Ne apropiem de finalul telenovelei de la Compania de Apă Arad. Deşi nimeni nu credea, Adunarea Generală a Acţionarilor a fost convocată de Consiliul de Administraţie al companiei. Destul de greu, dacă este să ne luăm după numărul voturilor. Din cei şapte membri ai consiliului, patru au votat pentru convocarea adunării generale, în timp ce alţi trei au votat împotrivă. Decizia a fost luată la limită, dar majoritatea a stabilit că toţi acţionarii companiei se vor întâlni în data de 29 ianuarie 2016.
Iar ordinea de zi a şedinţei de la finele acestei luni cuprinde doar câteva puncte, toate referindu-se la modificări substanţiale în ceea ce priveşte conducerea societăţii. În primul rând, se doreşte dizolvarea Consiliului de Administraţie, apoi modificarea organizării companiei, dar şi schimbarea conducerii. Pe lângă o posibilă vendetă personală, se pare că la baza solicitării ar sta şi managementul defectuos din ultimii ani care se reflectă foarte bine în profitul societăţii. Pentru că, dintr-o societate foarte profitabilă, Compania de Apă Arad a devenit o companie de pluton, care supravieţuieşte (bine, am spune noi), dar nu excelează. „Aşa cum am spus şi în şedinţa Consiliului Judeţean Arad de la finele lunii decembrie 2015, schimbarea formei de organizare va fi făcută pentru a avea un management mai performant la Compania de Apă Arad”, a declarat Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, instituţie căreia i se subordonează Compania de Apă.
Dar să vedem despre ce cifre este vorba când aducem în discuţie Compania de Apă Arad. Potrivit datelor deţinute de Finanţe, în anul 2010 societatea a avut venituri de 61,2 milioane de lei şi un profit brut de 13,6 milioane de lei. Nişte cifre extraordinare pentru o companie de stat. Însă de aici a început declinul, totul sub „oblăduirea” directorului Gheorghe Bănăţean şi a echipei lui de directori, manageri şi şefi de servicii, care au apărut ca ciupercile după ploaie. În 2011, veniturile Companiei de Apă au crescut la 65,1 milioane. Dar a apărut şi declinul. Profitul brut a fost de numai 7,9 milioane de lei, la aproape jumătate faţă de cel înregistrat în 2010. În 2012 suma intrată în vistieria Companiei de Apă a fost de 66,1 milioane de lei, iar profitul brut de numai 5,8 milioane de lei. Anul 2013 a fost unul de top pentru societate, cu venituri de 70,7 milioane de lei. Dar profitul a continuat să scadă, ajungând la numai 5,1 milioane de lei. A venit şi anul 2014 când, pe fondul unor venituri de 67,5 milioane de lei, profitul brut a coborât la un minim de necrezut: 3,5 milioane de lei. Practic, cu cât au încasat mai mulţi bani, directorii Companiei de Apă au făcut un profit tot mai mic. Între anul 2010 şi anul 2014 profitul brut a scăzut cu peste zece milioane de lei (!), în condiţiile în care încasările au crescut constant.
Adrian Ţolea a ţinut să dezbată pe marginea acestui subiect: „Din 2010 şi până în prezent veniturile au crescut, iar profitul a scăzut. Cum poate fi numit acest lucru dacă nu management defectuos, să nu zic chiar prost? Vreau să le mulţumesc consilierilor judeţeni care şi-au dat votul pentru proiectul propus de mine, un proiect ce a fost gândit în favoarea arădenilor, dar şi un proiect ce vizează schimbarea celor şapte directori şi a Consiliului de Administraţie condus de Adrian Nedelciu, un personaj trimis în judecată pentru fapte de corupţie”.
Altă conducere
Modificarea formei de organizare se referă la schimbarea sistemului din unitar în dualist. Va scădea numărul de directori, iar Consiliul de Administraţie va fi înlocuit de un Consiliu de Supraveghere. Cel puţin, în teorie.
„Se vizează schimbarea celor şapte directori şi a Consiliului de Administraţie condus de Adrian Nedelciu, un personaj trimis în judecată pentru fapte de corupţie”- Adrian Ţolea
Citiți principiile noastre de moderare aici!