Vor fi 26 de polițiști locali în plus pe străzile din municipiu până la finele anului curent. Asta își propun cei de la Direcția Generală Poliția Locală în urma unui proces de reorganizate care se va desfășura în următoarele șase luni. Cei 26 de polițiști locali ar urma să provină în urma ocupării celor 16 funcții vacanțe existente, dar și a unei reorganizări interne. „Încă 15 funcții preponderent statice urmează să fie transformate în funcții cu atribuții exclusiv de teren. Este ultima etapă a unui proces inițiat de Primăria Municipiului Arad în anul 2017, prin care se răspunde solicitărilor exprimate de contribuabili de consolidare a activităților de ordine publică și circulație”, a punctat Adrian Toma, directorul DGPL Arad.
Cum va arăta schema finală?
În ceea ce privește structura Poliției Locale, Adrian Toma a explicat: „Deoarece creșterea numărului de polițiști locali din teren ar surveni în cadrul schemei existente, în final, dintr-un maxim constant de 177 de angajați, 133 vor lucra în ture (74 la ordine publică, 40 la circulație, 8 la dispecerat și 11 la pază). Restul de 44 de polițiști locali vor asigura activitățile de disciplină în construcții, protecția mediului, evidența persoanelor, control comercial, gestionarea sistemelor de monitorizare stradală, afișaj stradal, comunicare procese verbale etc. Prin reorganizare și completarea schemei se va ajunge la acoperirea cu echipaje ale poliției locale a celor 5 zone în care este împărțit orașul, conform unei analize interne privind incidența actelor contravenționale: *Centru, Boul Roșu; *Bujac, Gai, Ion G. Duca, 6 Vânători; *Aradul Nou, Sânnicolau Mic, Subcetate, Mureșel; *Alfa, Drăgășani, Pârneava, Confecții, Șega, Cadaș *Zona liberă Curtici. Pe timp de zi, pentru fiecare zonă va fi alocat un echipaj auto al serviciilor de ordine publică de la poliția locală, iar arealele cu incidență mai ridicată a contravențiilor vor fi acoperite și cu patrule pedestre. O altă patrulă pedestră pe zi va fi poziționată în funcție de nevoile punctuale survenite în teren (manifestări publice, festivaluri, competiții sportive etc.). Această concepție a activității de prevenire/contracarare a contravențiilor din registrul ordinii publice are în vedere inclusiv menținerea, pe cât posibil, a aceleiași componențe a echipajelor dintr-o anumită zonă. Se dorește, astfel, îmbunătățirea gradului de cunoaștere a problemelor fiecărui cartier de către polițiștii locali aflați în teren și îmbunătățirea comunicării acestora cu cetățenii, asociațiile de proprietari etc”.
Pentru fluidizarea traficului
În ceea ce privește fluidizarea traficului și sancționarea contravențiilor de circulație ce intră în competența poliției locale, se are în vedere alocarea efectivelor în teren „pentru a putea răspunde eficient solicitărilor din intervalele orare de trafic maxim: 07-08.30 și 12.00-14.00, la care se adaugă fluxurile din zonele industriale ale orașului”.
În colaborare cu Poliția
„Totodată, prin reorganizarea DGPL, Primăria Arad are în vedere colaborarea cu Poliția Municipiului Arad, sens în care noul proiect de Plan de Ordine și Siguranță Publică va propune două variante de lucru: *realizarea de echipaje mixte de ordine publică și circulație pe timpul zilei și al nopții; *sincronizarea alocării resurselor umane în teren, pentru eficientizarea acoperirii geografice a orașului, în special cu ocazia evenimentelor și în intervalele orare de maximă presiune; protejarea afluirii/defluirii de la unitățile școlare, respectiv securizarea tronsoanelor de drum afectate de lucrările ample de infrastructură, manifestările culturale, artistice sau religioase periodice de durată ce au caracter periodic, fluidizarea circulației, gestionarea parcărilor din municipiu, securizarea locurilor accidentelor”, a mai explicat Adrian Toma.
