Iată că articolele scrise de Jurnal arădean/ Aradon nu au rămas fără ecou. Factorii decidenţi în chestiunea „uşilor-problemă” de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, au dispus înlocuirea acestora. După ce, într-o primă fază, s-a încercat pasarea problemei „în grădina celuilalt”, până la urmă raţiunea i-a aşezat la aceeaşi masă pe reprezentanţii Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Spitalului Judeţean şi constructorului care se ocupă de modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe a spitalului (AMA House).
„S-a discutat, s-a întors problema pe toate feţele şi, în final, s-a decis montarea a două uşi cu fotocelulă, culisante, la intrarea în spital, unde se face accesul cu targa, şi în continuarea circuitului, la intrarea în Unitatea de Primire Urgenţe” – spune jr. Constantin Cătană, director al DSP Arad. Implicarea sa în acest caz a devenit ceva mai… activă după ce Direcţia a fost acuzată (pe nedrept) că ar fi avizat proiectul modernizării UPU, cu tot cu „uşile-problemă”. Directorul DSP ţine să precizeze că avizul instituţiei pe care o conduce a fost strict epidemiologic şi pentru respectarea circuitelor medicale. Modelul uşilor, adaptarea acestuia la specificul activităţii spitalului era treaba specialiştilor din alte domenii. Care specialişti nu au sesizat absurdul situaţiei decât după ce Jurnal arădean/ Aradon a adus-o în atenţie publică. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.
Nu putem decât să marcăm, cu imensă satisfacţie, că am contribuit decisiv la aşezarea lucrurilor pe făgaşul normal. Pacienţii care vor ajunge la UPU cu Salvarea, pe targă, vor avea acces mult mai rapid în unitate. Nu se va mai pierde timpul (uneori extrem de preţios) cu opritul în faţa uşii şi deblocarea canatului prevăzut cu sistem de prindere sus şi jos… Aceste uşi – foarte asemănătoare, de altfel, cu cele dinaintea lor – vor fi înlocuite cu unele dotate cu sistem de deschidere performant, rapid și eficient. Din cele trei uşi care se văd la intrarea în spital, va fi înlocuită cea din mijloc şi cea care îi urmează în circuitul spre intarea în Unitatea de Primire Urgenţe. Celelalte două uşi vizibile pe faţada clădirii vor rămâne neschimbate pentru că, se presupune, vor fi foarte rar folosite. Una dintre ele asigură intrarea în „camera de decontaminare” (necesară în cazul unor accidente nucleare), iar cealaltă deschide accesul într-un izolator pentru pacienţii cu patologie infecţioasă.
Chestiune elementară…
Aşa cum la orice proiect pot apărea modificări în timpul execuţiei, şi în cazul de faţă s-a intervenit (în cele din urmă!) înainte de finalizarea lucrărilor. Din informaţiile noastre, a fost emisă deja o dispoziţie de deschidere de şantier pentru înlocuirea celor două „uşi-problemă” cu două modele noi, cu fotocelulă şi sistem de culisare. O astfel de uşă costă aproximativ 15.000 de lei – o sumă mare, dar… nesemnificativă, totuşi, dacă ne gândim la valoarea ei pentru pacienţi. Ca să nu mai vorbim de ceea ce înseamnă această investiţie pentru imaginea spitalului public care face faţă tot mai greu concurenţei din mediul privat. O astfel de uşă face parte din categoria caracteristicilor elementare ce definesc o unitate medicală de anvergura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Să salutăm decizia autorităţilor de a interveni în acest proiect şi să sperăm că vor răspunde în acelaşi fel ori de câte ori Jurnal arădean/ Aradon va sesiza probleme care aduc atingere interesului comunităţii.
Alte articole pe aceeași temă:
Ușa care amenință viața pacienților de la urgențe
Se încăpățânează să rămână în greșeală
Citiți principiile noastre de moderare aici!