Impozantă și imposibil de trecut cu vederea în peisajul urban arădean, Casa Neuman este una dintre clădirile cu istorie și multe povești. Situată pe strada Horia la numărul 6, în imediata apropiere a Palatului Administrativ, clădirea a fost construită în anii ‘20 ai secolului trecut și, după instalarea regimului comunist a devenit Casa de Oaspeți a familiei Ceaușescu.
„Probabil cea mai importantă reședință privată din Arad (dacă excludem palatele), Casa Neuman a fost proprietatea celei mai prestigioase familii din istoria orașului. După confiscarea de către comuniști, a devenit Casa de Oaspeți a Județului Arad și a fost folosită ca reședință de protocol de familia Ceaușescu, inclusiv pentru întâlniri oficiale la nivel de șefi de stat. Retrocedată moștenitorilor în anii 2000, impunătoarea construcție ajunsă azi în proprietate privată se pregătește să adauge noi pagini bogatei sale istorii”, se arată în textul aferent vânzării de pe pagina casei de licitații.
Secretele clădirii sunt păstrate și acum, fațada cu proporții echilibrate nu oferă vreun indiciu „despre exuberanța arhitecturală pe care o vom regăsi dincolo de poarta de lemn ce deschide drumul către curtea interioară”. „Casa Neuman din str. Horia reflectă din plin grandoarea celebrei familii Neuman, fiind construită cu elemente de arhitectură neoclasică și un parter bogat în decorații, exuberant pe alocuri, ce păstrează în prezent multe din elementele originare. Actualul proprietar a efectuat o serie de lucrări de renovare și consolidare (adâncire și izolare demisol, înălțare mansardă, reparare fațadă ș.a.). Casa beneficiază de un proiect de remodelare integrală și transformare a imobilului în hotel cu 23 de camere/ 4 apartamente / restaurant și SPA. Amplasarea clădirii este ideală pentru funcțiunea de hotel, în centrul orașului Arad, vis a vis de Palatul Szantay. Curtea interioară generoasă poate fi transformată într-o grădină de vară”, se mai arată în anunțul de vânzare.
Practic, proprietarul actual dorește vânzare clădirii pentru a putea fi transformată în hotel, prețul de pornire fiind 2.700.000 euro, iar estimarea experților clasând clădirea la o valoare de 3.000.000 euro – 3.500.000 euro. Clădirea dispune de 30 de camere, terenul este de 1.987 metri pătrați, iar suprafața construită este de 3.275 metri pătrați.
Trimite articolul
XAndreea Pintea, ce scrii tu acolo ? Mai pune mana si citeste ca esti praf. Vila aceea, dupa nationalizarea facuta de comunisti in 1948 a fost declarata Casa de Protocol a Partidului Comunist Roman, stramosul actualului PSD al lui Iliescu si a coruptilor sai urmasi. Au facut apoi prin anii 80 o discreta legatura cu hotelul Central, ea ramanand totusi o entitate separata si independenta. Acum daca au vazut miticii ca nu pot pune laba pe ea, tot ei partidomanii rosii, cei care au lasat-o in paragina doar-doar o iau pe nimic, au scos vila la licitatie, Poate spera ca asa va reusi vreun mitic sa-si faca acolo ,,domeniu,, cum isi numesc cei din sud sud-est hoțomaniile. Au navalit si aici mai ceva ca plosnitele, vin sa fure si sa distruga vestul care nu ii simpatizeaza si accepta, inca de dupa Unire.
:):):) Ce optimisti pot fii unii , ce naiba ofera acea cladire ca sa merite banii aia ? peisaj nu , galagie cat cuprinde , de poluare nici nu are rost sa mai vorbim …. apropoo !!! la ce bani e scos la vanzare hotelul Coandi ??? se poate face comparatie intre cele doua cladiri ?
Fara locuri de parcare cam urat pt.un hotel !
As vrea sa vad poze din interor… sa vedem ce a mai ramas
si? statul isi scoate banii bagati in amenajarea acestei cladiri după nationalizare?
Cu banii care se cer pe cladire traiesti linistit toata viata , fara sa te deranjezi , fara sa risti ceva . merita sa investesti ? In plus , judecand dupa aspect , nu face nici jumatate din valoarea vehiculata .