ARAD. Se pregăteşte o majorare a tarifelor practicate de Compania de Apă Arad. Locuitorii din comunele şi oraşele în care operează CAA vor fi nevoiţi să bage adânc mâna în buzunar pentru plata facturilor de apă şi canalizare. Consilierii judeţeni, cu excepţia celor de la USR, au votat fără absolut nicio dezbatere majorarea preţurilor la apă şi canalizare. Răzvan Anghel, liderul de grup al USR, a fost singurul care a ţinut să precizeze că aleşii judeţeni reprezentaţi de el nu vor vota hotărârea respectivă pentru că li se pare aberant procentul de majorare a tarifelor de apă şi canalizare. Dar să vedem despre ce este vorba. În prezent, metrul cub de apă furnizat de Compania de Apă Arad costă 4,24 de lei, la care se adaugă TVA, rezultând un preţ total de 4,62. Metrul cub de canalizare este tarifat, în prezent, de Compania de Apă Arad cu 4,80 lei, la care se adaugă TVA, rezultând un preţ total de 5,23 lei. În urma aprobării noilor tarife, metrul cub de apă va creşte cu un procent de 33,93 la sută. Aşadar, un metru cub de apă va costa, de la 1 septembrie, 6,18 lei. Majorarea la tariful pentru canalizare este chiar şi mai mare, fiind vorba despre un procent de 47,91 la sută. Drept urmare, din data de 1 septembrie, arădenii vor plăti un preţ de 7,72 lei pentru fiecare metru cub de canalizare. Per total, fiecare metru cub de apă folosită de arădean va costa aproximativ 14 lei.
Preţuri aprobate de Bucureşti
Am solicitat Companiei de Apă Arad mai multe informaţii referitoare la motivele care au stat la baza majorării tarifelor cu asemenea procente, dar şi alte informaţii relevante pentru arădeni. Cei de la companie ne-au transmis:
„Legea 241/ 2006 (republicată) privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare și Ordinul 230/2022 privind aprobarea Metodologiei de ajustare tarifară a prețurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare, pe baza strategiei de tarifare aferente planului de afaceri precizează criterii clare și obiective în baza cărora se stabilește prețul și tariful pentru serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare. Precizăm faptul că atributul aprobării prețurilor și tarifelor practicate de operator regional Compania de Apă Arad S.A. aparține exclusiv Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad, urmare solicitării operatorului regional Compania de Apă Arad S.A. s-a adresat autorităților publice locale cu propunerea de aprobare a strategiei de tarifare aferentă planului de afaceri în baza Avizului conform emis de Autoritatea Naționala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în condițiile prevăzute de Ordinul 230/2022 privind aprobarea Metodologiei de ajustare tarifară a prețurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare și de Legea nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Vor mai creşte
Pe lângă faptul că asistăm, acum, la o creştere a preţurilor, Compania de Apă Arad anunţă că tarifele vor mai fi majorate şi în perioada următoare. În primul rând, preţurile vor fi majorate cu indicele de inflaţie. În plus, potrivit planurilor CAA, tarifele vor creşte în fiecare an, până în 2027, potrivit strategiei gândite de către cei din companie. Totuşi, procentual vorbind, creşterile vor fi infime. Prima majorare a tarifelor, după cea stabilită deja pentru 1 septembrie, va avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2024. Atunci, preţul la apă va creşte cu 0,43 la sută, iar canalizarea cu 0,12 la sută. Apoi, începând cu data de 1 ianuarie 2025, vom avea o nouă creştere tarifară, apa urmând să coste cu 1,79 la sută, iar canalizarea cu 1,94 la sută. Mai departe, din 1 ianuarie 2026, apa va costa cu 3,47 la sută mai mult, iar canalizarea cu 0,49 la sută în plus. În sfârşit, din 1 ianuarie 2027, preţul apei se va majora cu 3,55 la sută, iar cel al canalizării cu 0,55 la sută. Trebuie precizat faptul că majorările se vor aplica la preţurile care vor fi existente la momentul respectiv, nu la preţul de astăzi.