Propunerile cetățenilor
Deși decizia Primăriei Municipiului de a mări efectivele poliției locale din teren a fost deja adoptată, modul de alocare a acestor resurse este unul dinamic. Astfel, cetățenii care doresc să facă propuneri privind îmbunătățirea activităților de ordine publică și circulație o pot face prin intermediul site-ului DGPL Arad.
Trimite articolul
XCea mai buna reorganizare ar fi desfiintarea ca nu fac nimic util si bun pentru oras si locuitorii care respecta legea si isi vad de treaba,dar si de ies in strada vezi clar ca sunt amicii țiganiei, vagabonzilor, traficantilor de tot felul si ai cocalarilor
-
Eu zic altceva. Trecerea structurilor de ordine publică și poliție rutieră, de la polițiile municipale și orășenești, la poliția locală.De ce să avem 2 structuri paralele, cu aproximativ aceleași atribuții? Sigur că este nevoie de modificări și completări legislative, dar nu este imposibil.
-
Ce spui tu Dan, este ideal, insa, in Romania nu este bine sa se intample asa ceva, adica, sa fie numai politia locala care face ordine, spun acest lucru deoarece PL este subordonata primariei iar unii primari o pot folosi impotriva unor contracandidati si nu numai asta !!!
-
-
Corect desfintarea politiei locale si transferarea obligatoriu la gospodarirea comunala. Curetenie in cimitire si plantare de flori pe alei.
Nu este normal…. Reorganizarea trebuia făcută în minus nu în plus….salari mari….fara studii angajați… Tot mai rău merge Aradul…
-
Codul rutier nu vorbeste de acesti pacalicii locali . ei nu au nici o scoala facuta ca adevaratii politisti , n/au nici o pregatire de specialitate , din oier caca esti prieten cu cineva din primarie ajungi pacalici local . cu salarii mult exagerate fata de adevaratii politisti platiti din taxele locale . S-AU IMBRACAT LA FEL CA ADEVARATII POLITISTI !! NU STIU DE CE LE TOLEREAZA MINISTRUL DE INTERNE AROGANTA ASTA cu uniforme copiate .
Reorganizarea este foarte bine venită, văd ca si site-ul politiei locale este schimbat,a dispărut pagina cea haioasă rău de tot ” părintele spiritual al politiei locala ,falcă” si cea cu declaratiile de avere a polițistilor si cea cu numele tuturor angajatilor, dar să sperăm că la sediu nou,vor apărea și pagini noi….nu de alta dar măcar să cunosti numele tuturor agenților cu care vii in contact de voie,de nevoie că oricum nu rezolvă nimic nici o dată pentru că “nu au cadru legal” mai ales când e vorba de poluare,ce putin pe vremea lui falcă si a vioricăi care acum e la gnm la sefie numai cu acordul lui,acum nu mă pot pronunța dar intru cât acest serviciu mai mult incurcă decât descurcă l-aș propune spre desfințare și intòarcerea lui la gardieni publici acolo unde le este locul de fapt,este o investiție anapoda a Statului plătindu-le salariile in mare parte degeaba,pe nedrept ,să mă ierte domnul Adrian Toma nu am nimic cu dumealui si il cred capabil de mult mai mult, dar nu aici.
-
De ce exista,se mentine si se platesc salarii bune pentru o institutie cere ,,nu are cadru legal,, ? Daca nu are cadru legal e inafara legii, nu poate functiona si existenta ei nu isi are rost. Cu atat mai mult cu cat greveaza bugetul local de sume prea mari.
