ARAD. După episodul „ghilotina” desfăşurat la Timişoara, în care însuşi primarul Nicolae Robu a tăiat cabluri aeriene, lăsând fără comunicaţii o parte din populaţie şi instituţii, ne-am interesat care e soarta proiectului mai vechi al municipalităţii arădene, cu privire la introducerea în subteran a tuturor firelor suspendate. Am aflat cu surprindere că municipiul Arad are deja peste 70 de kilometri de canalizaţie specială pentru cablurile electrice şi electronice, dar acestea continuă să atârne pe stâlpi şi clădiri. Uneori, firmele care le deţin le lasă să atârne până la pământ, fără ca sesizările locuitorilor să aibă efect.
Avem regulament
Încă din 2010, Consiliului Local a stabilit un regulament de închiriere a canalizaţiei subterane din municipiu, realizată la acea dată cu fonduri publice. Era însă vorba doar de 16,5 kilometri de canalizaţie, pe care municipalitatea o închiria operatorilor cu 24 de euro/km pe lună. „În municipiul Arad, odată cu executarea lucrărilor de infrastructură a străzilor, au fost executate canalizaţii subterane pentru pozarea tubulaturii cablurilor necesare diferitelor servicii către populaţie (…) Reţeaua subterană prezintă câteva avantaje incontestabile, cum ar fi: accesul liber al clienţilor la mai mulţi operatori, un aspect vizual al oraşului mult îmbunătăţit”, se preciza în hotărârea CLM prin care fusese aprobat regulamentul.
Între timp, a fost lansat un alt proiect, al unui operator de comunicaţii privat, care a realizat deja aproape 60 de kilometri de canalizaţie pentru cabluri din cei 120 pe care îi are în vedere.
Termene
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, spune că aceste noi reţele vor fi închiriate de operatorul privat, însă înainte de asta va fi stabilit un nou regulament, pentru că vechiul nu impunea niciun termen pentru proprietarii cablurilor. Din această cauză, nu au fost aplicate sancţiuni şi nu au fost emise nici măcar somaţii.
„În ultimii ani, o preocupare a administrației locale a fost găsirea unor soluţii constructive de coborâre în subteran a rețelelor de comunicații electrice și electronice de pe clădiri și stâlpi. În acest sens, s-au făcut demersuri de asigurare a unor variante de pozare a cablurilor în subteran. Un prim pas făcut chiar de administraţia locală a fost realizarea a 16 kilometri de canalizaţie subterană. Acestora li se vor adăuga alţi aproximativ 120 km de canalizaţie tehnică subterană, investiţia unei companii. Sunt vizate cartierele unde populaţia este mai densă, dar nu a fost omise nici zona centrală şi arterele principale din oraş. Odată realizată infrastructura, Primăria va putea elabora un nou regulament, care să constrângă operatorii să coboare în subteran cablurile de comunicații electronice care în prezent aglomerează stâlpii și clădirile din zona centrală și de pe principalele artere. Hotârârile locale în vigoare nu prevedeau termene limită de introducere a cablurilor în subteran”, a declarat Cotrău.
Operaţiunea „Ghilotina”
În Timişoara, administraţia locală pare să nu mai tolereze situaţia. În urmă cu două săptămâni, primarul Nicolae Robu a condus o echipă care a început tăierea firelor aeriene ale operatorilor de servicii care nu au respectat cerinţele locale de a le introduce în subteran. Însuşi primarul a tăiat cabluri din zona Podului Mihai Viteazul. Edilul a spus că fimele au tot fost notificate în ultimii ani, dar nu s-au conformat, astfel că singura soluţie rămasă este tăierea efectivă a firelor. Operaţiunea a avut şi efecte neplăcute pentru abonaţi, care au rămas fără servicii de comunicaţii sau cablu TV.
Citiți principiile noastre de moderare aici!