ARAD. Consiliul Judeţean Arad (CJA) se pregăteşte de reorganizarea unei licitaţii pentru finalizarea lucrărilor la Drumul Vinului, un proiect cu finanţare europeană care a stagnat de o perioadă de timp. Toate problemele au început în momentul în care ambele firme care făceau parte din asocierea care a câştigat prima licitaţie, respectiv Confort şi ICIM, au intrat în insolvenţă. „Ritmul de lucru a încetinit şi la sectoarele de drum, dar şi la pasajul din Ghioroc. Am avut o discuţie cu cei doi constructori prin care le-am solicitat să îşi reia munca într-un ritm mai alert, să reuşim finalizarea lucrării în acest an. Din cauza faptului că nu au avut putere financiară, deoarece sunt în insolvenţă şi au creditori, firmele nu au avut capacitatea de a continua lucrările. Într-un final, s-a realizat denunţarea contractului”, a declarat Cristian Drăgan, administratorul judeţului. Denunţarea contractului se poate defini prin faptul că, de comun acord, ambele părţi, adică atât CJA, cât şi asocierea care a câştigat licitaţia, au ajuns la un acord şi au renunţat la colaborare.
Preluare şi pregătire
În prezent, Drumul Vinului este preluat de către CJA în administrare de la constructor. „Acum întocmim actele necesare cu Ministerul Dezvoltării şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest pentru preluarea drumului din administrarea firmelor care au lucrat pe ele în administrarea CJA. Ulterior, vom demara procedurile de achiziţie pentru restul lucrărilor care au rămas de executat”, a mai spus Drăgan. Practic, aproximativ 80 la sută din lucrare este finalizată, întârzieri fiind înregistrate la pasajul din Ghioroc, în special. „Sperăm ca, în aceasă iarnă, să avem o firmă câştigătoare a licitaţiei şi un contract semnat. Din primăvară vor demara lucrările care au mai rămas de executat şi estimăm ca, în iulie 2015, lucrarea să fie încheiată”, a mai spus administratorul judeţului.
Finanţare europeană
Modernizarea Drumului Vinului costă 56 de milioane de lei, mare parte a fondurilor venind de la Uniunea Europeană, prin ADR Vest. Proiectul îşi propune revitalizarea turismului în Podgoria Aradului, printre obiectivele care pot fi vizitate fiind menţionate Muzeul orăşenesc Lipova, Biserica Ortodoxă «Adormirea Maicii Domnului», Bazarul Turcesc, Mănăstirea şi biserica de pelerinaj «Maria Radna», Cetatea Şoimoş, Biserica «Buna Vestire», Cetatea Şiria, Mănăstirea cu schitul de la Feredeu, lacul Ghioroc sau tabăra de elevi de la Căsoaia.
Citat: „Din primăvară vor demara lucrările care au mai rămas de executat şi estimăm ca, în iulie 2015, lucrarea să fie încheiată” Cristian Drăgan
Citiți principiile noastre de moderare aici!