-
Da domnule anonim,sunt perfect de acord cu dvs. dar intrebarea asta cred că e indreptățită a fi pusă actualului pri.ar,desi la drept vorbind nu cred că el are vreo vină,nu el a inființat acest serviciu ci falcă care la inceput si-a ales pe cei mai supusi dintre supușii lui care să-l asculte orbeste pe EL neavând cadru legal sau având,depinzând de la caz la caz după voia Lui acesta este motivul pentru care rând la rând cu toții am inghițit ,inghițim fumul cauciucurilor si a gunoielor de pe str. Mărului neluîndu-se măsuri de nici un fel arzînd zilni dar mai cu seamă noaptea desi politia locală,garda de mediu unde acumeste sefă fosta sefa a politiei locale deci este bine pusă la puct cu acest flagel al imbolnăvirilor voite asupra populatiei intregi a Aradului,depinzând de directia vîntului care parte a orasului e supusă acestui genocid voit, nu-asa? chear dacă plătesc si ei cu prețul sănatătii lor,a familiilor lor se prefac că nu cunosc cauza si ne aruncă praf in ochii cu sezonul de gripă,cînd iți creste tensiunea,te supăra fierea ,ficatul inima,ai sinisită ,rinită alergică etc. de parcă am fi la un concurs al prostilor si poate că nu toți suntem experti in medicină dar ori cine poate să deducă care sunt efectele inghitirii non-stop a metalelor grele provenite din aceste cauciucuri,cablaje,scaune de masinii si alte diferite gunoe care se arde pe intreg perimetrul strazii Marului in liziera Pădurii Ceala de unde in urmă cu vreo 10 ani se respira aer curat ozonat a pădurii si al râului Mureș unde acum de la penultima casa de-a lungul malului pâna la ultima casa pe o distanța de 1000 m se aprinde necontenit gunoie ,politia locală vine se uită ,face câteva poze,se mai ia de câte o babă care-si aprinde frunzel cazute ale pomilor,că doar ea este marea poluatoare,nu-i așa? si pleacă cum au venit demulteori unul după altul,lăsând fumul mai departe in urma lor.Acesta este cadrul lor legal ,adică nimic ,deloc.
-
imi place ca ai scris “Lui” si “EL “cu litera mare ca la un zeu, cand ai pomenit de falca
-
Da asa si este , mă bucur că cineva a obsrvat ,pentru că eu cred că asta si se credea din moment ce el singur s-a autointitulat ” părintele spiritual al poliției locale” deși nu prea stiu cum vine asta eu cred că se asemuia cu ,iartă-mă Doamne ! Dumnezeul poliției locale,nu? Si atunci nu trebuie să-i arătam respectul cuvenit?! Oricum ,acum nu mai e pe siteul poliției locale,s-a dat “restart”
-
-
-
Desfintarea sau scolarizarea astea sunt cele doua variante.Scolarizare minim un an in domeniu nu cursuri la fara frecventa
13 milioane de lei sunt in bugetul primariei pentru aceasta institutie, pe care nu o putem numi politie, e un afront adus politistilor. Pe langa acei 13 milioane de lei mai au nevoie saracii de 36 de laptop-uri noi la 4000 lei de caciula, probabil sa arunce cu ele dupa infractori.
Conform cu ce e afisat la ei pe site (http://www.politialocalaarad.ro/despre-noi/structuri/) sunt 178 de angajati. daca impartim cei 13 milioane la 12 luni si la 178 angajati avem 6000 ron pe luna in medie, desi probabil cei din strada au 4-5000 (brut) si sefii lor probabil 8-9000 brut.
Unde e eficienta de banii astia? Aradul e plin de boschetari si cersetori, fiecare parcheaza unde vrea, statiile de autobus sunt pline de masinile cocalarilor parcate acolo, la fel ca pistele de biciclete…. sa nu mai zic ca deja ziua iti e frica pe strazi, noapte ei sunt inexistenti!
pentru ce incaseaza ei acesti bani?
-
Cei din piata sint un dezastru. Fiola la intrare in in baraca obligatoriu.
-
Felicitari Calin ! Ati spus un mare adevar. Ati uitat doar faptul ca nici unul nu are macar o scoala postliceala de politie serioasa de minim trei ani.Si se vede in purtari si atitudinea fata de munca, de orasul care ii suporta,fata de cetatean si fata de cei fara de lege pe care ii tolereaza si ajuta.
