Nu ne putem lăuda neapărat că instituţiile de cultură vin cu multe oferte de nerefuzat pentru arădeni. Tot aşa, nu ne putem lăuda nici cu faptul că locuitorii judeţului nostru sunt avizi după consumul de acte culturale. Cu toate acestea, un proiect lansat de ani de zile a prins la public. Este vorba despre Teatrul de Vară, implementat de câţiva ani de zile de către Centrul Cultural Judeţean Arad. Spectactolele de muzică şi teatru se desfăşoară în curtea instituţiei de pe strada Gheorghe Barițiu şi umplu aproape de fiecare dată curtea respectivă. Intrarea este gratuită, iar arădenii se înghesuie de multe ori să prindă un loc, măcar în picioare. Numai că, de anul viitor, situaţia se schimbă. Centrul Cultural a cerut Consiliului Judeţean instituirea unei taxe de intrare la spectacolele Teatrului de Vară. De ce? Nu am înţeles exact. Pentru că preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, şi directorul Centrului Cultural, Ionel Bulbuc, s-au cam contrazis în declaraţii. Primul care a vorbit pe marginea acestui subiect a fost consilierul Marius Sulincean: „Noi cerem ca spectacolele Teatrului de Vară să rămână gratuite în continuare”. Cionca a explicat faptul că „ne trebuie bani pentru ca instituţiile de cultură să poată funcţiona. Taxa va fi folosită la Şcoala Populară de Arte”.
Bulbuc „intră în scenă”
Sulincean a continuat dialogul şi a întrebat ce fonduri pot fi obţinute, ţinând cont de faptul că se doreşte instituirea unui bilet de 5 lei de persoană. Cionca l-a chemat pe Ionel Bulbuc să dea explicaţii, ţinând cont de faptul că el conduce Centrul Cultural Judeţean. Însă, surpriză!, acesta l-a contrazis pe Cionca. „Noi nu vorbim aici din punct de vedere financiar. Vorbim de calitatea actului artistic. Dacă instituim această taxă de 5 lei, în zece ani putem aduna bani pentru dotarea Şcolii Populare de Arte”, a spus Bulbuc. Sulincean a continuat să ceară lămuriri şi explicaţii privind fondurile care vor fi adunate: „Dumneavoastră cereţi doar instituirea unui bilet de intrare. Dar aţi făcut calcule? Avem estimări? Câţi bani se vor aduna? Ce se va face cu aceşti bani?”. Directorul Centrului Cultural a încercat să facă un calcul ad-hoc, neexistând nicio estimare gândită până acum. „Punem o medie de 800 de spectatori pe eveniment, 5 lei taxa pentru fiecare spectator, ori 11 spectacole pe stagiune”, a răspuns Bulbuc. „Încercaţi să fiţi mai concis: câţi bani pot fi adunaţi pe an?”, a cerut, din nou, Sulincean. „800 ori 5 ori 11. Faceţi voi calculele”, a răspuns, încolţit cumva, Ionel Bulbuc. Apoi a început să atace Guvernul care a tăiat finanţările Consiliului Judeţean, de parcă ar fi ţinut o conferinţă de presă în sediul partidului pe care îl reprezintă. Într-un final, cei din sală au făcut calculele pe care Bulbuc nu a reuşit să le facă şi s-a estimat că, anual, pot fi adunaţi cam 40.000 de lei. Ulterior, instituirea taxei a fost supusă la vot. Chiar dacă aleşii din opoziţie au votat împotrivă, hotărârea a trecut cu votul majorităţii. Aşa că, începând de anul viitor, cine vrea să participe la spectacolele Teatrului de Vară, trebuie să scoată din buzunar 5 lei.
Însă taxele noi nu se opresc aici. Şi la Muzeu va fi instituită o taxă specială. Fiecare adult va trebui să plătească 10 lei, iar elevii studenţii şi pensionarii câte 5 lei, dacă vor să vadă Tripticul „Înmormântarea lui Hristos”, o lucrare de 52 de metri pătraţi, care se află în prezent în proces de restaurare. Lucrarea, realizată de pictorul Arpad Feszty, va fi introdusă în circuitul muzeului, iar arădenii vor scoate între 5 şi 10 lei pentru a o putea admira.
Citiți principiile noastre de moderare aici!