia s-ar mai câștiga 10 paturi de ATI.
“Ultima decizie pe care am luat-o marți, în cadrul comandamentului, a fost să relocăm secția de ATI 2 în corpul Secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, corp care în perioada stării de urgență a fost renovat. S-a construit atunci o rețea de oxigen și s-a îmbunătățit rețeaua electrică. Relocând secția de ATI 2 în corpul respectiv, am calculat că am câștiga un număr de 10 paturi, ceea ce înseamnă un maximum pe care îl putem face în actualele condiții de infrastructură și, mai mult decât atât, de resursă umană”, ne-a declarat ec. Florina Ionescu, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență.
Siguranța, pe primul plan
Pentru un pat de anestezie și terapie intensivă este nevoie de 12 prize, instalație de oxigen și aer comprimat, astfel că este imperios necesar ca toate măsurile de siguranță să fie respectate, pentru că orice improvizație poate duce la adevărate tragedii. „În aceste zile, două societăți autorizate, una pe gaze medicale, iar cealaltă pe instalații electrice lucrează în acest corp de clădire. De la firma de oxigen am primit deja un aviz favorabil: instalația din interior și cea din afară suportă acest număr de paturi din punct de vedere al oxigenului. Se lucrează la îmbunătățirea rețelei electrice deoarece un pat de ATI trebuie să aibă montate un total de 12 prize. Odată întrunite aceste condiții și având avizele favorabile de la cele două societăți autorizate, în baza acestora, vom solicita DSP avizarea acestor paturi”, a mai precizat managerul spitalului.
Cel mai probabil mutarea bolnavilor în noua secție se va face în cursul săptămânii viitoare.
Criză la nivel național
În data de 29 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.374 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1.320 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. Miercuri, la orele amiezii, situația paturi ATI destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, neocupate era următoarea:
București -3,
Galați – 1,
Vrancea – 1.
Trimite articolul
XRetineti unul pentru Stallone…zis si polizor unghiular.
-
A mai aparut si un Avram intre multiplele tale personalitati anonime? Nasolia e ca se intampla ca la variantele de virus, cu timpul devin tot mai degenerate.🤡
Și dacă se umple și alea unde mai faceți?
-
Eu am fost convins ca un pat se ocupa,nu se umple.
Pregatiti sute de paturi pt niste tampiti care in prostia lor refuza sa se vaccineze.
1. Acum pregătiți?
2. Cum le pregătiți, luând dintr-o parte și mutând in alta. Asta e ca și când îmi mut banii dintr-un buzunar în celălalt.
3. V-a luat prin surprindere, când voi ați trâmbițat de câteva luni că v-a venii?
4. Cu spitalul covid de la expo ce se întâmplă?
5. Este cineva răspunzător pentru asta?
Sa speram ca nu pentru cei nevaccinati!