Scumpirile se ţin lanţ în toată ţara. Pe lângă scumpirile de la rafturi, pe care le simţim toţi românii, scumpiri provocate în mare parte de creşterea preţului la carburanţi, arădenii sunt „loviţi” de încă o scumpire. Apa cea de toate zilele va costa mai mult. Anunţul a fost făcut de Gheorghe Bănăţean, directorul Companiei de Apă Arad, care a declarat că a primit permisiunea de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) să majoreze preţul la apa potabilă livrată populaţiei. Astfel că, din data de 13 octombrie 2018, arădenii achită mai mult pentru apa de la robinet. Iar creşterea este una destul de mare, de peste zece la sută. Potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la CAA, „ajustarea preţului la apa potabilă a fost avizată de ANRSC prin avizul cu nr. 609502/02.08.2018 şi aprobată prin hotărârea nr. 11/ 12.10.2018 de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Judeţul Arad”.
Tot de la Compania de Apă am aflat şi care va fi preţul metrului cub de apă potabilă: 3,59 lei fără TVA. Dacă adăugăm şi TVA de 9 la sută, valoarea pe care o vor plăti arădenii este de 3,91 de lei pe metru cub de apă. Asta în condiţiile în care, înainte de această scumpire, metrul cub de apă costa 3,20 lei fără TVA, respectiv undeva la 3,5 lei preţ final plătit de consumator.
Costuri reale
Trebuie precizat faptul că decizia ANRSC prin care Compania de Apă Arad a primit permisiunea de a majora preţul la apă a venit în urma unei cereri depuse chiar de societatea din Arad. Întrebaţi de ce au solicitat creşterea preţului la apă, cei de la CAA ne-au răspuns, în termeni specifici, următoarele: „preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pentru întreaga arie de operare a Companiei de Apă Arad s-a determinat pe baza influenţelor reale primite în costuri determinate de evoluţia preţurilor şi tarifelor pe economie până la nivelul lunii iulie 2018”. Practic, dacă e să o luăm „băbeşte”, preţul a crescut pentru că… au crescut şi alte preţuri în Arad.
Nu pentru toţi
Din fericire, nu toţi locuitorii judeţului vor resimţi aceste creşteri, ci doar aceia care locuiesc în comunele şi oraşele care şi-au predat reţelele de apă şi canalizare către Compania de Apă Arad. În unele dintre localităţi, puţine la număr, într-adevăr, primăriile îşi administrează propriile reţele şi practică preţuri foarte mici faţă de sumele cerute de Compania de Apă Arad. În comunele şi oraşele care îşi administrează propriile reţele, preţurile la apă şi canalizare sunt la jumătate, uneori chiar şi mai mici de atât, faţă de tarifele practicate de „compania mamut” din municipiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!