ARAD. Construit în urmă cu 34 de ani, degradat din cauza trecerii timpului dar şi a nepăsării autorităţilor care au permis accesul unor utilaje de mare tonaj pe platoul din faţa Palatului Administrativ, mozaicul creat de arh. Miloş Cristea va fi restaurat. Deşi Primăria ne vorbea despre această investiţie încă din 2019, de-abia acum o vedem concretizată. Un proiect de hotărâre CLM vizând aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție DALI – „Reabilitare platforme și alei mozaicate Primăria Municipiului Arad” se află pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni, 28 noiembrie.
Justificarea oficială
„Palatul Administrativ din Arad este o clădire construită între anii 1872-1875, care astăzi adăpostește Primăria Municipiului Arad. În fața Palatului Administrativ există o piațetă de marmură flancată stânga și dreapta de rondouri vegetale decorative, precum și de căi de acces rutiere și trotuare. Constructiv platforma este realizată din marmură și cuprinde elemente decorative ce reprezintă povestea județului Arad, fiind concepută în anul 1988 de arhitectul Miloș Cristea. În urma utilizării îndelungate a acestui platou reprezentativ pentru Arad, se observă degradări ale pavajului realizat din marmură, klingherit, mozaic, sau pavaj de beton, motiv pentru care s-a propus realizarea unei documentații pentru inițierea reabilitării acestuia” – explică primarul Călin Bibarţ în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre.
1.320 de metri pătraţi
Soluția tehnico-economică recomandată de proiectant propune o intervenție punctuală ce constă în înlocuirea elementelor deteriorate – o intervenție de tip restaurare.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) se ridică la 4.761.358,50 de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase conform listelor de investiţii aprobate în condiţiile legii. Suprafața construită – zona de pavaj reabilitat – este de 1.320,55 de metri pătraţi. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 12 luni.
Restaurarea, în detaliu
În urma intervenţiei se are în vedere reabilitarea zonelor actuale prin: *desfacerea elementelor de pavaj și a bordurilor de încadrare deteriorate; *înlocuirea elementelor demontate cu elemente noi, de același tip și culoare, cu aceleași caracteristici geometrice și fizico-mecanice; *refacerea stratului de uzură din mozaic spălat al trotuarului perimetral; *repararea și colmatarea sau umplerea rosturilor existente între elementele pavajului de klingherit; *curățarea în întregime a suprafețelor platformelor şi aleilor; *șlefuireaşi lustruirea platformelor placate cu marmură; *înlocuirea plăcilorcare lipsesc din soclul stâlpilor clădirii PalatuluiAdministrativ şi stâlpilor de iluminat; *realizarea lucrărilor de siguranța circulației (marcaje și indicatoare rutiere); *refacerea zonelor afectate de execuția lucrărilor (incluzând zone verzi, instalație de irigat); *asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități; *instalarea de mobilier urban specific zonei (8 bănci cu jardiniere, 8 bănci cu spătar, 8 coșuri de gunoi, 4 rasteluri pentru biciclete).
Intervenţii specifice
Practic, suprafaţa ce urmează a fi reabilitată este împărţită în patru zone, fiecare având prevăzute intervenții specifice, după cum urmează. *Zona 1 – mozaic central: identificarea elementelor lipsă, a celor degradate sau fisurate/sparte; înlocuirea punctuală a bucăților de marmură, granit şi travertin; şlefuirea, lustruirea şi ceruirea zonei centrale – mozaic. *Zona 2 – borduri de travertin ce delimitează zonele verzi: identificarea elementelor lipsă, a celor degradate sau fisurate/sparte şi înlocuirea lor
punctuală. *Zona 3 – drum acces auto: identificarea elementelor lipsă, a celor degradate sau fisurate şi înlocuirea lor punctuală; curățarea şi eliminarea rosturilor existente; curățarea întregii suprafețe carosabile; aplicarea de noi rosturi între calupurile de klingherit; păstrarea în funcțiune a mecanismelor automate existente (bariere şi stâlpi mobili). *Zona 4 – trotuar din mozaic spălat: desfacerea integrală a trotuarului şi refacerea acestuia; curățarea tuturor suprafețelor; şlefuirea întregului ansamblu.
Mozaicul şi simbolurile sale
Realizat în anul 1988 de o echipă formată din arhitectul Miloș Cristea, sculptorul Valeriu Brudașcu și echipele I. Covaci și N. Cotocea, mozaicul din fața Palatului Administrativ Arad prezintă elemente din povestea județului: Cetatea cu trei turnuri, un ciorchine de struguri reprezentând podgoriile din zonă, spicuri de grâu reprezentând activitatea agricolă din județ, râul Mureș etc.
Trimite articolul
XOau și unde se mai pune marele BRAD???
5 milioane,pe bune?liniile de tramvai la teatru sunt varza,la casa cu lacat si transilvania pici din pod,la biserica sarbeasca nu mai zic de gai,gradiste,micalaca ori mandruloc si sambateni-ghioroc.
-
Inainte sa reabilitati, faceti un teren anume pentru ei si stabiliti prin hotarare CLM,că baietii cu biciclete,placi, trotinete si rotile nu mai au voie in fata primariei,pe trepte, la crucea din parc si pe panta digului. Altfele sunt bani prea multi aruncati pe fereastra.Dar inainte faceti-le si acelora un loc al lor,eventual spre fostul stadion Gloria unde sa salte pana vor fara sa distruga amenajari.
tot distrug astia, numa’ sa aduca marmura de la videanu
Numai sa nu îl refacă ca pavajul de pe centru
-
In fata Ziridavei si a magazinului ei alimentar la propriu esti in risc sa iti rupi piciorul si gatul
700 de euro pe mp. Asta daca se inlocuieste toata piata?
Dar de unde aduceti marmura asta? Sau trebuie sa isi mai faca careva din peimarie vila?
Am rezolvat toate problemele si asta-i tot ce ne-a mai ramas de facut…
De unde dracu scoateți prețurile stea?
O repunere drastică in colectare a tot ce trebuie chiar si din constructii.
Sa fim obligați de-amu sa ne descălțăm inainte de a păși pe platou, parerea mea!
se pare ca daca tot se repara niste stricaciuni in plus sint binevenite,ma refer la macaraua de mare tonaj adusa pentru a monta pomul de iarna,