Cinci ani! Atât a durat „impecabilitatea” reabilitării străzilor Centrului Istoric Vechi al Aradului: Dornei, Mucius Scaevola și Preparandiei. Pavajul stradal pus cu ocazia reabilitării celor trei străzi a început să se surpe, creându-se astfel gropi. Vestea „bună” vine însă dinspre Primăria Arad, care, interpelată pe subiect, ne-a răspuns: „întrucât lucrarea mai beneficiază de încă 5 ani de garanție din partea constructorului, Primăria Arad va notifica executantul să procedeze la remedierea neconformităților apărute”. Așadar, este posibil ca în viitor, cele trei străzi să intre la reparat. De ce s-au stricat? Una dintre probabilități ar fi traficul greu. În mod normal, potrivit Primăriei Arad, „pe domeniul public al municipiului Arad sunt permise accesul, circulația și staționarea utilajelor și a autovehiculelor cu o masă totală maximă autorizată de 3,5 tone”.
Trafic greu în Centrul Vechi
Și atunci de ce străzile Dornei, Mucius Scaevola și Preparandiei sunt străbătute de dimineața până seara de autobasculante încărcate cu nisip și alte materiale de construcții și de autobuze care transportă muncitori din zona industrială? „Vehiculele care depășesc limita de 3,5 tone trebuie să obțină o autorizație de acces eliberată de Primăria municipiului Arad. Acest lucru este prevăzut în HCLM 303-2016, privind aprobarea Regulamentului de acces și circulația utilajelor și a autovehiculelor de transport marfă cu masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în municipiul Arad”, se arată în răspunsul Primăriei pe acest subiect. Așadar, ori Primăria Arad a permis accesul vehiculelor de tonaj mare în Centrul Vechi prin eliberarea de autorizații unor firme – ceea ce nu prea pare logic: să reabilitezi Centrul Vechi al unui oraș pentru ca mai apoi să permiți autobasculantelor să transporte materiale de construcții pe acele străzi – ori transporturile se fac ilegal, fără autorizație – ceea ce ar trebui să intre în sfera de activitate a Poliției Locale Arad.
„Veste bună”
Așadar, vestea bună, pentru participanții la trafic care trec pe acele străzi, ar fi că s-ar putea ca gropile apărute în pavaj să fie reparate, astupate sau ce crede executantul că poate fi făcut cu ele ca să revină la starea din momentul recepției lucrării (n.r. începutul anului 2012). Vestea rea ar fi că, dacă se permite în continuarea trecerea vehiculelor de tonaj mare pe cele trei străzi, peste cinci ani de zile, acestea se vor surpa din nou. Iar atunci lucrarea nu va mai fi în garanție. Și vestea și mai rea, pentru locuitorii celor trei străzi, ar fi că imobilele în care locuiesc vor fi „zguduite” în continuare de autobasculante care trec, cu autorizație sau fără, prin Centrul Istoric Vechi al Aradului.
„Nu înțeleg cum s-a permis trecerea autobasculantelor și a altor vehicule de mare tonaj să treacă prin Centrul Vechi al Aradului, mai ales că a fost reabilitat, că s-au băgat atâția bani în lucrare. De fiecare dată când trece un <<mastodont>> pe stradă, mi se zguduie casa. Deja încep să observ fisuri fine apărute pe locuință. Înțeleg că stau în oraș și că se circulă, dar nu e normal ca traficul greu să treacă prin Centrul Vechi”, ne-a povestit un locuitor din zonă.
14 milioane de euro
Potrivit Primăriei Arad, „reabilitarea străzilor Dornei, Mucius Scaevola și Preparandiei a făcut parte din lucrările de Reabilitare a Centrului Istoric Vechi din Municipiul Arad, proiect finalizat la sfârşitul anului 2011 şi recepţionat în primele luni ale anului 2012. Proiectul <<Reabilitarea centrului istoric vechi al municipiului Arad>> a cuprins restaurarea clădirii Preparandiei, reabilitarea sistemului rutier din zona adiacentă şi a utilităţilor conexe (reţele canalizare, alimentare cu apă, iluminat public), precum şi reabilitarea podului Traian, considerat monument istoric. Valoarea totală a fost de 58,7 milioane lei (circa 14 milioane euro). Proiectul de reabilitare a centrului istoric vechi din Municipiul Arad a fost finanţat în proporţie de 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% de la bugetul de stat şi 2% din Bugetul local al Municipiului Arad”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!