„Pentru a reflecta recentele modificări legislative, stornăm facturile pentru consumul de energie din octombrie-decembrie 2024 și le vom recalcula cât mai repede posibil”. Acest anunț a fost făcut de compania PPC, dar recalcularea facturilor este făcută și de către ceilalți furnizori de energie electrică. Practic, companiile furnizoare de energie electrică trebuie să aplice noile prevederi legislative. „Începând cu luna octombrie pe facturile de energie veți putut remarca o taxă nou introdusă: Contribuția aferentă contractelor pentru diferență (CfD). Conform noilor reglementări, colectarea contribuției pentru taxa CfD va începe din 1 aprilie 2025 și nu din 1 octombrie 2024, așa cum a fost prevăzut inițial în legislație . Prin urmare, după cum este menționat în noul act normativ, este necesar să stornăm și să emitem din nou facturile aferente consumului din lunile octombrie-decembrie 2024”, spun cei de la PPC într-un mesaj publicat pe website-ul lor.
Cum se face recalcularea?
Refacturarea presupune emiterea de facturi cu valoare negativă (cu minus, stornate) pentru consumul aferent perioadei octombrie-decembrie 2024. Ulterior consumatorii vor primi o singură factură, recalculată pentru întreaga perioadă menționată, conform noului act normativ. Sumele deja achitate pentru facturile aferente consumului din lunile octombrie și noiembrie se vor regăsi pe factura care urmează să fie emisă pentru perioada de consum octombrie-decembrie.
Ce este CfD?
Contribuția aferentă contractelor pentru diferență (CfD) este o taxă percepută de la toți utilizatorii de energie electrică, destinată să finanțeze costurile necesare implementării și funcționării mecanismului de sprijin pentru energia electrică, generată prin tehnologii cu emisii reduse de carbon și surse regenerabile (eoliene, solare, hidro, nucleare, hidrogen și stocare de energie). Mecanismul a fost autorizat de guvern și validat de Comisia Europeană.
Noile reglemntări au fost aprobate prin OUG 54/2024. Valoarea CfD este stabilită de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Citiți principiile noastre de moderare aici!