Milioane de euro au fost plătiţi în ultimii ani de zile pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. „Băieţii deştepţi” cu plugurile şi sărăriţele lor au încasat sume uriaşe chiar şi pentru staţionarea utilajelor de deszăpezire. Acum, însă, Consiliul Judeţean Arad (CJA) vrea să schimbe placa. Vrea să renunţe le contractele cu firmele private şi să înfiinţeze un serviciu propriu care să acţioneze pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Începutul acestui proiect va fi unul anevoios, cheltuielile ar urma să fie uriaşe, dar se întrevede o rază de speranţă, o mică luminiţă: fondurile europene. „Un exemplu de consiliu judeţean care şi-a înfiinţat propriul serviciu de deszăpezire este Sibiul. Pe fonduri europene au fost achiziţionate utilajele necesare, iar acum deszăpezirea şoselelor se face în regie proprie”, a spus Răzvan Ciubotariu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJA. Practic, la Sibiu a luat fiinţă SC Drumuri şi Poduri SA, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean de acolo, care se ocupă cu deszăpezirea pe timp de iarnă şi cu întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de vară. Practic, au fost împuşcaţi doi iepuri dintr-o lovitură. Şi asta cu sume minime.
Anul acesta va începe exerciţiu financiar POR 2014-2020, exerciţiu în care avem la dispoziţie sute de milioane de euro bani europeni. Tot ce trebuie să facem este să întocmim un proiect corect, care să nu poată fi respins şi care să ne asigure finanţarea pentru un serviciu de deszăpezire aflat în directa subordine a CJA. „Nu ne permitem să achiziţionăm toate cele necesare din fonduri proprii. Utilajele sunt foarte scumpe, ar fi vorba despre sume uriaşe. Dar, cu bani europeni, am putea cumpăra tot ce ne trebuie şi am putea pune pe picioare acest serviciu propriu de deszăpezire”, a declarat Răzvan Ciubotariu. Potrivit planurilor gândite de acesta, utilajele s-ar ocupa de deszăpezire pe timp de iarnă, iar pe timp de vară ar trece la lucrări de întreţinere a drumurilor şi estetică rutieră. „Nu ştiu dacă ne vom putea permite să preluăm tot ce înseamnă întreţinere şi reparaţii de drumuri pe timp de vară, dar cu siguranţă ne vom putea ocupa de estetica rutieră şi de marcaje. Oricum, ar fi o economie bugetară importantă”, a mai spus Ciubotariu.
Pentru moment, proiectul se află încă în stadiul de idee. Dar, odată ce liniile de finanţare vor fi deschise, ar putea deveni realitate. Totul depinde, însă, şi de deciziile care se vor lua la vârful CJA.
Economii enorme
Situaţia Consiliului Judeţean Sibiu şi a serviciului de deszăpezire aflat în subordinea lui este mai mult decât elocventă: în anul 2015, deszăpezirea drumurilor judeţene a costat puţin peste 4 milioane de lei, toţi banii mergând doar pentru achiziţia materialelor antiderapante, a combustibilului şi a forţei de muncă. Comparativ, acelaşi judeţ a cheltuit 4,7 milioane de lei în 2014, 4,4 milioane de lei în 2013 şi 7,5 milioane de lei în 2012. Economia este evidentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!