Arad. Motivaţia e demnă de menţionat pentru a înţelege cât la sută e biserică în politica românească (şi de ce) şi pentru a afla care e grija aleşilor faţă de bugetele bisericilor de prin ţară.
Gheorghe Ghilinţă îşi începe pledoaria pentru rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” în şedinţele de consiliu cu faptul că recesămintele din anii 1992 si 2002 au arătat că peste 97% din populaţia României împărtăşeşte un crez religios, în majoritate aparţinând cultelor creştine, acelaşi procentaj regăsindu-se şi în rândul populaţiei municipiului şi judeţului Arad.
Argumentele de ordin statistic se opresc aici şi încep a fi înşirate cele de ordin politic. Faptul că „în timpul campaniilor electorale, cei mai mulţi dintre candidaţii la un loc în CLM Arad, dar şi la demnitatea de primar al municipiului Arad au vizitat şi diverse lăcaşuri de cult din municipiu, pentru a prezenta credincioşilor programul propriu de dezvoltare al municipiului Arad”. Am spune, nimic mai adevărat decât atât. La fel cum adevărat se aminteşte, mai departe, faptul că „Legea nr. 489/2006 nu impune declararea apartenenţei religioase, totuşi la intrarea noastră în funcţie, am depus un jurământ, încheiat cu «aşa să-mi ajute Dumenzeu»”.
Bani pentru biserici
Consilierul conservator face incursiuni şi prin istoria alocărilor bugetare către cultele religioase, o istorie bogată în evenimente şi sume de bani: „În toate legislaturile, începând cu anul 1990, CLM Arad a acordat cultelor religioase din municipiu ajutor financiar”.
Faptul că asociaţiile şi cultele religioase din Arad nu se învrăjbesc, un exemplu bun de urmat pentru aleşii din CLM Arad, sau faptul că la nivelul Parlamentului României există un grup de rugăciune au fost folosite tot pe post de argumente de către Ghilinţă.
De ce?
Ca de final, Gheorghe Ghilinţă consideră că „ începerea şedinţelor noastre ordinare cu rostirea rugăciunii, cunoscută tuturor, şi provenind de la Însuşi Domnul Isus Hristos, ne poate îndemna la mai multă răbdare, îngăduinţă şi toleranţă reciprocă, spre bunul mers al lucrărilor CLM Arad (…). Mai cu seamă că prin implorarea binecuvântării divine la început de dezbateri împlinim şi o poruncă a Mântuitorului Isus Hristos care spune: «Rugaţi-vă ca să nu cădeţi în ispită» şi ne conformăm îndemnului Sfântului Apostol Pavel: «Vă îndemn, deci, înainte de toate să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri şi mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru conducători şi pentru toţi care sunt în înalte dregători, ca să petrecem viaţa paşnică şi liniştită, în toată cuvioşia şi bunăcuviinţa»”.
Despre un bun creştin
Toate acestea sunt un semn că imaginea de bun creştin nu s-a depreciat şi că, dincolo de fapte, vorbele şi rugăciunile prind în continuare la popor. Şi, dacă prind la popor, prind, fără doar şi poate, şi la reprezentanţii poporului. Atât de bine încât suntem curioşi cine va avea curaj să spun „nu” rostirii „Tatălui nostru” în şedinţele CLM Arad?
Citiți principiile noastre de moderare aici!