FCC Environment, companie care se ocupă de groapa de gunoi din vecinătatea CET, are de gând să se extindă. „FCC Environment intenţionează să-şi mărească capacitatea deponeului pentru că, în curând, vor anunţa Primăria că au ajuns la 75% din capacitate (au obligaţia să anunţe autorităţile locale în legătură cu această situaţie). Dar, până să ajungă acolo, mai au de parcurs nişte etape: trebuie mai întâi să cumpere un teren, apoi să facă PUZ şi de-abia după aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local – care se va întâmpla undeva, în ianuarie-februarie – de-abia atunci se va pune şi problema măririi contractului de concesiune pe care FCC îl are cu Primăria. Ce înseamnă asta? Ei acum au contract de concesiune până în 2022 şi, dacă parcurg toţi paşii enumeraţi anterior, au încă zece ani. Practic ar încheia contractul de concesiune până în 2032” – explică reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad.
Că deţine sau nu deţine întregul teren pe care vrea să se extindă, cert e că FCC a făcut deja un pas în aceasă direcţie. A elaborat o propunere de PUZ pentru mărirea capacităţii deponeului ecologic de lângă şoseaua de centură nord.
„Incinta reglementată are suprafaţa de 255.515,00 metri pătraţi. Intervențiile urbanistice pe amplasament sereferă la schimbarea destinației terenului, din arabil în zonă de administrare procesare și depozitare deșeuri, și realizarea de construcții, dotări și instalații necesare desfășurării activității. Zonificarea funcțională a zonei studiate s-a facut ținând cont de funcțiunea predominantă propusă și de proximităti urbanistice care impuneau constrângeri legate de funcțiuni și/sau indici urbanistici” – se arată în documentul citat.
Ce se va face
Categoriile de lucrări necesare investiției vor fi: *construcţii noi (birouri administrative, construcții pentru ateliere de mentenanță și reparații curente vehicule și utilaje industriale, construcții pentru procesarea și sortarea deșeurilor solide nepericuloase, construcții pentru tratarea nămolurilor si perimetru de desecare, construcții pentru tratarea biologică a fracției umede din deșeurile solide nepericuloase, construcții pentru procesarea și marunțirea fracției uscate din deșeurilor solide nepericuloase, platforme pentru depozitarea temporara deşeuri); *depozitarea deşeurilor solide nepericuloase; *depozit de deșeuri inerte; *dotări, instalaţii şi spaţii de depozitare a materialelor necesare desfăşurării activităţilor conexe celei de depozitare propriu zisă; *instalatii de protecţie şi de monitorizare a calităţii factorilor de mediu; *construcţii tehnico-edilitare necesare punerii în funcţiune a construcţiilor propuse şi a zonei de depozitare deşeuri; *racorduri la reţelele tehnico-edilitare şi reţele de incintă; *amenajarea incintei cu circulaţii carosabile, alei pietonale, platforme, locuri de parcare şi spaţii verzi; *iluminat architectural și mijloace de publicitate iluminate şi neiluminate; *amenajare a două drumuri de legătură care se vor racorda cu drumul Dc 1697/3, acesta făcând legătura cu Șoseua de Centură Nord și realizare acces din drumul de exploatare DE1692 (drum care se racordeaza la De 1702/2- Dc 1697/3); *deviere si amenajare canal de desecare Cn 1688.
Informare şi consultare
PUZ şi RLU aferent pentru Zona de administrare a deşeurilor din vecinătatea CET pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Arad, Serviciul Dezvoltare Urbană şi Protejare Monumente, camera 49, până la 2 august 2019, în zilele lucrătoare, între orele 8.00– 11.00. Observaţiile pot fi transmise în scris la sediul Primăriei Municipiului Arad, B-dul Revoluţiei, nr. 75, Serviciul Relaţii cu Publicul până la aceeaşi dată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!