A doua zi după ce consilierii locali municipali au aprobat Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Amplasament monument de for public”, a început deja să se lucreze pe Bulevardul Revoluţiei nr.49-53, în faţa fostului cinematograf Dacia din Arad. Aici, în scuarul din fața imobilului, va fi amplasată lucrarea de artă „Arad 1918” realizată, la comanda Primăriei Municipiului Arad, de elevi ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad. Ea are rolul de a marca simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai țării noastre.
Zilele acestea, muncitorii lucrează de zor la pregătirea terenului unde va fi amplasată lucrarea de artă. E vorba de un grup statuar compus din 3 statuete așezate pe o hartă schematică a țării, care este încadrată într-un dreptunghi (cu dimensiunile de 6,90×9,35 m). „Fiecare statuetă se va încadra într-un dreptunghi cu dimensiunile de 3,50×1,50 m. Dreptunghiul se va realiza din tablă groasă de oţel, grosime 16 mm. Din fiecare dreptunghi se va decupa un contur de silueta umană (conform planșelor desenate). Înălțimea siluetei umane este de 2,80 m. Tabla rezultată în urma decupării din dreptunghiul cu dimensiunile de 3,50×1,50 m, se va suda de dreptunghiul inițial, realizându-se o ,,poartă” simbolică. Unghiul în care se poziționează conturul siluetei umane față de dreptunghiul din care s-a decupat conturul, variază între 85º-120º. Pentru a asigura stabilitatea statuetelor, acestea se vor suda pe plăci metalice, care ulterior se vor acoperi cu beton” – se detaliază în proiectul de hotărâre adoptat de CLM.
În ciuda rezervelor exprimate în spaţiul public – dată fiind experienţa nefericită cu Monumentul Marii Uniri al artistului Florin Codre ce ar trebui amplasat în zona Consiliului Judeţean – primarul Gheorghe Falcă a dat asigurări că Grupul statuar „Arad 1918”, comandat şi finanţat de Primăria Arad, va fi amplasat la timp, până la 1 Decembrie 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!