Murmură Zona Liberă Curtici-Arad. Reprezentanţii societăţilor, ai fabricilor care îşi desfăşoară activitatea acolo, se revoltă faţă de atitudinea conducerii zonei. Totul după ce, total nejustificat, după cum spun ei, taxele au fost majorate. Toate acestea în condiţiile în care nu s-a făcut nicio investiţie, nu s-a achiziţionat nimic, nu s-a reparat nimic şi, mai grav, firmele din Zona Liberă nu mai au niciun avantaj. Situaţia ne-a fost expusă, cu tot cu istoric, de către unul dintre cei care conduc destinele unei fabrici din Zona Liberă: „Scopul iniţial al constituirii Zonei Libere a fost acela de a atrage investiţii străine, care, în schimbul facilităţilor fiscale acordate de Statul Român, au fost de acord să concesioneze teren în Zona Liberă contra unei redevenţe anuale şi să achite licenţa de producţie şi taxe pentru permisele de acces în Zona Liberă. La început facilitatea a fost 0 (zero) impozit pe profit în condiţiile în care în restul ţării era 25. Apoi a fost impus un impozit de 5 la sută pe profit. Din ianuarie 2005 s-a anulat orice avantaj fiscal, atunci impozitul în Zona Liberă ajungând la 16 la sută, ca în restul ţării”, ne spune reprezentantul unei societăţi. „De la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, când au dispărut declaraţiile vamale, Zona Liberă a devenit o corvoadă”, mai spune directorul fabricii care, pentru moment, a ales să îşi păstreze anonimatul. Aşa că, fără niciun avantaj din partea Zonei Libere, taxele plătite către aceasta nu îşi mai au rostul. Iar firmele au primit încă o lovitură chiar la începutul acestui an.
Zona Liberă Curtici-Arad se află în subordinea Consiliului Judeţean Arad. Aşadar, orice decizie a conducerii Zonei Libere trebuie aprobată de Consiliul Judeţean. Iar când şefii zonei au cerut creşterea tarifelor pe care le practică, aleşii judeţeni au votat absolut tot, fără a discuta măcar pe marginea solicitărilor. Iar una dintre solicitări se referă la majorarea taxelor şi tarifelor practicate în Zona Liberă Curtici-Arad. Poate consilierii nu şi-au dat seama că o simplă mână ridicată înseamnă o cheltuială lunară de mii de euro pentru fiecare dintre firmele care îşi desfăşoară activitatea în Zona Liberă. Dar, una peste alta, societăţile s-au trezit că trebuie să plătească bani în plus. Pentru ce? Pentru… nimic. Reprezentantul unei societăţi a trimis o sesizare către conducerea Zonei Libere Curtici-Arad în care solicită să i se transmită motivele pentru care tarifele au crescut. Dar răspunsul primit a fost unul şocant, care a lăsat pe toată lumea cu gura căscată: „Noile tarife aplicabile permiselor de acces şi licenţelor de lucru în Zona Liberă Curtici-Arad nu vă afectează având în vedere că de la 1 ianuarie 2016 valoarea TVA-ului a scăzut cu 4 la sută, iar tarifele noastre au crescut cu acelaşi procent, ceea ce rezultă că această creştere nu vă îngreunează situaţia financiară”, se arată în adresa trimisă de către cei de la Zona Liberă şi care a fost semnată de directorul unităţii Cristina Bibarţ şi de consilierul juridic Manuela Stancu. Aşadar, dacă statul a decis să scadă TVA, Zona Liberă a decis să crească tarifele. Că oricum firmele nu vor simţi. Însă juriştii din zonă au omis un singur lucru: societăţile care îşi desfăşoară activitatea în Zona Liberă nu sunt plătitoare de TVA. „Firmele din Zona Liberă, inclusiv cea care a primit acest răspuns, nu sunt influenţate de modificările cotei de TVA. Asta pentru că noi vindem toată producţia la export şi facturăm fără TVA, iar TVA-ul pe care îl plătim pentru ce achiziţionăm din România (materii prime, consumabile, servicii, etc) ni se rambursează integral”, spune reprezentantul unei societăţi din zonă.
Vor schimbări
Deoarece nu sunt deloc mulţumiţi de tratamentul la care sunt supuşi de către cei de la Zona Liberă, mai precis chiar de către cei care încasează sute de mii de euro lunar de la societăţi, reprezentanţii firmelor vor să ia măsuri. Iar, în acest sens, a fost convocată o şedinţă la care vor participa administratorii şi decidenţii tuturor firmelor care activează în Zona Liberă. „Ne deranjează atitudinea de superioritate a celor din Zona Liberă şi lipsa de respect faţă de societăţile care asigură exclusiv bugetul zonei, în condiţiile în care Zona Liberă nu îşi mai justifică existenţa deoarece şi-a pierdut obiectul activităţii. Ne mai deranjează faptul că, până în 2015, drumul din incinta Zonei Libere nu a fost reparat niciodată, nici măcar peticit, iar prima oară când se face o investiţie în acest sens ni se percep taxe mărite. Asta în condiţiile în care Zona Liberă are profit an de an, îşi recompensează angajaţii cu 10 la sută din profit şi face măriri de salariu în fiecare an”, spune directorul unei companii. După şedinţă, firmele din Zona Liberă vor angaja o casă de avocatură şi vom face petiţii comune către conducerea zonei, Consiliului Judeţean Arad, către ANAF, către Ministerul Economiei, către Camera de Comerţ şi chiar primului-ministru. „Vrem eliminarea urgentă a tarifelor pentru permisele de acces persoane/autoturisme/camioane şi reducerea valorii licenţelor”, arată reprezentantul unei firme.
Taxe uriaşe
Cât plăteşte fiecare firmă care îşi desfăşoară activitatea în Zona Liberă Curtici-Arad? Mult, foarte mult. În primul rând, se achită concesiunea pentru teren, care este de 3-4 euro/metru pătrat/an. Apoi, licenţa de producţie care atinge 3-4.000 de euro. Urmează permisul pentru angajaţi, care este aproape 19 euro/angajat. Mai precis, fiecare firmă trebuie să plătească acest permis pentru toţi angajaţii. Iar în Zona Industrială lucrează aproximativ 2.500 de oameni. Permisul de intrare cu maşina este de 54 de euro pe an. Şi acesta este plătit, din nou, de toţi cei care fac naveta cu maşina. În sfârşit, fiecare camion care intră sau iese în Zona Liberă trebuie să plătească o taxă de 10 euro care, în fapt, este plătită tot de firma din incinta zonei, firmă care primeşte marfa sau trimite marfă cu TIR-ul respectiv. Aşa că valoarea cheltuielilor este destul de mare, mult prea mare în raport cu avantajele pe care le oferă Zona Liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!