Trimite articolul
XSa ma sugeti de hidrofor si doamne ajuta ca stau la casa.
Niște nenorociți cu 100 de directori!În Elveția apa este gratuita,este considerata avuție națională!!!Noi plătim salarii la clientela politica!
-
ce vrei,asta au vrut unii dupa dec 89, asta avem asa ca mucles!
Borha aduna sarguincios ,conform comenzii partidului sau (PNL), bani buni la pusculita electorala! Oare cand vine DNA si pe la ei?!
Da așa da dar efitiniti alimentele si in constructi cu ce bani ?
Întreb pentru ca oricum nu știam de la ce sa mai facem economii
Da pe drumuri măcar pomi fructiferi chiar nu e nevoie???
Mafia PNL din compania de apa și din arad controlată de FALKA & BIBI cu pile la SRI
Cum naiba e mai scumpa canalizarea decat apa? Voinsunteti normali? Dar na… cat timp “populimea” accepta, de ce sa nu scumpiti tot, sa bagati taxe si impozite noi, sa furati la vedere si sa va doara undeva de cetateni!?
In alte tari oamenii protesteaza pentru 1%, la noi se tripleaza preturile in cativa ani si toata lumea sta cu capul in pamant. Tara plina de lasi.
-
Respect Nicu asta e adevărul țară de mămăligi de asta își permit orice.
-
Da este normal scumpirea pentru schimbare un contor la mine acasa au venit 6 persoane unu lucra unu scrie patru se uita.
-
Ii asteptam pe cei cu # rezistent sa protesteze apolitic, bineinteles. Eventual sa le duca galeti cu apa la cei care au scumpit-o, in fata la sediu. Da’ parca nu da bine sa-i ataci pe cei care te-au facut om (bogat0 cand te-au luat cu ei la guvernare.
calitatea apei este tot mai proasta, e plina de impuritati – trebuie sa schimb filtrele tot la 2 saptamani,,,FACE CINEVA ANALIZA APEI POTABILE IN MOD REAL? NU laboratoarele dela CAAR
Este o masura necesara si trebuie sa fim de acord cu masura luata, altfel compania ar intra in faliment, iar noi vom fi fara apa, sa fim multumiti ca totusi avem apa. Altii ar vrea sa o aibe si nu o au.
-
Nota 4, stai jos.
-
Deșteptule ,cu siguranță faci și tu parte din cei ce au votat scumpirea apei! De ce la Oradea nu intră in faliment? Te las pe tine să faci totalul! A. Tarif servicii Apa, Canal-Epurare, Canal pluvial
Noile tarife de apa si canalizare aplicate incepand cu 01.05.2023, aprobate de ANRSC prin Decizia 74/11.04.2023 pentru tariful practicat pentru apa si canal-epurare si prin Hot. ADI APAREGIO nr.5 din 10.02.2022 pentru tariful practicat pentru canal pluvial:
Serviciul public de alimentare cu
apa si de canalizare
TARIF
Lei/mc APA POTABILA
Pentru intreaga arie de operare
5,19 fara TVA,5,66 cu TVACANALIZARE – EPURARE ape uzate menajere
Pentru intreaga arie de operare 4,25 fără tva, 4,63 cu tvaCANAL PLUVIAL
Pentru intreaga arie de operare
0,48 fără tva, 0,52 cu tva
Tital: 10.81 lei mc cu tva dar nu 14 lei domnul aradean!!!
Sa inteleg ca si AUR a fost de acord ???
Tara de oameni nebuni…cum sa accepti asa ceva….doar nu aduc apa din Elvetia…
rusine compania apelor dati cu ei de pamant
Sarim in sus si cand trebuie si cand nu trebuie. 1 mc de apa de la robinet costa cat doua sticle de apa plata cumparate de la magazin. Are rost atata risipa de comentarii?
foarte mare scumpirea,pentru asta nimeni nu protesteaza
asta e romania asta e romanul sia sta e presa romaneasca ,pentru astfelde subiecte nu faceti valva?