Ce-a mai buna reorganizare, ar fi desfintarea acestor angajati nepregatiti si folosirea banilor publici, in scopuri cu adevarat utile pentru cetateni
desfintati odata aceasta armata de incapabili, trupa de gorile analfabete ale lui falca si a clicii lui care actioneaza la comanda politica a primarului amendand copiii pe asa zisele piste de biciclete si pensionarii amarati care se debranseaza de la falimentarul CET pentru ca nu mai pot sa plateasca caldura.
nu vad sutele de aurolaci si gunoieri, sobolanii si gunoaiele de pe centru, fatadele care ne cad in cap.
va rog sa mergeti la oradea sa vedeti cum arata un oras normal, de 16 ani suntem mintiti.
PS> ce faceti cu centura din gai balcea, bibart, varga,???
-
si eu sunt pt desfiintarea acestei politii locale si reinfiintarea gardienilor publici Nu vad rostul unor politii paralele din care una e pe ”meserie” ca sa zic asa si alta mai putin avand in vedere ca scoala de agenti de politie a MAI pregateste cativa ani buni viitorii agenti pe cand in politia locala agentii au alta pregatire mult mai putina in meserie Clar? Si apoi nu mi se pare normal ca o politie ori care ar fi ea sa fie la dispozitia unui primar!!!!!!!!!!!!!!!!
PS stie cineva ce pregatire au acesti ”locali”? Intreb asa din pura curiozitate Si tot asa ca fapt divers comparati aria de activitate
a politistilor din IPJ cu cea a celor din politia locala precum si salariile politistilor locali cu ale celor din IPJ si apoi vorbim Hai pa! -
Cea mai buna solutie pentru economisirea banilor aradenilor .. NU LE VAD ROSTUL MAI ALES CA CODUL RUTIER NU MENTIONEZA EXISTENTA LOR. Niste ratati care n.au reusit nimic in viata s.au autointitulat ” politisti ” dar ei n-au nici o pregatire in domeniu . DOAR SALARIU DIN BANII ARADENILOR
inca o povara pe spatele oamenilor. de 13 milioane cam ce se poate face pentru orasul asta?
Intrebare tampita? Cam care e valoarea amenzilor date de ei? daca se autosustin e una dar s-ar vedea si in teren rezultate. Eu cred ca 13 mil se da de la buget peste ce colecteaza. N-ar fi avut bani de dustere daca era asa. Au ajuns aradenii sa se ,,invarta” , sa vada cum sa prinda si ei un post acolo… ca sa-ti dai seama. Nu mai zic de seful SRI care s-a mutat la locala… nu va suna nici un clopotel?
Sa ramana la spatii verzi, parcari si ridicari de masini. Restul conform legii trebuie sa faca politia si jandarmeria. De ce nu vedem jandarmi in strada?
Ultumul lucru: in articol scrie ca sunt echipaje pe zone pe timp de zi… si noaptea? se doarme linistit in patut cu salariu mai mare ca al unui politist care se expune la riscuri. Daca e scandal, tit mascatii ii salveaza.
e un program foarte bun. trebuie doar schimbata mentalitatea angajatilor( prin control intern al conducatorilor institutiei ) in sensul de a organiza, a ajuta, a indruma, a sesiza si doar apoi a sanctiona. ar trebui ca politia locala sa faca propuneri concrete de solutionare a problemelor cu care se intalnesc , ca nu poti sa pui vina doar pe contravenienti ( de exemplu constructia de parcari, reglementarea circulatiei biciclistilor in mod normal nu in bataie de joc ca acum ( nu interzisa sau facuta printre sute de masini….pietonul are intotdeauna prioritate dar nu exclusivitate, ca atunci inchidem si soselele)…….etc…
nu isi au rostul…angajati pe pile cu 8 clase si sunt vai de ei….bani aruncati degeaba….DESFIINTAREA
Atâta va organizați și va reorganizati poate pana la urma va desființați….. Bani cheltuiți inutil pe voi