Nu le place să-şi asume nici un fel de obligaţii chiar şi când primesc la schimb lucruri gratis. E un principiu care e valabil la români şi, implicit, şi la arădeni şi care ţine şi când vine vorba de proiectul Primăriei Arad de amenajare a spaţiilor verzi în schimbul obligaţiei de a le întreţine, mai apoi, cinci ani de zile.
Doar 37 de cereri de amenajare cu obligaţii asumate au fost depuse la Primăria Arad de la lansarea acestei oferte. Iar timpul pentru ca asociaţiile de proprietari să se adreseze în acest an Municipalităţii pentru amenajarea spaţiilor verzi din faţa imobilelor este limitat. Cele 37 de asociaţii care au depus cereri până acum Primăriei şi-au manifestat intenţia de a lua în întreţinere spaţiile verzi din faţa blocurilor. Oferta, care rămâne valabilă până pe 17 aprilie, se adresează nu doar asociaţiilor de proprietari, ci şi instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale, dar şi societăţilor comerciale.
În baza convenţiilor
Potrivit hotărârii aprobate de aleşii municipali de curând, la solicitările arădenilor, spaţiile verzi vor putea fi luate în întreţinere, cu scopul de a îmbunătăţi aspectul municipiului. Totul va fi posibil prin „încheierea unei convenţii pentru activităţile de întreţinere a spaţiilor verzi, care va fi însoţită de schiţa spaţiului verde. Această schiţă, precum şi proiectul de amenajare/devizul cantitativ –valoric de lucrări se vor realiza de reprezentanţii Serviciului de Dezvoltare Urbană şi Protejarea Monumentelor din subordinea arhitectului şef şi împreună cu reprezentanţii beneficiarului”.
Lucrurile vor decurge astfel: reprezentanţii Serviciului Edilitar din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei vor asigura executarea lucrărilor de amenajare astfel cum s-au prevăzut în convenţie şi vor verifica, de două ori pe an, modalitatea de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute, de către beneficiar.
Obligaţii
Beneficiarii vor trebui să asigure menţinerea în bune condiţii a lucrărilor, prin activităţi de întreţinere (cosit, tuns garduri vii, udarea materialului săditor, salubrizarea spaţiilor verzi, protejarea şi supraveherea materialului dendro-floricol şi a mobilierului urban primit). În cazul în care spaţiul verde nu va fi întreţinut corespunzător, beneficiarul va fi obligat să achite contravaloarea lucrărilor de amenajare executate de Primărie.
Amenajările
Amenajarea constă în plantări de material dendrofloricol: arbori, arbuşti ornamentali, flori perene şi însămânţare de gazon. Schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi va fi interzisă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!