ARAD. O fântână arteziană nouă, circulară, complet echipată, cu 28 de jeturi şi jocuri de apă şi lumini, scări placate cu pavaj de ardezie, jardiniere refăcute, alei noi, rasteluri de biciclete, bănci noi (între care două „inteligente”, cu panou solar încorporat), zonă de hamace ce conţine riflaje de lemn, mese de şah, trotuare placate cu piatră naturală. Acestea sunt câteva din intervenţiile pregătite în proiectul reamenajării Zonei Polivalentă.
Consilierii locali municipali au aprobat, săptămâna aceasta, documentaţia tehnico-economică şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Reamenajare Zona Polivalentă”. Valoarea acesteia este de 4.288.099,42 de lei (cu TVA), finanţarea fiind asigurată „din fonduri ale bugetului general și alte surse atrase conform listelor de investiții aprobate în condițiile legii”.
Suprafaţa vizată de proiectul reamenajării cuprinde 3.750,32 mp de spații verzi, 4.253,75 mp de alei pietonale şi carosabil şi 384,12 mp de construcţii (bazin fântână şi jardiniere). Durata de realizare a investiţiei este de 23 de luni, din care 5 luni sunt alocate procedurii de achiziţii, 3 luni pentru elaborarea proiectului tehnic şi obţinerea autorizaţiilor de construire şi 12 luni pentru execuţia efectivă a lucrărilor.
Justificarea investiţiei
Cum de a fost aleasă Zona Polivalentă pentru reamenajare, în condiţiile în care fântâna arteziană e funcţională, aleile şi jardinierele arată bine, zona verde e întreţinută constant? De ce a decis administraţia Aradului să investească peste 4 milioane de lei într-o zonă despre care nu se prea poate spune că e degradată?
Iată argumentele Primăriei:
„Zona Polivalentă, este o zonă cu un real potenţial al agrementului urban, o zonă în care spațiul verde poate fi pus în valoare oferind o relație armonioasă între cadrul natural și cel construit între om și activităţile sale. De asemenea, această zonă reprezintă totodată o zona mixtă rezidenţială şi comercială descrisă printr-un grup de spaţii verzi, alei pietonale aferente blocurilor de locuit cu regim de înălţime P+10 cu spaţii comerciale la parter, Bazinul de Înot Delfinul și Sala Sporturilor din Arad, care este cunoscută ca fiind o sală polivalentă având un spațiu folosit atât pentru competițiile sportive dar și pentru concerte și expoziţii. Prin studierea vizuală a amplasamentului se constată că spaţiile verzi şi mobilierul urban existent în această zonă sunt în stare avansată de degradare. În prezent, în zona Polivalentă afară de băncile stradale și fântâna arteziană ca parte a mobilierului urban, nu există piese sau obiective care să atragă publicul în acest loc iar materialul dendrologic este în general unul sărăcăcios. Aceste aspecte au condus la ideea de revitalizare a zonei printr-o reamenajare care să ofere confort şi care să o transforme într-un punct de interes şi atracţie. Principalele funcții ale spaţiilor verzi din zonele urbane se referă la faptul că acestea susţin sistemele urbane din punct de vedere social şi ecologic, contribuie la îndeplinirea nevoilor cognitive, estetice, de relaxare, de recreere ale oamenilor; contribuie la diminuarea stresului vieţii urbane, contribuie la <umanizarea> oraşului, fiind plăcute din punct de vedere estetic, au rol de înfrumuseţare, oferă posibilitatea de a-şi clarifica si limpezi gândurile, susțin odihna oamenilor. Prin realizarea acestui obiectiv de investiții se va crea în cartier un loc adecvat care să asigure cetățenilor o adevărată oază de liniște și verdeață, o priveliște relaxantă tuturor categoriilor de vârstă, contribuind astfel la îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor și totodată înscrierea în tendințele reconfigurării imaginii urbane, de valorificare a patrimoniului existent într-o formulă care să corespundă necesităților actuale ale comunității” – se arată în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre aprobat de CLM.
FOTO: Diana Duțu
Trimite articolul
XNici o fântână arteziană nu funcţionează in arad aşa cum a fost la început, adică după ce strică, pa nimeni nu o mai repară, mi se pare, bani aruncaţi
-
Pai au început spalarile de bani pentru alegerile de anul viitor.Noi nu sintem in stare sa avem grija de ce avem.Bine ca acum au refacut drumul dupa ce se termina se apuca de spart pentru fintina adevarate genii a tocarii banului public.Toti niste genii de la primarie si consiliu
-
Păi în zonă locuiește LILA președinta femeilor liberale pe oraș, are și ea nevoie de niște mărunțiș ptr alegeri…..hoți,cumpărători de diplome, aceștia ne conduc
-
Abia astept saa vina alegerile sa incercam alt primar, actualul chelutie sume enorme de bani doar pentru aspect, dar nu aduce beneficii pe termen lung
Gheorghe Falcă, tărâmul mafiei Vestului. Gheorghe Falcă este un baron local, exponent al puterii absolute și corupte.
Aradul Raiul boschetarilor !
Si pe cine ati vedea primar?…
Atentie!Sa fie unul mai rau,ca asa e regula.Din rau in mai rau,pana la fundul gropii.
Oare mai e mult pana acolo?
Păi în zona se face o investitie privată! Nu se putea impune investitorului sa amenajeze spațiul fantanii!? Ca și el, clientii lui, beneficiaza de amenajările zonei! Da ma rog…. Din bani publici e mai….. avantajos!
-
Da, toa’șe Așchiuță! Ce logică de activist comunist ai.
Adică, după ce i vestitorul plateste taxe si impozite, tot el să amenajeze spatiul public care aparține administratiei locale! Bravo națiune!