„Pe lângă restricţiile instituite sâmbătă şi duminică, respectiv 26 – 27.08.2023, în intervalul orar 11:00 – 20:00, acestea se vor prelungi cu încă o zi (luni – 28.08.2023) în acelaşi interval orar pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din Municipiul Bucureşti şi din judeţele: Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Bihor, Cluj, Mureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Maramureş, Suceva, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi”, se spune într-un comunicat al companiei.
Conform CNAIR, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Galben şi Cod Portocaliu – val de căldură în intensificare, caniculă şi disconfort termic accentuat.
Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă.
În comunicat se precizează că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin 2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală; vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare; transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatură controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.
De asemenea, pe perioada restricţiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.
CNAIR a menţionat că va reveni cu noi comunicate, în funcţie de avertizările meteorologice emise de ANM.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XIeri, 28.08, in plina restrictie datorata caniculei, la ora 16 trenulet de tiruri (inclusiv basculante) pe DN7. Astea goale au mai mult de 7.5t. Nici un politist nu statea la control (desi faptul ca masa vehiculului gol e mai mare de 7.5t se vede din talon). Probabil in sporurile lor nu intra canicula, nici cand ies la pensie la 45 de ani. Nu trebuiau sa fie de la circulatie, puteu si cei de la rurala sa controleze.