Având o vastă experiență managerială în administrația locală, care se întinde pe o perioadă de 15 ani, Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârșin, se află la ceasul bilanțului, privind atât în urmă la realizarile vizibile la tot pasul, cât mai ales înainte spre cele pe care, împreuna cu echipa sa, și le-au propus pentru anii următori.
Fost, vreme de 10 ani, inspector de finanțe în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice a județului Arad, Vodicean (49 ani) este licențiat în Științe Juridice și a obținut un master în Drept Administrativ European. În acest mandat a reușit să ducă la capăt mai multe proiecte, punctând în cadrul tuturor domeniilor în care și-a propus odată ajuns edil al Săvârșinului.
Facilităţi pentru investitori
În domeniul economiei, săvârșinenii vor beneficia, începând cu vara acestui an, de un magazin Profi, care va aduce 14 locuri de muncă. După ce piața agroalimentară din localitate a fost amenajată, producătorii săvârșineni au ocazia să desfășoare un comerț civilizat, în cele mai decente condiții. În următorul mandat este prioritară sprijinirea prin acordarea de facilități fiscale, potrivit legii, localnicilor care doresc să dezvolte o activitate economică în domeniul turismului în vederea valorificării potențialului turistic al zonei. Totodată, se vor acorda importante facilități investitorilor care creează locuri de muncă.
În domeniul social, localnicii au avut ocazia să urmeze cursuri de calificare în meserii pentru care au dobândit diplome recunoscute la nivel european, în comună fiind organizate mai multe cursuri de reconversie profesională în domeniile: lucrător comercial, antreprenoriat, manichiură, pedichiură, coafor și informatică. Unul din cele mai inspirate cursuri a fost cel de lucrător în gospodăria agroturistică, săvârșinenii aflând cum pot să valorifice potențialul turistic al zonei. Toți participanţii au primit, în funcție de orele urmate, o subvenție ce a variat între 200 și 800 lei și au beneficiat de servicii de catering. În urma acestui prim proiect coordonat alături de fundația româno-germană din Vladimirescu au fost pregătite 112 persoane.
În cel de al doilea proiect în care primăria a avut partener pe Euro Best Team București, au fost școlarizate 168 persoane, care au fost împărțite în cinci clase ce aveau drept profil îngrijirea vârstnicilor la domiciliu și o clasă axată pe îngrijirea copiilor. Și acești cursanți au beneficiat de o subvenție financiară de 1800 lei, 56 dintre aceștia beneficiind de o excursie în scopul schimbului de experiență, iar cei mai conștiincioși 18, de un premiu de 1000 lei și un kit complet pentru prim ajutor.
Învăţământul, o prioritate
Învățământul din localitate a fost sprijinit prin asigurarea transportului gratuit, cu trei microbuze şcolare noi, pentru toți elevii ce urmează cursurile Școlii Gimnaziale și a Liceului Tehnologic Săvârșin. Totodată a fost reabilitată Şcoala Gimnazială Troaș, iar tot în această localitate a fost reînființată grădinița. Învățământul și educația vor beneficia de prioritate și în proiectele ce vor demara în mandatul următor, dintre care enumerăm construirea prin fonduri europene în valoare de 500.000 euro a unei grădinițe noi în Săvârșin, extinderea, modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic, precum și construcția unei unității AfterSchool, pentru ambele proiecte fiind alocate, tot din fonduri europene, câte 500.000 euro.
Infrastructura nu a fost nici ea neglijată, fiind asfaltate străzile din Săvârșin, în Satul Nou, precum și în localitatea Toc, prin fonduri obținute de la Guvernul României. De asemenea, au fost amenajate trotuarele, iar zona centrală beneficiază de parcări moderne. În Hălăliș a fost realizată, pe fonduri europene, o traversare peste valea din localitate, în Troaș au fost construite trei poduri, iar valea Căpriorișca din satul Căprioara a fost decolmatată. În Săvârșin și în satele arondate comunei au fost făcute împietruiri de drumuri agricole și a fost amenajat parcul central din Săvârșin.
Nici cultura nu a fost neglijată, căminele culturale din localitățile Temeșești, Valea Mare și Pârnești fiind reabilitate și dotate corespunzător. De asemenea, s-a demarat reabilitarea, printr-o finanțare asigurată de Compania Națională de Investiții, a unuia din simbolurile cele mai dragi săvârșinenilor, și anume Căminul Cultural. Pentru ca truda localnicilor care l-au ridicat cu forțe proprii în anii 60 să nu fie în zadar, acesta este în plin proces de renovare și dotare. Echipa de dansuri a devenit cunoscută la nivel național prin participarea la diverse spectacole și emisiuni televizate, iar alături de ea s-a înființat și o orchestră cu muzicieni din localitate, iar sala de evenimente din Săvârșin a fost finalizată și dotată. Sportul a fost sprijinit prin finanțarea echipei de fotbal, amenajarea bazei sportive cu vestiare, sală de forță și tribună și construirea unui teren sintetic.
Pe viitor se dorește reabilitarea tuturor căminelor culturale din localitățile comunei, iar pentru extinderea, dotarea și modernizarea Căminului Cultural din Toc s-a întocmit un proiect pentru accesarea de fonduri europene de 500.000 euro.
Proiect de un milion euro
Pentru următorul mandat sunt propuse extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare pluvială și menajeră, asfaltarea tuturor străzilor din comună, precum și a celor din Hălăliș, Toc și Căprioara, pentru care s-a depus un proiect de 1.000.000 euro provenit din accesarea fondurilor europene și realizarea planului cadastral general.
Citiți principiile noastre de moderare aici!